Въпреки редицата от кризи, засягащи Европа и България, икономическата ситуация

...
Въпреки редицата от кризи, засягащи Европа и България, икономическата ситуация
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Ситуацията не е чак толкова черна

Въпреки редицата от рецесии, засягащи Европа и България, икономическата обстановка у нас не е чак толкоз черна.

Това установи министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов . Той взе присъединяване в четвъртия теоретичен конгрес " Бизнесът в 21-ви век ", проведен от Университета за национално и международно стопанство. Темата на събитието бе " Възстановяване и резистентност след рецесията ".

 Радев: Въпреки всички провокации, българският бизнес се оправи
Радев: Въпреки всички провокации, българският бизнес се оправи

Открои триумфите и на служебното държавно управление

" Всяка рецесия е и опция. Ситуацията не е чак толкоз черна. Макропоказателите ни доближават исторически върхове. За 2021 година, да, след пандемията, само че въпреки всичко, растежът на брутния вътрешен артикул в процентно изражение е най-високият от 1995 година насам. Има доста сериозен растеж на износа, България е измежду първите 5 страни в Европейски Съюз по растеж на износа. Безработицата пък резервира исторически ниски равнища по време на рецесия , което не може да не ни радва. А даже в случай че погледнем към задграничните вложения - малко над 1,2 милиарда за 2021, това не може да се назова неприятна година ", влезе в конкретика, защитавайки тезата си, министърът.

Стоянов обаче дебело акцентира - нито един от тези положителни индикатори не би имал значение, в случай че не се овладее растежът на цените.

" Затова се веселя, че постигнахме една дребна победа - през октомври инфлацията се намали след 2 години непрекъснати растежи . Това е една дребна победа, като има доста още какво да се направи в тази тенденция. "
 Лек спад на инфлацията през октомври регистрира Национален статистически институт
Лек спад на инфлацията през октомври регистрира Национален статистически институт

Поскъпване се вижда при доста хранителни артикули, най-голямо е нарастването при пипера

Главата на икономическото ведомство посочи и значимостта от положителното използване на Плана за възобновяване и резистентност на родна почва. От 6,3 милиарда евро, които ще усвои България, 59% са ориентирани към Зеления преход, а 26% - за цифровия подобен. " Трябва да работим по този начин, че всяко евро да бъде умножено колкото може повече. За да създадем стопански скок, би трябвало да влагаме в стопанската система на знанието и браншове с висока добавена стойност ".

Далеч не толкоз оптимистичен бе гласът на бизнеса. Според ръководителя на една от най-големите работодателски организации АИКБ - Васил Велев, задачите, сложени в Зеления преход на Европа, убиват базовата промишленост на континента, без която пък на собствен ред е невъзможно да се реализира въпросният преход.
 Василев събра Радев с ГЕРБ и Движение за права и свободи: Да кажат на хората, че ще замразят заплатите
Василев събра Радев с ГЕРБ и Движение за права и свободи: Да кажат на хората, че ще замразят заплатите

Липсата на нов бюджет щяло да спре и влизането ни в Еврозоната от 1 януари 2024 година

" Как да използваме науката, по какъв начин да се конкурираме при тези условия? Преходът, който вършим в този момент като Европейски съюз, обрича базовата промишленост на Европа. И това не е от през вчерашния ден. Ако Зеленият преход е толкоз значим, в случай че без него планетата умира, то за какво още веднъж отваряме ТЕЦ-ове, за какво внасяме полутечен газ, за чиито транспорт из океаните кръстосват кораби ? Не би трябвало да си доста образован, с цел да схванеш, че нещо не е наред ", сериозен бе Велев.

И даде образец - цената единствено на електрическата енергия, нужна на европейски цех да създаде един звук метал, е по-висока от борсовата цена на един звук, импортиран от Съединени американски щати или Русия да вземем за пример.

Като " безразсъден " дефинира шефът на АИКБ и планът за в Маришкия басейн , съществена част от българския План за възобновяване, иницииран от кабинета " Петков ". " Това е безразсъден план без аналог в целия свят, не излизат сметките и балансите. Сметнете какъв брой тира с акумулатори би трябвало да се наредят от София до Пловдив . Второ, пристанищата също, става известно, не могат да разтоварят такива големи количества. А и да не приказваме, че няма толкоз метали. "
 Учени мъдрят по какъв начин да създадат технологията за ток от акумулатори по-евтина и екологична
Учени мъдрят по какъв начин да създадат технологията за ток от акумулатори по-евтина и екологична

МЕ изследва и съвременни технологии за помпени водни централи и посредством нагнетяване на въздух
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР