Въпросът, който повдигаме с голяма загриженост, е по отношение на

...
Въпросът, който повдигаме с голяма загриженост, е по отношение на
Коментари Харесай

Д-р инж. Хасан Азис: Спешна индексация на цените в строителството и подкрепа за малките общини

Въпросът, който повдигаме с огромна угриженост, е във връзка с индексацията на цените в строителството. В момента локалните управляващи са в неспособност за осъществяване на своите строителни стратегии поради повишените цени. Това съобщи кметът на Кърджали и заместник-председател на Движение за права и свободи доктор инж. Хасан Азис на форума " Инвестиционните планове. Планът за възобновяване и резистентност ", проведен от " Стандарт " и " Строител ", оповестиха от пресцентъра на Движението.

Дискусията се организира в хотел „ Маринела” в партньорство с Министерство на регионалното развитие, Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите и Националното съдружие на общините в България.

Европейски сътрудник на самодейността бе евродепутатът Искра Михайлова, зам.-председател на групата " Обнови Европа " в Европарламента. Тя и ръководителят на УС на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев бяха модератори на полемиката, която събра най-големите компании в строителната промишленост, регионални шефове и над 20 кметове с вицепремиера и районен министър Гроздан Караджов и народни представители, с цел да търси решение на най-наболелите за бранша и локалната власт проблеми.

Има доста планове, от които строителите се отхвърлят. Нужна е незабавна методика за индексиране на договорите, които се извършват. Много от тях са свързани с контракти по оперативните стратегии. Тези планове и цени са отпреди 2-3 и повече години. За да бъдем в границите на закона тази методика би трябвало да се промени, с цел да не стопираме капиталовия развой, безапелационен бе доктор инж. Хасан Азис.

На второ място - нужна е незабавна актуализация на Закона за публичните поръчки. Ако се направи индексация на цените, ние ще сме пред хипотезата да подпишем съглашения към подписаните контракти, което би трябвало да стане със незабавна интервенция на народните представители. Този въпрос е подложен и пред изпълнителната власт, сподели доктор инж. Азис.

За нас от особена значимост е Общинският фонд за вложения. Вече сме на фаза действително пускане. В тази връзка обаче бих желал да обърна внимание - в нашата страна 265-те общини нямат равни благоприятни условия за подготовката на капиталовите си планове. Наложително е по-малките общини да бъдат подкрепени. Това изисква забележителен запас, който няма по какъв начин дребните да генерират от лични доходи. Ако желаеме да сме ефикасни, държавното управление би трябвало да намерения за подкрепяне на дребните общини, акцентира кметът на Кърджали. И посочи, че Националното съдружие на общините в България е повдигало този въпрос пред всички държавни управления през годините.

Използвали сме оперативните стратегии за техническа помощ. Но по-малките общини са споделяли, че се отхвърлят от присъединяване, заради неспособност да приготвят съответни капиталови планове, сподели доктор инж. Азис.

Имаме огромни благоприятни условия по четирите стълба на Плана за възобновяване и резистентност, нужно е съдействие сред локалната власт и бизнеса, с цел да наваксаме изгубеното време. Ако Планът беше признат преди година и половина, в този момент в нашите общини и в стопанската система можехме да се възползваме от 13-те % предплатени заплащания, най-малко 1,3 милиарда можеха да влязат в общините. Така че би трябвало да наваксаме, заключи доктор инж. Хасан Азис.

Искра Михайлова: Гледайте хоризонталните стратегии на Европейски Съюз, в тях има планувани 400 милиарда евро

Изисква се кураж да събереш публика, в която да са показани разнообразни гледни точки. Моята позиция е тази на Европейския парламент. На тези, които построяват и пазят общата европейска политика, които осъществят на процедура съществуването на зеления пакт, които изпълват със наличие неговите детайли, които работят сега по пакета " Подготвени за цел 55 ". Той ще се отрази извънредно мощно на българската стопанска система, както на всяка европейска стопанска система, само че с това и на строителната промишленост в България и на локалните управляващи.

С тези думи евродепутатът от ДПС/ " Обнови Европа " Искра Михайлова откри форума.

Тази позиция ми разрешава да върша съпоставения какво се случва в България и в другите страни от Европейски Съюз, сподели Искра Михайлова. И акцентира, че сега всички страни членки на съюза са в развой на извънредно амбициозно използване на проектите за възобновяване и резистентност. Това е предизвикването за идващите 2,3,4 години, посочи Михайлова.

Отговорът на обединена Европа на войната в Украйна е явен. И в тази обстановката обединена Европа ще продължи да осъществя своята тактика за напредък и тя е Зеленият пакт. Затова се изисква кураж да се сложи тематиката в днешни дни, още повече когато имаме толкоз доста заболели въпроси в строителния бранш, за които би трябвало да си приказваме намерено. Има и толкоз доста въпроси, свързани с плановете на локалните управляващи, посочи Михайлова, която е зам.-председател на групата " Обнови Европа " в Европарламента.

Точно поради войната в този момент сме в друго време - би трябвало да има поддръжка за общините, би трябвало да има индексация на плановете, акцентира Михайлова.

Не видях водещата роля на локалните управляващи в Плана за възобновяване и резистентност. Видях доста задължения на централната власт, което ме навежда на мисълта, че ще имаме проблеми в реализацията, сподели още Искра Михайлова.

Планът страда от неналичието на фокус, който би трябвало да даде растеж и подтик на българската стопанска система. В него има очакван сериозен запас, който би трябвало да бъде осъществен и усвоен от строителната промишленост, акцентира Михайлова. Тя прикани локалните управляващи да създадат изчерпателен разбор къде е мястото им в проекта, взаимодействайки си със строителната промишленост.

Дали това взаимоотношение е единствено в реализацията на улично осветяване или може да се види и в развиването на просветителна и здравна инфраструктура, в реализацията на реновирането на сградния фонд, попита Искра Михайлова. И добави: „ Затова сте дружно тук през днешния ден – строителна промишленост и локална власт, с цел да сложим тези въпроси. ".

Искра Михайлова прикани кметовете са извърнат внимание не хоризонталните стратегии на Европейски Съюз, по които има планувани 400 милиарда евро. Ако структурните фондове на Европейски Съюз ръководят запас от към 350 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз, хоризонталните стратегии ръководят запас от към 400 милиарда евро. Тенденцията е към хоризонталните стратегии. Те са евентуална опция и за локалните управляващи и за всички, които имат предпочитание да се включат в общите промени в Европейски Съюз, сподели тя.

Халил Летифов: И през 2009 година ставаше въпрос за едни 700 млн., обстановката е аналогична

Днес най-важно бе да се чуят въпросите и тематиките, сложени от строителния отрасъл и от кметовете. Ако Министерството на районното развиване и благоустройството успее да резервира тази си диалогичност и това се придвижи в съответни резултати за решени проблеми и свършена работа, може да отчетем триумф. Всичко останало ще е говорилня. Това съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Халил Летифов пред форума.

Проблемът е главно държавното управление и неговата непросветеност. Съществува реваншизъм във връзка с вземането на политически решения - имаше поръчка, че ще се саморазправят с едни компании, оповестени за неприятни, сподели Летифов. И напомни: " Подобни събития имаше и през 2009 година и едни 10% от един финансов министър се събираше от строителния отрасъл и отново ставаше въпрос за едни 700 милиона. Ситуацията е аналогична. И тъй като очевидно забравяме, това ни се повтаря и в този момент всички сме заложници на сходен метод. ".

Дори през днешния ден видяхме, че в самата изпълнителна власт има боязън от този реваншизъм. Но той няма място в българския политически живот и в институциите, безапелационен бе зам.-председателят на Движение за права и свободи, който е и заместник-председател на комисията по превоз в 47-ото Народно събрание.

Апелът ми е да бъдат подкрепени и кметовете, и общините, тъй като те са властта, която е най-близо до хората. Те се сблъскват челно с проблемите на хората и в случай че на тях не им се оказва помощ, поради всички проблеми, наследени и от рецесията и от самото ръководство, ще създадем още по-големи компликации, заключи Летифов.

Гроздан Караджов в отговор на Неджми Али: Фонд за общински вложения ще оказва помощ на кметовете да осъществят планове за ВиК, инфраструктура, улици и осветяване

Фонд за общински вложения ще оказва помощ на общините да осъществят свои планове за ВиК, инфраструктура, улици и осветяване, заяви съобщи вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов по време на форума.

На форума вицепремиерът Караджов за първи път показа в елементи частта от Плана за възобновяване и резистентност, която визира строителната промишленост и локалната власт.

Фондът за общински вложения ще има 250 млн. лева запас особено за общински пътища, сподели Караджов в отговор на въпрос от кмета на Джебел Неджми Али.

Този фонд за общински вложения е доста значим и своевременен. Ако имаме техническите планове, може да проведем процедурите, сподели Али.

Проблемът с административния потенциал, изключително в дребните обитаеми места, е доста огромен, съобщи още Неджми Али. Той попита дали общините могат да аплайват с планове във ВиК холдинга, тъй като сега има обитаеми места, които нямат водоснабдяване от години. Хората нямат какво да пият, с водоноски им се носи вода, акцентира кметът на Джебел.

По отношение на санирането обявихте, че ще бъде на два стадия – по кое време ще има по-голяма изясненост, попита още Неджми Али.

По Плана за възобновяване и резистентност идващия месец ще имаме готовите периоди и критерии, по които ще се подават плановете. В момента критериите се работят в Дирекция „ Стратегическо обмисляне и програми”. Ще бъде обезпечен почтен и еднакъв достъп на всички общини до средствата, увери вицепремиерът Гроздан Караджов.

Той заяви, че ВиК холдингът не дава пари, а в него има 900 млн. лева, които по думите на министъра „ лека бавно си умират” поради инфлацията. Холдингът е основан да добавя финансирането на европейските планове. Когато Европа дава 70%, някой би трябвало да додаде останалите 30 на 100. За да е обезпечена тази сума, е комплициран близо 1 милиард в холдинга. Но има инфлация и той е изгубил силата си най-малко с 15%. Вместо да имаме 15% повече строителство, ние действително сме ги изгубили, изясни Караджов.

Той даде обещание при идната актуализация на бюджета да планува пари за ВиК за дребните обитаеми места.

Караджов в отговор на Себихан Мехмед: Заделяме 50 млн. лева за ремонт на общински пътища

250 млн. лева пренасочва Министерството на районното развиване за ремонт за общински пътища в сериозно положение. Това заяви вицепремиерът и отраслов министър Гроздан Караджов в отговор на въпрос от кмета на Крумовград Себихан Мехмед по време на полемиката.

Националното съдружие на общините изиска една незабавна информация от общините по отношение на това с какви планове разполагаме за общинска пътна мрежа. Ние ги предоставихме, след което в преписка с Министерство на регионалното развитие получихме запитвания от министерство дали плановете ни дават отговор на 6-7 критерия - брой население, дали съответният път обезпечава обществен и административен достъп до обитаемото място, дали е единствен път до обитаемото място, включен ли е в тактиката на общината, каква е техническата инфраструктура и така нататък, съобщи Себихан Мехмед. И попита: " Това ли ще бъдат критериите, по които ще бъдат оценени всички наши импортирани планове и в случай че е по този начин би било редно малко по-рано да ги получим като допустимост, с цел да знаем какво би трябвало да вършим ние, кметовете на общини. ".

Да това са критериите, по които ще бъдат оценени плановете. Това са критериите, по които години наред са били оценени плановете за общински пътища. Само че години наред е имало доста дребни суми за това - 20,30, 40 млн. лева, сподели вицепремиерът Караджов. Той изясни, че по-сериозните суми са се осигурявали посредством разпореждане на Министерски съвет, където пък въобще не е имало никакви критерии. По оня, другия ред е ставало - тази община е наша, другата - не, разкри Караджов.

Той заяви, че с напредването на планове за общински пътища Министерство на регионалното развитие дава отговор на апела на Националното съдружие на общините. Неговият директорски съвет показал на първата си среща с министъра острата потребност от поправки на общински пътища в сериозно положение.

Затова взехме политическо решение - част от парите за републиканската пътна мрежа да се пренесат с ангажимента, че те ще бъдат възобновени при актуализацията на бюджета, тъй като и там всичко е разчетено до стотинка, заяви районният министър.

В момента ще се финансират планове, които са подготвени, само че дълго време са били подценявани. Ще финансираме най-спешните. Искаме да отпушим този яз от затлачени планове за общински пътища, изясни Караджов.

За идната година кандидатстването ще е по-планово. Ще се кандидатства през зимата, тъй че до март всички планове да са минали процедурите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР