Въпреки упоритата борба на жителите на японската префектура Окинава от

...
Въпреки упоритата борба на жителите на японската префектура Окинава от
Коментари Харесай

Американските бази от години тровят японските земи и води с канцерогенни вещества

Въпреки упоритата битка на жителите на японската префектура Окинава от години за унищожаване въз основата на американския флот Футенма, ситуирана съвсем на територията на град Гиноуан от острова, японското държавно управление, чинно на Вашингтон, пренебрегва митингите на съгражданите си, като прокара решението единствено за прекачване въз основата в по-слабо обитаем регион на префектурата покрай селището Наго.

Главният секретар на кабинета Йошимаса Хаяши съобщи, че строителството на нова база на територията на многострадалния остров, който американците трансфораха в аванпост в Източна Азия, се възобновява и ще отнеме повече от девет години.

„ Получихме отчет от Министерството на защитата, че строителството (на базата) в региона на Оура Бей ще стартира през днешния ден (10 януари), защото всички нужни мерки са приключени “, сподели той.

По този метод, откакто в действителност съобщи своята страна и нейния народ на американските военни, японското държавно управление още веднъж не се интересуваше от възприятията и стремежите на японския народ, който страда от потисничеството и закононарушенията на „ Чичо Сам “ на своя земя в продължение на съвсем половин век.

Въпреки че изразът „ изселване “ може би не е подобаващ тук, защото съгласно наложеното съглашение – „ контракта за сигурност “ и произлизащите от него документи – Пентагонът освен не компенсира разноските за престоя си на японска земя, само че също по този начин принуждава локалните данъкоплатци да заплащат годишно от държавния бюджет по два милиарда $, с цел да поддържат своите военни бази.

Нито непрекъснатите всеобщи манифестации и седящи митинги на жителите на Окинава и популацията и публичните организации на главната територия на страната, говорещи в тяхна поддръжка, нито петиции, изискващи отбрана на живота, здравето и сигурността на жителите на Окинава, в това число децата, нито многочислени апели към съдилищата помогнаха.

Губернаторът Дани Тамаки, определен от протестиращия народ на тази южна префектура на Япония, изрази отчаяние от произвола на японските и американските управляващи, като сподели пред телевизия NHK: „ Много е тъпо, че държавното управление работи въз основа на личните си ползи. “

Тази оценка се споделя от 53,3 % от японците в цялата страна, съгласно скорошно изследване, които също страдат от военното наличие на към 100 американски бази и военни уреди на японските острови.

Губернаторът Тамаки сподели, че е подал тъжба във Върховния съд. Самото подаване на тъжба обаче не може да спре началото на работата.

Това е допустимо единствено в случай че префектурата завоюва в съда, което наподобява проблематично поради актуалната позиция на държавното управление на Фумио Кишида.

Известно е за хиляди закононарушения, осъществени от американски военни по време на половинвековния им престой на японска земя. Тук са убийствата и изнасилванията на японски девойки и даже тийнейджърки, и гибелта на японците и загубата на домовете им заради чести повреди на американски самолети, както и психологичните разстройства на японците, живеещи наоколо до американските бази от непрекъснатия звук на самолети, които не стопират през нощта, както и хеликоптери, артилерийски стрелби и други

Имаше и произшествия, изпълнени с непреднамерено задействане на оръжия за всеобщо заличаване. Американският създател Джон Мичъл заяви през 2020 година:

„ Окинава, най-южната префектура на Япония, е дом на 31 американски военни бази и не е непозната за рисковете, подбудени от тежестта на американско-японския съюз ".

" През 1959 година американските военни инцидентно изстрелват нуклеарна ракета в локалното пристанище; шест години по-късно те изгубиха атомна бомба в околните морета; по-късно през 1969 година приключването на нервнопаралитичен сътрудник на острова шокира света... "

Напоследък в японските медии зачестиха изявленията за друга доста сериозна щета, породена от наличието на американски бази в Япония - замърсяването на земята и водата с канцерогенни субстанции. За това предизвести упоменатият нагоре Джон Мичъл. Да продължим описа му:

Но тези произшествия бледнеят спрямо това, пред което са изправени жителите на Окинава през днешния ден: американските военни заразиха питейната вода на 450 000 души - една трета от популацията на префектурата - в най-лошия случай на замърсяване в историята на острова.

Химикалите, причиняващи казуса, са полифлуороалкилни субстанции (известни още като PFAS), които се употребяват по-специално в производството на военни противопожарни пяни. PFAS са мощно устойчиви на топлота, масло и вода, само че в тези мощни страни се крие тяхната заплаха.

Почти неразрушими по природа, те се натрупват в телата ни и лишават десетилетия, с цел да бъдат отстранени. Според Регистъра на Агенцията за токсични субстанции и болести на Съединени американски щати, здравословните проблеми, свързани с PFAS, включват рак на бъбреците и гениталиите, нараснали равнища на холестерол и понижени реакции към ваксини - необикновен проблем по време на актуалната пандемия (коронавирус).

Жителите на Окинава за първи път схванаха, че техният остров е нечист с PFAS през 2016 година, когато проби, извършени от локални чиновници, разкриха високи равнища на веществата в реките, протичащи през и покрай базата на военновъздушните сили Кадена, най-голямата база на военновъздушните сили на Съединени американски щати в Тихия океан.

Откритието провокира спомагателни проби наоколо до военни уреди на острова, които откриха нараснали равнища на PFAS в изворна вода, риба и полета на фермери.

Замърсената питейна вода се доставя в седем общини, които са дом на 450 000 поданици на Окинава, хиляди американски военни и техните фамилии и дестинации преди пандемията за милиони туристи от целия свят

Тестове на поданици, които постоянно употребяват локална вода, откриха, че кръвните равнища на някои PFAS съединения са 53 пъти по-високи от междинните за страната.

През 2016 година чиновници на префектура Окинава желаеха позволение за изследване на военновъздушната база Кадена. Четири години по-късно те към момента чакат позволение. Когато Пентагонът благоволява да разяснява този въпрос, той твърди, че не може да бъде сигурен за източника на инфекцията.



Например през 2019 година представител на армията на Съединени американски щати сподели пред кореспонденти: „ Би било несвоевременно да се спекулира от кое място идва наличието на (PFAS) във водните пътища отвън базата. “

Въпреки че Окинава няма огромна промишленост, произвеждаща или употребяваща тези субстанции.

Вътрешни отчети от авиобаза Кадена демонстрират, че минимум 23 000 литра разнообразни противопожарни пяни са били разлети в оборудването сред 2001 и 2015 година

Един незабравим случай през 2015 година включваше пийнал морски пехотинец, който влезе в един от хангарите на Kadena и включи захранващата система, което докара до освобождението на десетки хиляди литри противопожарна пяна...

Между 2003 година и 2018 година японските данъкоплатци заплатиха 13 милиарда йени (124 милиона долара) за възобновяване на земи на някогашни бази на Окинава, доста от които бяха нечисти с отрови като диоксин, азбест и олово.

Що се отнася до PFAS, Япония заплаща милиони долари за филтри в основната пречиствателна станция на острова, с цел да се опита да понижи равнищата в питейната вода. "

Както се оказа, замърсяването на земята и водата с канцерогенни химикали по виновност на американските военни се случва и в регионите, където са ситуирани американски бази на основния остров на Страната на изгряващото слънце - Хоншу.

Миналото лято японските медии оповестиха с паника, че канцерогенни химикали, близо 20 пъти по-високи от допустимите равнища, са открити в отпадъчни води от базата на американския флот в Йокосука в префектура Канагава, в съседство със столицата.

Максималната централизация на отрови беше записана 258 пъти по-висока от допустимата граница и по тази причина градските управляващи, дружно с японски държавни чиновници, реализираха инспекция въз основата Йокосука.

Преди това, през 2022 година, високи концентрации на токсични субстанции бяха открити и във военновъздушната база Ацуги в същата префектура.

И в двата случая беше открито, че отпадъчните води са мощно нечисти с перфлуороктан сулфонат (PFOS), мощен канцероген, изхвърлен в канализацията. Според управляващите на префектура Канагава към 7000 литра канцерогенни боклуци, съдържащи PFOS, са изтекли от базата, смесени с дъждовна вода и са се озовали в река Татекава.

Американските военни, представители на японското министерство на защитата и представители на префектурата тестваха водни проби към две седмици след приключването и откриха 910 нанограма канцерогени на литър, което е 18 пъти по-високо от допустимата граница, избрана на 50 нанограма на литър.

Според обясненията на представители на Съединени американски щати те не могат да открият повода за казуса, макар че сякаш непрекъснато преработват отпадъчни води.

Американските командири също споделиха, че ще продължат напъните за попречване на наново приключване на токсични боклуци и за обезпечаване на безвредна среда.

В същото време беше обявено, че американското командване по нормалния нахален метод е декларирало, че към този момент няма желание да дава на японските управляващи резултатите от разбора на пробите и че тяхната система за пречистване работи, концентрацията на канцерогенни съединения се твърди, че е под равнището, открито от японското държавно управление.

Представители на японското министерство на защитата, в отговор на искане от кмета на Йокосука, можеха единствено да повторят „ обясненията “ на американците, че източникът на токсините не може да бъде разпознат, защото броят на обектите в базата е прекомерно огромен.

Както отговори почитан общински чиновник, градът „ няма различен избор, с изключение на да одобри “ изказването на американската страна.

Това значи, че замърсяването на японските земи и води ще продължи. Това е цената на „ отбраната “ на японците от американската войска от китайци, севернокорейци и руснаци, които сякаш възнамерявали да заловят (?!) „ нацията Ямато “.

Абсурдността на сходни изказвания, подхванати от японските проправителствени медии, стартира да се схваща от все по-голям брой японци, които не се опасяват да излязат на демонстрации против действителната окупация на страната и превръщането на Япония в цел на ответен нуклеарен удар.

Но държавното управление на Кишида, изгубило доверието на хората заради огромен корупционен скандал, продължава да прави изказвания, че военният съюз с Вашингтон и Пентагона ще се разшири и задълбочи, като от ден на ден въвлича японците в тактиката на Съединени американски щати в Източна Азия и Азиатско-тихоокеанският район като цяло, който е изпълнен с огромна война.

Въпреки това, рано или късно, японският народ ще се изправи против американците и локалните политици, които са им се заклели във честност, в това число и с обстоятелството, че в името на личните си егоистични ползи са елементарно подготвени да застрашат здравето и живота на своите съграждани, трансформирайки ги в заложници на ръководещия хайлайф на груповия Запад, водещ света към гибел.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР