Въпросът е как тези деца на 4 г. в задължителната

...
Въпросът е как тези деца на 4 г. в задължителната
Коментари Харесай

Има ли яснота как ще се осъществи задължителната предучилищна за 4-годишните?

Въпросът е по какъв начин тези деца на 4 година в наложителната предучилищна ще бъдат поети, къде ще бъдат настанени. Промяната на метода, готовността на кадровия личен състав също са част от въпросите, които са също на дневен ред. Това сподели омбудсманът Диана Ковачева в коментар за наложителното предучилищно обучение за 4-годишните. 
По думите ѝ родителите са разграничени на две групи:
" Едната група са тези, които считат, че въобще не трябва да има наложителна предучилищна за децата на 4 година, тъй като те към момента са доста дребни. А другата група родители не са срещу въвеждането на задължителност, само че в действителност имат подозрения, че системата е подготвена да отговори на потребностите на тези деца. Основното терзание е с достъпността на материалната база, изключително за София. Знаете, че тук всяка година има деца, които остават отвън детските градини - 3000 е формалната статистика, само че те са доста повече, тъй като има огромна група родители, които не аплайват, знаейки че няма смисъл и нямат късмет. "
По думите ѝ изгодите от от ранното детско развиване са безспорни:
" То явно основава опция за по-добра езикова подготовка на децата, изключително за тези деца, на които българският не е майчин език. Включително построяването на обществени и прочувствени умения, адаптирането. Много значима превантивна мярка за ранното отпадане от образованието, което е проблем тъкмо при ромската общественост. Действително една по-добра подготовка, която стартира в по-ранна възраст при всички случаи подсигурява и по-добро адаптиране в първи клас. "  
" По отношение на финансовите бариери, това е проблем, който се взима поради и няма да бъде решен незабавно, макар че това е незабавен въпрос съгласно мен. Ще бъде взети поради във връзка с обществено слабите родители ", сподели още Ковачева.
Омбудсманът изясни, че ще има наказания. " Една от глобите ще бъде прекъсването на помощите или по-скоро тяхното трансформиране. На родителите, които не получават помощи, са санкции. Според мен не е тъкмо санкционирането методът, по който да принудим хората да дадат децата си в наложителната предучилищна. Тук те би трябвало да са уверени ", добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР