Въпреки силната съпротива както вътре в страната, така и от

...
Въпреки силната съпротива както вътре в страната, така и от
Коментари Харесай

Япония ще изгуби международния си кредит на доверие заради изхвърлянето на замърсената радиоактивна вода в океана

Въпреки мощната опозиция както вътре в страната, по този начин и от интернационалната общественост, японското държавно управление разгласи през вчерашния ден, че на 24 август ще стартира да изхвърля в океана нечистата вода от АЕЦ „ Фукушима “. Като подготовка за това Токийската електрическа компания (Tokyo Electric Power Company, TEPCO) същия ден стартира да изпуска нечистата вода в канализационната тръба за случая. В тази връзка интернационалните организации, страните от тихоокеанското крайбрежие, както и доста японци мощно осъдиха дейностите на японското държавно управление и желаеха то да приключи своя план. Множество анализатори считат, че опитът на Япония да изхвърли нечистата радиоактивна вода в океана е невиждан. Тези дейности освен нарушават интернационалното право, само че и също по този начин могат да доведат до непоправимо злополучие.

За миналите две години легитимността, законността и сигурността на плана на японското държавно управление за изхвърляне на нечистата с нуклеарни детайли вода в океана бяха сложени под подозрението на страните по света. За да успокоят обществото, японското държавно управление и TEPCO обещаха пред жителите на Фукушима и интернационалната общественост, че няма да изхвърлят нечистата вода, до момента в който не получат единодушие от заинтригуваните страни. Реалността обаче демонстрира, че Токио не съблюдава думите си и в действителните дейности няма никаква честност.

Япония се пробва да заблуди освен локалната общност. През последните две години, възползвайки се от интернационалните организации и събития като Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации и срещите на високо ниво сред Съединени американски щати, Япония и Република Корея, японските политици с всички старания популяризират изказванието, че „ планът за изхвърляне на нечистата с нуклеарни материали вода в океана почива на научна основа “.   

Съгласно Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право страните са длъжни да пазят и опазват морската среда. Като страна, подписала конвенцията, Япония следва да поеме своите отговорности. Международната общественост също има цялостното право да предяви искания към нея и не би трябвало да заплаща за следствията от този себелюбив и безконтролен ход.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР