Въпросът за ритмичното кариерното развитие на магистратите е от ключово

...
Въпросът за ритмичното кариерното развитие на магистратите е от ключово
Коментари Харесай

Дейности за повишаване на професионализма в съдебната система бяха обсъдени от Министерството на правосъдието

Въпросът за ритмичното кариерното развиване на магистратите е от основно значение за по-доброто действие на правосъдна система, съобщи заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев по време на среща с представители на Висшия правосъден съвет (ВСС) и Норвежката правосъдна администрация.

Срещата се организира по самодейност на Висш съдебен съвет по отношение на изпълнявания от тях план „ Повишаване на професионализма в правосъдната система “, който е част от Програма „ Правосъдие “ на Министерството на правораздаването, финансирани от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Една от главните действия по плана е обезпечаване на по-добро действие на българската правосъдна система по отношение на процедурите за назначение, асортимент и кариерно развиване на магистратите.

„ При подозрение за провеждането на едни конкурс се основава неприятен микроклимат в съответния съд или прокуратура. В момента процедурата по състезанията е прекомерно бавна и от време на време продължава с години. За да се компенсира този проблем се постанова командироването на магистрати, което също продължава с години “, разяснява Дечев. Той разясни, че при такава обстановка командированият магистрат няма задоволително сигурност за позицията, която заема и това води до евентуален риск за неговата самостоятелност във връзка с решенията му - дали те са справедливи и безпристрастни.

Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев призна, че фактически има проблем във връзка с продължителността на атестирането и състезанията на магистрати. Той съобщи още, че екипът по плана работи по съответно предложение за уравновесен метод за превъзмогване му.

Присъстващите на срещата интернационалните специалисти от Норвегия и Нидерландия с богат съдийски и прокурорски опит показаха подготвеност да споделят практиката си във връзка с възстановяване на използването на механизмите на възстановително правораздаване у нас, което също е залегнало като една от задачите на плана. Висш съдебен съвет ще почерпи и добра процедура от норвежката страна по отношение на активността по основаването на обединен указател на правосъдните преводачи у нас, стана ясно още по време на срещата.

„ Дейностите, по които работи Висш съдебен съвет, по отношение на този план, са от извънредно значение, както за магистратите, по този начин и за обществото и Министерството на правораздаването ще оказва нужната помощ за постигането им “, сподели в умозаключение заместник-министър Дечев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР