Въпросът с финансирането на медиците на първа линия е решен.

...
Въпросът с финансирането на медиците на първа линия е решен.
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов: Имаме най-много болнични легла на глава от населението в Европа

" Въпросът с финансирането на медиците на първа линия е решен. То ще продължи минимум още три месеца - няма да стопира от 1 април, а ще продължи до края на юни ", това съобщи пред Българска национална телевизия депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов - заместник-председател на парламентарната Комисия по опазване на здравето.

“Ние обмисляме съществени благоприятни условия за смяна на финансирането на системата. Нека запазим това за решенията на ръководещата коалиция и ще го представим при актуализацията на бюджета”, посочи той.

У нас през днешния ден от Министерски съвет би трябвало да се внесе изясненост за измененията след отпадането на епидемиологичната конюнктура от началото на април.

На изключително съвещание здравната комисия одобри промени в закона за здравето, които дават права на здравния министър да вкарва разнообразни ограничения, в случай че е належащо.

Очакванията са законопроектът да бъде гласуван в пленарна зала на Народно събрание.

По думите му с тази актуализация “много неща ще се случат в региона на опазването на здравето, свързани с промяната в този сектор” - да вземем за пример, съотношението болнична-доболнична помощ.

“Имаме тежък дебаланс - имаме най-вече болнични кревати на глава от популацията в Европа. Това не е дейно опазване на здравето и би трябвало да се промени, тъй като главната част от болесттите на хората могат да се лекуват от доболничната помощ. В това отношение ще се създадат доста съществени старания. Но това няма да стане за два месеца, тъй като доболничната помощ не е подготвена”, обясни той.

Според него не прекосяваме от двете крайности с анулацията на противоепидимечните ограничения от 1 април:

" Крайностите бяха първоначално, когато бяха взети помпозни ограничения без да се познават законите на епидемиологията и без сериозна епидемиологична обстановка в България. Тогава нещата се пресилиха и българинът, който е реалист и в тази връзка и песимист, погледна на ръководството на тази рецесия с огромна доза негативизъм, което се върху всичко по-късно ", разяснява още доктор Михайлов.

Той акцентира, че въпросът за носенето на маски би трябвало да се реши от Министъра на опазването на здравето.

“Тук излезе една ненужна полемика от последните дни - Законът за здравето не дефинира носенето и не на маска. Ако той с това се занимава, това не е законотворчество. Това се дефинира в заповеди на министъра, които ще бъдат издадени през идващите дни”, съобщи доктор Михайлов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР