Въпросът за предоставяне на военна помощ на Украйна е бил

...
Въпросът за предоставяне на военна помощ на Украйна е бил
Коментари Харесай

Генчовска натопи Петков: Обсъждана е с украинския дипломат военната помощ за Киев!

Въпросът за даване на военна помощ на Украйна е бил разискван на срещата на премиера Кирил Петков с украинския първи посланик Дмитро Кулеба. Това заяви външният ни министър Теодора Генчовска. Тя самата не е участвала на въпросния диалог.

„Обсъденото във Външно министерство не включваше тази тема“, съобщи Генчовска пред медиите в Народното събрание.

Към сегашния миг и в Министерския съвет не е поставян въпроса за даване на военна помощ на Украйна.

Въпросът за даването на военно-техническа помощ за Украйна ще бъде разискван от „ Продължаваме Промяната ”, когато мине през разглеждане в парламентарната комисия по външна политика. Това съобщи ръководителят на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “ (ПП) Андрей Гюров пред публицисти в коридорите на Народното събрание, написа БГНЕС. Той уточни, че Политическа партия гласоподава постоянно по съвест. Заедно с други депутати Гюров се срещна през днешния ден с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Председателят на външната комисия Венцислава Любенова (ПП) сподели, че срещата е била доста сполучлива. Не е издигнат въпросът за изпращане на оръжие. Това беше работна среща сред комисията и нашия посетител, сподели тя. Любенова изясни, че предложенията на „ Демократична България “ (ДБ) и на ГЕРБ-СДС по отношение на даването на военна помощ на Украйна са изтеглени от комисията „ за доизясняване на механически законови детайлности “. Тя увери, че след повторното им внасяне – те ще бъдат прегледани. По-рано през днешния ден Атанас Славов (ДБ) прикани планът за решение да бъде прегледан допустимо най-скоро, откакто за втора поредна седмица комисията по външна политика не включва точката в дневния си ред.

Атанас Михнев (ПП) акцентира, че позицията на групировката постоянно е била в поддръжка на украинския народ. По думите му Кулеба е похвалил напъните на българското държавно управление в тази посока. Попитан дали военната поддръжка за Украйна е замесване на България в спора, Михнев отговори: „Категорично не. Десетки страни изпращат военна поддръжка, без да бъдат въвлечени в спора, тъй че дано спрем с тази проруска реторика“, изясни той.

На въпрос по отношение на връзките с Република Северна Македония (РСМ) Андрей Гюров уточни, че позицията на България остава такава, каквато е декларирана на консултативния съвет при президента през януари тази година и с решение на Народното събрание през 2019 година

Даниел Митов и Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС разясниха в Народното събрание новината, че министър председателят на България Кирил Петков и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба са разискали тематиката за военно-техническата помощ, която страната ни не е дала на Украйна. По думите им на българското общество му е омръзнало да научава от непознати държавни управления какви тематики биват обсъждани с нашата страна.

„ Г-н Петков на няколко пъти отклонява този въпрос и в продължение на 20 дни комисиите в Народното събрание не могат да прегледат текстове по тематиката. Управляващото болшинство съзнателно саботира тези текстове ”, безапелационен е Митов.

Бившият външен министър на България Екатерина Захариева съобщи, че надали има човек у нас, който да има вяра, че Дмитро Кулеба е на протоколна среща в страната ни.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР