Въпреки впечатляващия му хранителен профил, рядко обръщаме внимание на здравословните

...
Въпреки впечатляващия му хранителен профил, рядко обръщаме внимание на здравословните
Коментари Харесай

Подобрете храносмилането и здравето на сърцето с този зеленчук

Въпреки впечатляващия му хранителен профил, рядко обръщаме внимание на здравословните изгоди от аленото зеле. То принадлежи към фамилията на броколито и карфиола, а наситеният му цвят се дължи на скъпи пигменти, потребни за сърдечната система.

Освен това е богато на двата типа фибри, нужни за поддържането на оптимално и постоянно храносмилане. Представяме ви 3 свойства на аленото зеле, поради които си коства да го използваме по-често в кухнята.

1. Помощ за имунитета

Червеното зеле съдържа напълно малко калории, а единствено с 90 грама си набавяте 55% от нужния дневен банкет на витамин С. Освен това прибавете 85% витамин К, 10% фолиева киселина и 7% манган.

Витамин С: Елементът е добре прочут с имуностимулиращото си деяние и е мощен антиоксидант. Всъщност аленото зеле съдържа 30% повече витамин С от елементарното зеле. Той е нужен за производството на колаген, както и за усвояването на желязо от растителни източници. 

Антиоксиданти: Червеното зеле съдържа съединения като полифеноли и серни съединения, които защищават тялото от свободни радикали и възпаления.

2. Полезно за сърцето

Пигментите, които придават аления цвят на зелето, са дейни субстанции, наречени антоцианини. Те са растителни съединения, които спадат към фамилията на флавоноидите. Много проучвания свързват пигмента с удобни резултати върху положението на сърдечно-съдовата система.
Кои хора би трябвало да ядат печените кестени
Отново сме в сезона на вкусните печени кестени. Всъщност те са чудесна храна за студените месеци, тъй като укрепват имунитета с витамини...
Прочети повече
Проучванията демонстрират, че потреблението на храни, богати на антоцианини, понижава риска от сърдечни болести и оказва помощ при високо кръвно налягане. Червеното зеле съдържа над 36 типа такива съединения, което го прави доста добра храна за здравето.

Разтворимите фибри оказват помощ за балансиране на равнищата на неприятния холестерол, тъй като попречват усвояването му в чревния тракт. Това са цели 40% от фибрите в аленото зеле.

Витамин К има редица значими функционалности за тялото, като една от тях е неговото противопоставяне за ензимите, предизвикващи формиране на кръвни съсиреци.

3. Подобряващо храносмилането

Червеното зеле е добър метод да поддържате стомаха си постоянен. Неразтворимите фибри не се смилат, а вместо това улесняват придвижването на храната в чревния тракт. От друга страна разтворимите фибри са належащо гориво за пробиотиците в стомашния тракт. Те основават удобна среда за развиването и действието на бифидобактериите и лактобацилите, поддържащи положителното храносмилане.

Още от ЗДРАВЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР