Въпреки съобщения за връзки на Борисов с олигарси и с

...
Въпреки съобщения за връзки на Борисов с олигарси и с
Коментари Харесай

"Дойчландфунк": Докога Германия ще подкрепя политици като Бойко Борисов

" Въпреки известия за връзки на Борисов с олигарси и с проведената престъпност, немски политици са траяли да обезпечават легитимност на ГЕРБ ", се споделя в просторен репортаж на " Дойчландфунк ". Ето по-важното, разказано от.

" Политикът е подозрителен, само че умел, а сюжетът припомня сериала " Къща от карти ", се споделя в репортаж на " Дойчландфунк по адрес на. Преди две години поради подозрения в корупция и клиентелизъм, а България от този момент се намира в тежка рецесия, която се дължи и на самия Борисов, разяснява Маргарете Волан, която е журналистка на авторитетното немско публично радио " Дойчландфунк ". Медията излъчи близо 24-минутна стратегия, отдадена на водача на и.

" Дойчландфунк " оповестява, че ГЕРБ водят в допитванията за петите следващи парламентарни избори в границите на две години, макар че съмненията в корупция против партията по този начин и не са били оборени. В същото време " партии и политически фондации от Германия се грижат за това и до през днешния ден да обезпечават легитимност на Бойко Борисов и неговата партия ", отбелязва медията.

Зависимости, злоупотреби, пазаруване на гласове

В предаването е включен и просторен репортаж на Диляна Ламбрева от България. Той стартира в Ловеч, бастион на ГЕРБ от 2015 година. " Но нито в хората, нито в обитаемото място на река Осъм се вършат вложения ". В репортажа чуваме още, че " огромните работодатели се броят на пръстите на едната ръка. Затова работата е зле платена, заплатите са с 25% по-ниски от междинните за страната. Обществените поръчки се раздават под масата от локални политици. Те вземат решение дали да се влага в учебно заведение или нуждаещите се да получат дърва за огрев. По този метод се основават стопански зависимости. "

" Малки градове като Ловеч със застаряващо население и ниско богатство са идеални за влияние и операции над изборния развой. Това са, както е признато да се споделя, феодални територии ", споделя пред немската медия Павлин Иванов от уеб страницата " Ловеч през днешния ден ". В репортажа се чуват и отзиви на локални хора: " Абсолютно никаква вяра няма. Когато обърна взор обратно, виждам, че всичко става все по-зле ", споделя младата майка Мария Петрова.

" Никоя партия или обществена организация в никакъв случай не е питала от какво се нуждаем и по какъв начин може да ни помогне. Внучка ми е в 12 клас. Иска да следва момичето. Но по какъв начин? Откъде пари? ", пита Юнал от ромската махала в града. Когато наближат избори, ромите внезапно стават значими, споделя 61-годишният мъж.


© audiovisual.ec.europa

Как беше основана ГЕРБ

Изборните измами датират още отпреди ерата на ГЕРБ, споделя " Дойчландфунк ". Партията на Борисов влиза в политическия живот като чиста и проевропейска опция на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. " ", се споделя в материала. Медията разяснява и това, че немските политически фондации " Ханс Зайдел ", близка до баварския Християнсоциален съюз (ХСС), и " Конрад Аденауер ", която е обвързвана с Християндемократическия съюз (ХДС), са оказали забележителна помощ при основаването на ГЕРБ.

Идеята да се сътвори партия пристигнала от някогашния държавен секретар Георг Шмит, споделя Цветан Цветанов в изявление за Дойчландфунк. Някога Шмит беше измежду водещите политици на ХСС, а по-късно бе наказан за машинация. " Георг Шмит смяташе, че ще е добре, в случай че двамата (с Борисов - б.ред.) основем политически план ", изяснява някогашната дясна ръка на Борисов.

Цветанов се заема с построяването на партията, споделя по-нататък " Дойчландфунк " и разяснява, че пътуванията и образованията на фрагментите са били финансирани от централата в Мюнхен. Голяма част от програмата на ГЕРБ е преписана от тази на ХСС.

Дори името ГЕРБ е било обещано за утвърждение от немска страна.

Цели 12 години, с дребни спирания, ГЕРБ управлява страната. За Борисов европейските политици са " огромните шефове ". Репортажът на немската медия споделя и за позитивните развития в страната през този интервал. " ползва финансова дисциплинираност и е първенец по икономисване. По времето на ГЕРБ се строят автомагистрали, а София се снабдява с първото си метро. Всичко това и въведеният плосък налог притегля редица задгранични вложители, а Германия става най-важният пазар за българските артикули ". Новият началник на фондация " Конрад Аденауер " в България Норберт Бекман-Диркес споделя: " Знаех, че има положителни връзки сред Германия и България. Но че са чак толкоз положителни - това е за мен е доста позитивна изненада. "

Водещи немски политици си затварят очите за подозренията към Борисов

Междувременно обаче стана ясно - се споделя по-нататък в репортажа - че, че, а по-късно са прехвърляли благосъстоянията си в Дубай, с цел да се спасят от данъчно гонене. " Имало е голям брой известия за връзки на Борисов с олигарси и с проведената престъпност, само че все пак водещи политици в Германия като и Манфред Вебер са траяли да обезпечават легитимност на ГЕРБ ", показва немското радио. Според Клаус Физингер, районен шеф на фондация " Ханс Зайдел " в Югоизточна Европа, това е вярно. " Няма нито една присъда, съгласно която ръководителят на ГЕРБ или други техни хора дефинитивно да са били наказани. Така че от медийна страна могат да се насочат обвинявания, само че досега те не са доказани ", декларира той. Норберт Бекман-Диркес от " Конрад Аденауер " пък споделя, че не е вярно за корупцията в България да се упреква една обособена партия. Според него, в тази ситуация става дума за систематичен проблем.


© audiovisual.ec.europa

" Българското правораздаване не е без значение "

От друга немска фондация - " Фридрих Науман " - гледат на този въпрос по друг метод. Нейният е угрижен от това, че партии, които са изгубили доверието в личните си страни, не престават да бъдат почитан член на фракциите си в Европейския парламент. " По този метод корупционните структури се втвърдяват на европейско равнище, вместо да се бъдат разрушени, каквато би трябвало да е нашата обща задача като европейци ", счита Котее.

Проблемът е, че българското правораздаване не е без значение, установи по-нататък немската медия и разяснява: " Журналисти, които пишат за корупционни случаи, биват заплашвани. Преплитането на ползите на политиката, стопанската система и правосъдната система прави България страната в Европейския съюз с най-големи обществени неравенства ", заключава " Дойчландфунк ".

Медията приказва и за, като цитира още веднъж Мартин Котее: " Всеки път се радвах, когато тези всеобщи митинги завършваха с българския химн, тъй като това беше израз не на шовинизъм, а на национализъм. И можеше да се усети какъв брой доста хора в България от всички вероятни генерации ".

Под слогана " Назад към стабилността " ГЕРБ в този момент се пробват да се върнат на власт, обобщава " Дойчландфунк " и разяснява, че предизборните мероприятия на партията през днешния ден доста наподобяват на тези от времето на Тодор Живков: " Пълни зали с привикани симпатизанти, синьо-бели балони и Борисов в центъра на вниманието, който наскърбява, заплашва и споделя вицове. През медиите, множеството от които към момента са благосклонни към Борисов, тези послания стигат до гласоподавателите ", разяснява радиото и дава образец за това: " Възможно е ГЕРБ да са отклонявали пари, само че имаше си един поток, работеше се ", споделя симпатизант на партията от Сопот, интервюиран от " Дойчландфунк ".

Докога ще бъдат подкрепяни съмнителни политици от Източна Европа

Докога по-старите демокрации ще поддържат съмнителни източноевропейски политици? Този въпрос задава авторката на репортажа Диляна Ламбрева - освен във връзка с Бойко Борисов, само че и на Виктор Орбан или Никола Груевски.

" ГЕРБ ловко се възползваха от обстановката в този момент, а те управляват огромна част от медиите в България. В цяла Европа цените порастват, само че ГЕРБ упрекват за това предходното държавно управление на Кирил Петков ", споделя Оливер Шуш, сътрудник на " Дойчландфунк " във Виена. " Настроенията в България са комбинация от раздразнителност, отмалялост и угриженост, тъй като това са петите избори в границите на 2 години и не се вижда излаз ", обобщава той ситуацията в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР