Въпросът за първата инвестиция в живота е много важен и

...
Въпросът за първата инвестиция в живота е много важен и
Коментари Харесай

Как може да се инвестира с малки суми и редовно

Въпросът за първата инвестиция в живота е доста значим и колкото по-рано бъде открит отговорът му, толкоз по-добре. Често обаче един от първите проблеми е неналичието на задоволително капитал, изключително за хора, които са при започване на трудовия си живот или са още в университета. Това е и една от главните заблуди - доста хора си мислят, че вложенията изискват съществени спестявания.Добрата вест е, че с развиване на финансовите технологии и навлизането различните форми за спестявания всеки може да влага минимална сума - от порядъка на 50 - 100 лева всеки месец, което е напълно търпимо за младежкия бюджет и освен. Именно равните дребни вноски, само че правени за целия трудов живот, се смятат за една от най-хубавите тактики за вложения. Има и най-различни разновидности - от консервативни до рискови благоприятни условия. Правилото е, че колкото по-рано и по-млад е вложителят, той може да си разреши по-рискови вложения. С придвижване на възрастта е добре те да стават по-балансирани, а малко преди пенсия да бъдат преструктурирани към по-консервативен вид. Защото на младини загубата се възвръща с времето, само че на остарели това е по-трудно.

Въпросът за първата инвестиция в живота е доста значим и колкото по-рано бъде открит отговорът му, толкоз по-добре. Често обаче един от първите проблеми е неналичието на задоволително капитал, изключително за хора, които са при започване на трудовия си живот или са още в университета. Това е и една от главните заблуди - доста хора си мислят, че вложенията изискват съществени спестявания.

Добрата вест е, че с развиване на финансовите технологии и навлизането различните форми за спестявания всеки може да влага минимална сума - от порядъка на 50 - 100 лева всеки месец, което е напълно търпимо за младежкия бюджет и освен. Именно равните дребни вноски, само че правени за целия трудов живот, се смятат за една от най-хубавите тактики за вложения. Има и най-различни разновидности - от консервативни до рискови благоприятни условия. Правилото е, че колкото по-рано и по-млад е вложителят, той може да си разреши по-рискови вложения. С придвижване на възрастта е добре те да стават по-балансирани, а малко преди пенсия да бъдат преструктурирани към по-консервативен вид. Защото на младини загубата се възвръща с времето, само че на остарели това е по-трудно.

В България също така има извънредно демократичен режим на данъчно облагане на вложенията във финансови принадлежности, което е добре за крайната рентабилност. При непосредствено вложение в скъпи бумаги - акции и облигации, има два режима. Ако покупко-продажбите са осъществявани на контролиран пазар в Европейското икономическо пространство, те са освободени от налог. Ако са на извънборсов или нерегулиран пазар, те подлежат на данъчно облагане. Известен минус в България към момента са високите такси по някои артикули като взаимни и пенсионни фондове, които постановат ръководещите ги сдружения. Доброволни пенсионни фондове С пенсионната промяна от 2000 година бяха въведени частните пенсионни фондове, които са наложителни за всеки работещ. Управляващите сдружения оферират към тях и доброволни схеми. Всеки навършил 16 години в България може да се обезпечава в подобен непринуден фонд, като самичък избира месечната вноска в него, която може да се внася и на различен интервал или еднократно. Предимствата на доброволното обезпечаване са, че вноските по него са освободени от налог, а с до 10% може да се понижава и годишната данъчна основа.

Пример : Ако през днешния ден мъж, роден през юли 2002 година (сега на 21 години), стартира да се обезпечава в непринуден фонд с месечна вноска от 100 лева, която усилва всяка година с 3%, а средногодишната рентабилност се одобри, че е 3.5%, то при пенсионирането си на 65 години (осигуряване 44 години) той ще има малко над 200 хиляди лева по своята партида. Пожизнено може да получава към 870 лева на месец след пенсиониране. Ако избере срочна пенсия, която да получава 10 години след пенсиониране, то сумата на месец ще е по 1890 лева Това ще са суми над държавната пенсия от Национален осигурителен институт и от наложителния частен пенсионен фонд. Тези калкулации са условни и няма гаранция за реализиране на резултатите, показват от пенсионното сдружение на " Алианц ", в чийто калкулатор са направени. Такива имат на уеб страниците си всички пенсионни компании.
Реклама
Трябва да се има поради, че по тази причина, че ръководят парите ви, фирмите начисляват такси, които в България по никакъв начин не са дребни - нормативно удръжката от всяка вноска е най-много 3.75%, като съвсем всички сдружения са на тавана. Отделно сдруженията постановат и капиталова такса до 0.75% от общите активи на фонда. Проблем е, че не може да се избира и рисков профил на доброволния фонд - това е заложено в концепцията за така наречен мултифондове, които по този начин и не бяха въведени в България.

Така всеки, който избере непринуден фонд, ще разчита на идентичен рисков профил инвестиция, без значение от възрастта си. В България има 10 пенсионни сдружения, които са контролирани от Комисията за финансов контрол. Това са " Доверие ", " Съгласие ", " ДСК Родина ", " Алианц България ", ПОК ОББ, " ЦКБ Сила ", " Бъдеще ", " Топлина ", " Пенсионноосигурителен институт " и " ДаллБогг: Живот и здраве ". За да стартира обезпечаването в непринуден фонд, би трябвало да се отиде и се подпише контракт в офис на пенсионното сдружение. Взаимни фондове Това са най-разпространените различни форми на вложения по света, а в България трендът при тях също е прогресивен - активите им към този момент са за близо 9 милиарда лева Взаимният фонд е пул от вложения във финансови принадлежности, който се структурира от професионален управител - ръководещо сдружение. В този пул влизат разнообразни скъпи бумаги, които дефинират и риска му - от високорисковите фондове в акции, през уравновесени в акции и облигации до нискорискови и най-консервативните в държавни бондове и принадлежности на паричния пазар. В България се оферират над 1000 взаимни фонда на локални и задгранични компании.

Повечето от тях също нямат ограничаване за минимална сума на инвестиция, тъй че всеки може да подписа контракт с ръководещо сдружение, където да прави инвестиция.

Пример : Има едно предписание, обвързвано с взаимните фондове, което не е измислено в България, само че в цялостна мощ е годно и тук. То гласи, че в случай че човек на 20 години стартира да влага по 100 $ всеки месец във съвместен фонд, то когато се пенсионира след 40-45 години, той ще има 1 млн. $. За да го проверим, взимаме образец с договорния фонд " Елана България ", който е с високорисков профил - влага в акции с фокус българския фондов пазар. В калкулатора му слагаме капиталов небосвод 44 години, колкото е в образеца с доброволния фонд. Месечната вноска е по 100 лева без смяна в годините. Така калкулаторът пресмята, че на 44-ата година по сметката на вложителя ще са се натрупали 955.7 хиляди лева при вложени 52.9 хиляди При същите параметри в консервативния " Елана еврофонд " да вземем за пример след 44 години ще има 125.6 хиляди лева И тук тези калкулации са условни и не са обезпечени. Почти всички ръководещи сдружения оферират спестовни артикули във взаимни фондове с дребни вноски, измежду тях са и някои от най-големите и остарели като " Карол Капитал ", " ОББ Асет мениджмънт ", " Елана фонд мениджмънт " и други.
Реклама
Доходността на взаимните фондове е мощно подвластна от представянето на финансовите пазари, също така би трябвало да се имат поради и таксите, които те начисляват - за издаване, назад изкупуване, както и мениджърска такса върху общите активи. При всяка ръководещо сдружение и фонд те са разнообразни, като зависят и от вложената сума и периода на владение на дяловете във фондовете. Директно вложение на пазарите Това е най-рисковият вид за вложение, защото ръководството на парите ви напълно зависи от вас. В предните два те се управляват от професионални мениджъри. С развиването на финансовите технологии към този момент всеки има достъп до фондовите пазари - платформи като Revolut и Robinhood (с американска сметка) оферират вложения във фракции от акции - не се купува цялостен дял, а част от него. Освен това са без такси до избран брой покупко-продажби, само че може да има по-високи спредове сред купува и продава. Това дава опция да се влагат даже и по няколко $ в акции. За начинаещи и млади вложител, които не наблюдават и не схващат в дълбочина пазарите, най-хубавият вид е да се влага месечно дребна сума - 100 - 200 лева, в борсово търгуван фонд върху показател на западен пазар - S&P 500, DAX, FTSE и други.

За дейни вложители платформи като Rеvolut не са най-подходящите поради по-високите спредове и таксите. Всеки месец обаче има по една безвъзмездна транзакция, от която вложителят с дребни суми може да се възползва, купувайки ETF. За по-напреднали вложители подобаваща платформа е Interactive Brokers - в България тя се предлага от " Карол ", само че може и директна регистрация. Другите капиталови медиатори също оферират свои платформи за непознатите и български пазари. Там е добре да се видят и наблюдават изискванията като такси и комисиони, които те постановат.
Real estate crowdfunding: С дребни порции в парцели За българите една от най-популярната инвестиция е тази в парцел. За това обаче се желае още по-голям капитал, което за начална инвестиция е още по-непосилна цел. Развитието на финансите обаче дава решение и на този проблем. От години за хората с по-малко средства, които биха желали непосредствено да купят парцел с капиталова цел, има вид, която се споделя Real estate crowdfunding (REC). При него най-общо - голям брой вложители финансират план за създаване на постройка или заем, гарантиран с ипотека, с който се построява да вземем за пример къща за продажба. Доходността идва след реализирането им, което образува с изключение на финансова облага и облага от лихвата по отпуснатите средства.В взаимозависимост от плана доходността стартира от 4% и може да надмине 15%, като това е обвързвано с риска. При тази опция обаче може и да е малко по-трудно да се влага всеки месец по 100 или 200 лв/евро, защото може да има по-малко или изчерпани благоприятни условия. По-големи и известни платформи са немската Exporo, Reinvest24, Bulkestate, EstateGuru, EvoEstate, които са с балтийски корени, чешките BrikkApp, Occoloo, холандската Max Crowdfund и доста други. В България такава е Spotifinance, само че при нея минималната сума за инвестиция е 2000 лева
Как да инвестирате в парцел с дребни суми вижте
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР