Въпросът с цените, надценките, инфлацията, уж свръхпечалбите на хипермаркетите и

...
Въпросът с цените, надценките, инфлацията, уж свръхпечалбите на хипермаркетите и
Коментари Харесай

Какво повишава цените от производителите до щанда в магазина

Въпросът с цените, надценките, инфлацията, сякаш свръхпечалбите на хипермаркетите и ежедневното отражение на всичко върху бюджета ни е тематика, която вълнува всички през последните няколко дни.

Потърсихме за мнение и пояснение на процесите представители на една от огромните хранителни вериги у нас, с цел да разберем какво се случва с цената на продукта по пътя му от производителите до щанда.

Разходи на производителите

Освен за суровините, от които се създава даден артикул (мляко, зърно, месо), производителите имат разноски за заплати, за електрическа енергия, за превоз. Когато се покачват заплатите и цените на електрическа енергия, разумно се покачва и цената на продукта.

Тази цена остава висока до момента в който се изчерпи партида, създадена при по-големи разноски. Примерът е най-ясен с кашкавал, създаден от мляко на висока цена. Кашкавалът е артикул, който зрее в продължение на 70 дни (два месеца и половина). Срокът на валидност на кашкавала е 10 месеца. Т.е в разстояние на една година след пазаруване на суровината мляко ние плащаме цената ѝ.

Ако настъпи понижение на млякото и електрическата енергия, ще усетим това по цената в магазина съвсем след година.

Именно партидите са обяснението на феномена “вчера продуктът струваше 2 лева, а през днешния ден коства 2.30 ” - до през вчерашния ден сме пазарували от партида, създадена при по-ниски цени, а от през днешния ден от нова партида, създадена при по-високи цени.

Местни против вносни артикули

Колкото повече локално произвеждане имаме, толкоз на по-ниски цени ще пазарим. Ако родните зеленчукопроизводители създават цялото количество домати, което ни е нужно през цялата година, няма да внасяме от чужбина и няма да подвластен от флуктуациите на интернационалния пазар и решеният на други страни.

“Подобренията в аграрния бранш в страната са извънредно наложителни, с цел да се развие огромно, качествено и усъвършенствано произвеждане на храни, с които да задоволим вътрешното си търсене, без да подвластен от чужбина ”, споделиха от хранителната верига.

Пътят на продукта до склада на магазина

Другият доста значим детайл в определянето на цените на продуктите е превозът, с който се придвижват те до склада. Въпрос на ръководство на разноските на магазините е решението дали доставчикът самичък ще кара стоката си до всеки магазин (това оскъпява) или ще доставя цялото количество единствено в един огромен склад за веригата (тогава на производителя му е по-евтино и надлежно продуктът няма да се оскъпява).

Начинът, по който веригата зарежда магазините си също е от голяма важност. Би трябвало добре да се възнамеряват курсовете на камионите по този начин, че да няма “празни курсове ”. В една от огромните вериги са намерили съобразително решение - от базата зареждат един камион с всички артикули, нужни за даден магазин и по този начин понижават разноските за превоз.

Другият метод е да се натовари цялостен камион със стока и да се обикаля всеки магазин, с цел да зарежда единствено един продукт. Това би оскъпило доста повече доставката и въобще ръководството на стоките.

Рaзходи за маркетинг и реклама

Друг значим детайл, който се включва в оформянето на цената на рафта е заплащането на услуги по маркетинг и реклама. В някои вериги има т.нар входни такси за артикул - в случай че желаете да продавате в огромен магазин и да се появявате в брошурата му, би трябвало да платите такса. Логично е тази такса да бъде включена в цената на всеки артикул, тъй като тя е част от ценообразуването.

Печалба от оборот или от надценка

Магазините, които съумяват да поддържат ниски цени и работят на правилото на пониженията, печелят по-малко проценти от огромни количества продадени артикули.

По-малките и кварталните магазини, които продават дребни количества и имат дребен пътникопоток, нормално поставят по-голяма надценка, само че пък ни дават удобството да са тъкмо до дома ни, да се познаваме персонално с продавачката и тя да знае дали мъжът ни е минал да купи самун доскоро или не.

В същото време огромните вериги оферират голямо многообразие от артикули, поръчват огромни количества артикули, имат съществени екипи за разбор и обмисляне на асортимента и съумяват да договорят със своите снабдители по-приемливи за клиента цени.

Вероятно ще прозвучи изненадващо, само че на всеки 100 лева доход веригата, до която се допитахме, печели 4,73 лева

Защо има разлики в цените в една и съща верига в разнообразни страни

Това е нашумяло съпоставяне, което всеки от нас прави, когато пътува при другари в друга страна. Тук шампоан е 5-6 лева, а в Германия същата марка коства едвам 1 евро.

Винаги би трябвало да се имат поради следните фактори:

Ако продуктът се създава в страната, е по-евтин. Нормално е немска марка шампоан да е по-евтина в Германия, в града-производител и да е по-скъпа на 2 000 км от там.

Каква е Данък добавена стойност ставката - данъчните закони в обособените страни са разнообразни. При равни други условия, в случай че месото се полза с 20% налог тук, а в Германия със 7%, разумно в Германия ще е по-евтино.

Дали сравнявате идентични артикули и идентичен грамаж

Както обичаме да споделяме, не можем да съпоставяме ябълки с круши. За да е вярно, се гледа 1 кг артикул от една марка или сходна по качество и характерности.

Къде е по-скъпо - тук или в Германия

Отговорът е - зависи кое. Веригата магазини, до която се допитахме, има обекти и в Германия, и в България. При сравнението на 20 разнообразни равностойни артикули у нас са по-скъпи два размера яйца, кашкавал и прясно мляко 3.5%.

По-евтино купуваме кг самун, литър олио, краве сирене, захар, свински врат с кост, домати и така нататък

Цените на тока паднаха, за какво цените на стоките не падат

Както споменахме при започване на публикацията, цените ще останат високи до момента в който се изчерпа партидата, създадена с по-скъпи първични материали и материали.

В умозаключение

Веригата на произвеждане, превоз и доставка на продуктите до рафта е дълга и зависи от голям брой фактори, само че е значимо и да отчетем, че въпреки и малко по-скъпи, питателните артикули са на рафтовете в магазините ни. Дори в най-сериозната Коронавирус рецесия в България дефицит на храни нямаше в нито един миг от изключителната обстановка. Дължим го на неуморния труд на хилядите хора, заети в производството, доставката и дистрибуцията на храни.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР