Въпреки усилията на индийското правителство да съживи закъсалия банков сектор

...
Въпреки усилията на индийското правителство да съживи закъсалия банков сектор
Коментари Харесай

Индийските банки закъсаха, а помощ не идва отникъде

Въпреки напъните на индийското държавно управление да съживи закъсалия банков бранш в страната, един от най-важните детайли за реализира на задачата към момента липса: Ню Делхи не дава задоволително кеш, написа CNBC.

Липсата на ликвидни средства в миг, в който неприятните заеми остават на извънредно високи равнища, оставя банките с вързани ръце и те не могат да заемат пари и да подтикват вложенията. Което в действителност се оказват две от най-големите провокации пред локалната стопанска система, счита Арун Яйтли, министър на финансите.

Растежът в третата най-голяма стопанска система в Азия се забави до тригодишно дъно от 5.7% през второто тримесечие на годината. Анализаторите изясняват забавянето с въвеждането на новия налог върху артикули и услуги и скорошната възбрана на банкноти с висок номинал. Експертите настояват, че държавна поддръжка за банковия бранш може да задвижи още веднъж стопанската система на по-високи обороти.

Самото държавно управление няма доста непотребни средства. През тази година Индия към този момент доближи 96% от заложения недостиг единствено за първите пет месеца на фискалната година, намалявайки опцията си да поддържа растежа посредством разноски.

От своя страна индийските банки се нуждаят от спомагателни сред 40 и 65 милиарда $, с цел да изчистят неприятните заеми от своите портфейли и да реализират по-строгите условия за финансова адекватност. По-голямата част от средствата ще би трябвало да бъде налята в държавните банки, които държат към две-трети от общите активи в бранша. Към края на март т.г., след като са последните данни, неприятните заеми са били 9.6% от общите активи. Според Fitch Ratings при държавните банки този % е бил 11, а в частните - 4.5%.

Някои от държавните банки към този момент започнаха ограничения, с цел да привлекат свежи средства. Bank of India и IDBI Bank започнаха да продават активи, а други пуснаха облигации. Най-голямата банка в страната - State of Bank of India, има мощен портфейл и може да убеди пазарът да й се довери, само че за по-малките институции възможностите са надалеч по-малки, считат анализатори.

Така до момента в който държавното управление не предприеме ограничения, множеството анализатори чакат растежът на заемите да остане слаб. До края на миналата фискална година - март т.г., нарастването е било 5% - най-слабият растеж от над шест десетилетия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР