Въпреки увеличението в обема на започналото строителство на нови сгради

...
Въпреки увеличението в обема на започналото строителство на нови сгради
Коментари Харесай

Трудовите злополуки в строителството намаляват, констатира Инспекцията по труда

Въпреки нарастването в размера на почналото строителство на нови здания през 2017 година трудовите злополуки в бранша, свързани с изискванията на труд и работния развой, са намалели от 197 до 175 броя, установяват от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда ”.

От организацията показват още, че смъртните случаи след трудова акцидент са се повишили с един брой спрямо 2016 година - от 17 на 18 бр.

Положителните данни са на фона на всеобщото саниране по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. При осъществяването на дейностите по нея спомагателен риск за живота и здравето на работещите основават късите периоди за санирането и нуждата да се обезпечи за малко време огромно количество работна ръка, което води до наемане на неквалифицирани и необучени фрагменти.

С цел възстановяване успеваемостта на контрола, през 2017 година Инспекцията по труда организира срещи с специалисти от Министерството на районното развиване и благоустройството и сътвори организация за интензивно взаимоотношение с кметовете – възложители на поръчките. Това подсигурява по-бързото идентифициране действителното пускане на дейностите по програмата на съответни обекти, за навреме реализиране на надзор.

Данните за трудовия травматизъм демонстрират, че засиленият надзор е най-ефективното средство за предварителна защита и възстановяване изискванията на труд в строителството. Пикът в трудовия травматизъм през последните пет години в бранша е бил през 2014 година, когато са регистрирани 244 бр. злополуки на работното място, от които 22 бр. с съдбовен излаз. 

Заради резултатите за трудовия травматизъм, както и от контролната активност, три стопански действия в строителството са разпознати като рискови както във връзка с изискванията на труд, по този начин и по пораждане и осъществяване на трудовите правно отношение – работа без трудов контракт, нарушавания на наредбите, регламентиращи работното време, почивките и отпуските.

Поради тази причина годишно в проекта за активността на Инспекцията се възнамерява специфична мярка, гарантираща засилен надзор при осъществяване на строително-монтажни действия. През 2017 година са осъществени 5273 бр. инспекции на строителни обекти, което е 11.5% от всички инспекции. Спрямо инспекциите през 2016 година в бранш „ Строителство “, които са били 4662 бр., е регистриран растеж с 13%

Установените нарушавания са 27 761 бр., от които по обезпечаването на здраве и сигурност при работа са 18 750 бр. За премахване на нарушаванията са подхванати 26 072 бр. насилствени административни ограничения. В 338 случая в строителството е подхваната мярка „ прекъсване “ на машини, уреди, обекти, работни места и други, директно застрашаващи живота и здравето на работещите. Това са 58.6% от всички актове за прекъсване. Всяко открито и отстранено след намесата на Инспекцията по труда нарушаване води до възстановяване изискванията на труд за работещите, а мярката „ прекъсване “ е най-ефективният метод за предварителна защита на тежки трудови произшествия.

Най-често в строителството се откриват необезопасени градивни отвори на обектите, скелета, краткотрайни ел. съоръжения и други По отношение на трудовите правни отношения постоянно се констатират нарушавания, свързани с работното време и почивките, само че нерядко това става със единодушието на самите работещи, които избират да работят по-дълго без отмора, с цел да натрупат повече почивни дни и да пътуват до родните си места.

Строителството е извънредно рисков бранш и във връзка с недекларирания труд. Въпреки усложнения надзор, заради опцията строителните обекти елементарно да бъдат напускани от заетите, през 2017 година инспекторите по труда са открили 853 случая на работа без подписан писмен трудов контракт, което е ¼ от всички такива случаи. Често самите работещи избират да работят без контракт, с цел да предотвратят запори на банкови сметки поради дължими суми по заеми и други, загуба на права за обществено подкрепяне или на компенсации от общественото обезпечаване.

Общ надзор

Общият брой на осъществените инспекции от Инспекцията по труда през 2017 година във всички стопански действия е 45 645 бр. Проверени са 37 284 бр. предприятия с 1 661 649 заети в тях. Установените нарушавания са 195 783 бр., като от тях 96 426 бр. са свързани с трудови правни отношения, а с сигурността и здравето при работа - 97 615 бр.

За премахване на нарушаванията са приложени 188 424 бр. насилствени административни ограничения. От тях 186 544 бр. са дадените наложителни за осъществяване наставления. В 577 случая са спрени машини, обекти и работни места, застрашаващи живота и здравето на работещите. Въведен е специфичен режим на работа при неспособност за прекъсване в 52 случая. Отстранени са 54 служащи и чиновници без нужната подготовка и инструктаж за сигурност при работа.

Установените случаи на лица, които поставят труд без подписани трудови контракти, са 3149 бр. Работодателят няма право да позволява до работното място служащи и чиновници преди да е сключил с тях писмен трудов контракт, който е регистриран в Национална агенция за приходите.

Издадени са 10 732 бр. акта за определяне на административни нарушавания. Сумата на влезлите в действие наказателни постановления е 13 518 245 лева

Сумата на откритите през годината забавени хонорари е 28 млн. лева, като през миналата година с помощта на Инспекцията по труда са изплатени съвсем 19 млн. лева забавени заплати.

От „ Главна ревизия по труда ” припомнят на работещите, че най-ефективна отбрана на правата си могат да получат, в случай че алармират контролните органи на Агенцията, до момента в който поставят труд на работните си места, както и да им спомагат по време на инспекцията.

Практика е сигнали да бъдат подавани, откакто служащите бъдат освободени от работа, което лимитира опциите за ефикасна интервенция на инспекторите по труда. Важно е също да не разписват документи, с чието наличие не са съгласни. Най-често те са принуждавани да се разпишат във ведомости за заплати под опасността, че единствено по този начин на по-късен стадий ще получат забавени хонорари. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР