Въпросът на деня е какво точно имаше премиерът Кирил Петков,

...
Въпросът на деня е какво точно имаше премиерът Кирил Петков,
Коментари Харесай

Изнасяме ли без ОК от ДАНС реактивни противотанкови снаряди? За това ли се изпусна К.Петков пред Гардиън

Въпросът на деня е какво тъкмо имаше министър председателят Кирил Петков, когато сподели пред Гардиън, че длъжностен кабинет на Радев ще спре износа на бг военна продукция през Полша за Украйна ? Според източници от върховете сега тече голям скандал зад кадър по тази тематика. Те се питат подписала ли е комисията по оръжеен експорт под вицепремиера Нинова, която не спря да се кълне, че не експортираме нищо за фронта, освен това без позволение на ДАНС, което е наложително, пратка с реактивни противотанкови снаряди?

 

Отговорът на този въпрос е доста значим, тъй като в него се крие още един скандал – дали пък това не е повода за промяна на 3-ия месец ръководство и с подправени причини от Нинова на назначения по-рано от самата нея ръб на ВМЗ – Сопот, който сега е машина за пари с договори за половин милиард лв. от февруари до края на май?

 

Защо се прави тази връзка ли? Ами, просто е: точно държавните военни фабрики създават Противотанковия управляем снаряд 9М115М МЕТИС. Той е предопределен за поразяване на бронирани преносими и неподвижни цели и други наземни обекти в условия на образна видимост на задачата. Снарядът, като част от комплекс 9К115, е дейно оръжие през всички годишни сезони и всевъзможни климатични и метеорологични условия, в това число и при условия на изсъхнал и мокър тропически климат, както и  във високопланински региони. Възможни са пускове призори и по здрач, а нощем – при изкуствено осветление на местността с щатни войскови осветителни средства.

 

Снарядите в контейнери, опаковани в денкове по два броя имат добра херметичност и плаваемост и са подръчно средство при превъзмогване на водни загради. Стрелбата се реализира от портативна пускова установка. При ръководство на снаряда, задачата на оператора се свежда единствено до поддържане на задачата на прицел чрез пусковата установка.

 

Бяхме по този начин общителни съгласно положителната журналистическа процедура да се обърнем за коментар и отговор на въпросите към пресцентъра на Министерството на стопанската система, прекомерно ангажиран в последно време да популяризира нещо, което не му е работа – партийни позиции и възвания на Нинова – нещо, което в никакъв случай до момента не се е случвало за 32 години, дори и за късото време, когато тя беше зам.-министър във ведомството при Р.Овч и Тройната коалиция, преди да бъде изгонена поради гръмнал в медиите корупционен скандал. Ответ не пристигна, до момента в който екипът ни приготвяше материала за издание, само че ние ще продължим да го чакаме.

 

Кирил Пламенов

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР