Въпреки репутацията си на най-висшите и най-опасни хищници в океана,

...
Въпреки репутацията си на най-висшите и най-опасни хищници в океана,
Коментари Харесай

Ядосват се на хората! Фаталните нападения на акули се удвоиха СНИМКИ

Въпреки репутацията си на най-висшите и най-опасни хищници в океана, които нямат нищо срещу да ловуват хора, акулите рядко нападат хора непредизвикани. Учените обаче са забелязали „ тревожна наклонност “: броят на непровокираните офанзиви на акули през 2023 година се е удвоил, пише Daily Mail.

Това демонстрират данните на екипа от университета на Флорида. Учените са открили, че предходната година са докладвани 10 съдбовни срещи с акули, два пъти повече от 2022 година

Крайбрежието на САЩ е било най-уязвимото място за хищници: там са осъществени 36 непровокирани офанзиви на акули за цялото време, което е 52% от общия брой офанзиви в международен мащаб. В същото време единствено две офанзиви на акули край крайбрежията на Съединените щати са приключили със гибел.



Снимка: Florida Museum of Natural History`s

Резултатите от проучването демонстрират, че нападенията са осъществени от бяла, тигрова и бича акула. Изследователите обаче считат, че увеличението на офанзивите не е обвързвано с увеличението на броя на акулите в океана, а по-скоро заради обстоятелството, че всяка година от ден на ден и повече хора се озовават в океана.

Имайте поради, че непровокирана офанзива е, когато акула нападна човек без провокация, да вземем за пример, хората карат сърф или просто плуват в региона, където акулата сега лови риба.



Снимка: Florida Museum of Natural History`s

Според отчета на Международния файл за набези от акули (ISAF) на Университета на Флорида към 16 души са били ранени от ухапвания от акули във Флорида предходната година, а двама души са починали в Калифорния и Хавай. Регистрирани са и други случаи с летален излаз:
на Бахамите;в Египет;в Мексико;в Нова Каледония;в Бразилия;в Южна Африка.
Според Гавин Нейлър, шеф на програмата за проучване на акулите на Природонаучния музей във Флорида, общият брой на нападенията от акули годишно нормално е в границите на естествените граници, само че учените са обезпокоени от толкоз огромно нарастване на съдбовните набези.

Учените означават, че смъртността от захапване от акула нормално е обвързвана с техния размер. Акулите нормално отплуват незабавно след първото захапване, когато схванат, че имат необикновена плячка. Ако обаче акулата е огромна, единствено едно захапване може да е задоволително, с цел да приключи офанзивата със гибел.



Снимка: Florida Museum of Natural History`s

Въпреки че броят на смъртните случаи се е нараснал през 2023 година, морски биолози споделят, че увеличението на нападенията от акули е по-вероятно заради гъстотата на популацията и колкото повече хора навлизат във водата, вероятността някой да бъде атакуван от акула се усилва.

Учените също по този начин показват, че плуването на отдалечени диви плажове в действителност е повода за множеството съдбовни офанзиви на акули. Например крайбрежието на Австралия е известно с по-висока популация на огромни бели и бичи акули, само че локалните плажове са много безвредни. Просто казано, биолозите упорстват, че хората не би трябвало да се отхвърлят от сърфирането, с цел да избегнат офанзивите на акули, просто избягвайте дивите плажове и предпочитайте тези с добра стратегия за сигурност на плажа.

Имайте поради, че предходната година сърфистите съставляват по-голямата част от жертвите на набези от акули: те съставляват 42% от всички ухапвания в света, до момента в който плувците съставляват 39%. Биолозите също приканват да се заобикаля плуването призори и здрач, когато акулите са най-активни и се хранят. Освен това би трябвало да избягвате да носите лъскави бижута, тъй като отразената светлина може да подсети хищния искра на рибените люспи.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР