Въпреки постоянните слухове за влошеното здраве на Владимир Путин и

...
Въпреки постоянните слухове за влошеното здраве на Владимир Путин и
Коментари Харесай

Нов опит за покушение срещу бивш руски агент по примера на Скрипал – ЦРУ покрива случая цели 3 години

Въпреки непрекъснатите клюки за влошеното здраве на Владимир Путин и обстоятелството, че съветският първи изчезна от радарите, Съединени американски щати продължава да разкрива забавни действия на съветското ФБС – тогавашно Комитет за Държавна сигурност (на СССР). По информация на Централно разузнавателно управление на САЩ, съветските сили не престават да преследват сътрудници и да отстраняват информатори, намиращи се на американска почва.

Една от последните интервенции, която се развива в днешно време, е ориентирана точно към осведомител на Централно разузнавателно управление на САЩ, който през последното десетилетие е имал отношение с някои от висшестоящите съветски разузнавачи. По думите на Централно разузнавателно управление на САЩ, интервенцията на ФСБ е била впечатляваща, само че несъмнено не е единствената, която се е случила през последните няколко години. Подобни маневри демонстрират и още нещо – това е най-ниската точка на връзки сред двете разследващи ръководства, освен това от началото на съществуването им.

Червените линии са преминати от дълго време от хората на Путин, споделя Марк Полимерополус – някогашен чиновник в Централно разузнавателно управление на САЩ, който в миналото е изпълнявал задачи в Европа и Русия. По негово мнение, сега Путин желае да отстрани всички информатори, освен това по най-бързия метод.

Изненадата за агентурата на Руската федерация е, че след всеки несполучлив опит, в това число и този в Маями от преди три години, разузнаването публично е изгубила позицията да приказва за дипломация. Фактът, че самата интервенция е била секретна, само че се разкрива доста по-рано, показвайки неналичието на подготвеност и желанието на множеството сътрудници да се опълчват на своя водач. След тези стъпки, Вашингтон и Москва бързо вадят някои от най-големите си сътрудници в полето.

Целта през 2020 година е Александър Потеев, някогашен офицер от съветското разузнаване, който разкрива данни на ФБР и дава отговори за следствие от 2010 година със лист от 11 души, които живеят под съществено прикритие на източното крайбрежие. Повечето руснаци са били с подправена идентичност, работили са леки специалности и са имали упорит проект да събират информация за Съединени американски щати, както и да рекрутират нови сътрудници.

След като сътрудниците са арестувани, политиката на Обама е ясна – президентът желае да понижи напрежението и предлага да се изпратят 10 от 11-те души назад в Москва, като в подмяна Москва освобождава четирима души, намиращи се в съветски затвор, в това число Сергей Скрипал – някогашният полковник от военното разузнаване, който е упрекнат през 2006 година за продажба на държавни секрети във Англия.

Една от аргументите за премахването на господин Потеев е, че през последните години, същият продължава да издава книги и да споделя историята на шпионските игри сред двете велики сили. Медиите към този момент разкриват тази история и споделят, че преди 3 години, някогашният сътрудник се озовава в мерника на службите. По думите на Централно разузнавателно управление на САЩ, интервенцията е трябвало да постави началото на по този начин наречения нов „ Рамон Меркадер “ – това е индивидът, който съумява да открие Леон Тротски в Мексико и да го убие.

Руското разузнаване не за първи път употребява своите сили, с цел да заглуши или да накаже своите избягали сътрудници и фрагменти, потърсили политическо леговище. Това не е никаква изненада, изключително откакто полковник Григори Майрановски изяснява и по какъв начин тъкмо работят отровите, които се създават за премахването на по този начин наречените „ врагове “.

Путин не се отхвърля от старите Комитет за Държавна сигурност (на СССР) практики, като някои от тях се обновяват и трансформират в нови закони за надзор в страната. Отравянето на Скрипал демонстрира и какъв брой смели са били сътрудниците, които този път са очаквали, че ще останат незабелязани. Подобни опити не могат да бъдат пропуснати и на територията на Съединени американски щати. Този опит автоматизирано задейства алармите на Централно разузнавателно управление на САЩ. Никой не може да бъде сигурен доколко са предпазени някогашните шпиони, които са минали на другата страна.

Потеев е един от предстоящите удари и тъкмо затова се търсят способи за спомагателна отбрана. Отношенията сред съветския президент и някогашният сътрудник се утежняват. Путин желае да накаже своя зависещ, само че преди да се стигне до някакво правораздаване, сътрудникът съумява да избяга в Съединени американски щати, да се съобщи на Централно разузнавателно управление на САЩ и по-късно да влезе в програмата за отбрана на очевидци и някогашни сътрудници. През 2011 година Москва пуска присъда и го осъжда на затвор. Агентът лежи служебно в пандиза и до този миг неговата присъда продължава да тече.

С изгубването на Потеев от радарите, съветски сътрудници са видяни да оперират на територията на Съединени американски щати и да го търсят, въпреки и множеството да не споделят какви тъкмо са били неговите планове. През 2016 година съветските медии афишират, че беглецът е мъртъв. Централно разузнавателно управление на САЩ и ФБР са безапелационни, че сходни практики имат за цел да примамят въпросния на ярко и по-лесно да го локализират.

Потеев е жив и здрав, когато тази вест е оповестена, той се намира в Маями и живее умерено там, най-малко за още 3-4 години. Същата година съумява да извади и риболовен лиценз, да се записва като републиканец, с цел да може да гласоподава, а най-смешното е, че прави това с същинското си име и участва в американските архиви. През 2018 година съветските медии ще посочат и неговата локация, правейки една от най-елементарните инспекции.

Централно разузнавателно управление на САЩ покачва равнището на отбрана и техните прогнози се оказват правилни. Руснаците стартират да работят през идната година, прехвърляйки сътрудници от Мексико, с цел да го локализират. Използват мексикански академик на име Хектор Алехандро Кабрера Фуентес. Той не е сътрудник, само че е учил микробиология в Казан, а малко по-късно взима докторска степен от университет в Германия. Има и причина да се открие съдействието на Фуентес. Първата му брачна половинка се намира в Германия, до момента в който втората се намира в Мексико. През 2019 година съветската брачна половинка и двете деца не могат да напущат страната и да се завърнат назад в Германия.

Фуентес отива да ги посети в Русия, а фамилията го насочва в Москва, където се намират. На една от срещите, неговото семейство го среща с различен човек, който дава обещание да реши юридическите проблеми, само че единствено в случай че има подпомагане.

Няколко месеца по-късно, руснаците желаят от Фуентес да наеме жилище, покрай плажовете на Маями, определената локация е покрай северната част на града. Важното е, че не би трябвало да го наема на своето лично име, а да откри някой различен, който ще е склонен да се впише в контракта, като за това получава пари и средства за наема за идната цяла година. Фуентес намира такава жертва и дава 20 хиляди $ за услугата.

През февруари 2020 година Фуентес отпътува за Москва, където още веднъж се среща с съветски сътрудници, които разказват автомобила на Потеев. Мексиканецът е длъжен да открие автомобла на жертвата, да запише неговия регистрационен номер и да откри адреса му. Наредено му е да не прави никакви фотоси, с цел да може да отстрани всякакво съмнение и също по този начин да не оставя инкриминиращи доказателства.

Фуентес се престарава толкоз доста, че когато открива въпросния автомобил, пропуща завоя, блъска се в друга кола пред жилищната постройка на някогашния сътрудник, притегля вниманието на защитата, а до момента в който се разправя с тях, брачната половинка му прави фотография на регистрационния номер на въпросното возило. Всичко това се записва на камера. Семейство Фуентес са поканени да си тръгнат, само че записите остават и към този момент са предадени на управляващите. Само няколко дни по-късно, мексиканският академик е арестуван на границата. Властите претърсват телефона му и откриват фотография на въпросния автомобил.

Следва арест и най-после Фуентес дава информация какво тъкмо е правил в Москва, какво е поискано от него и къде се намира наетото жилище. Той удостоверява, че в никакъв случай преди този момент не е виждал въпросните руснаци, само че е безапелационен, че същите най-вероятно са били сътрудници на ФСБ. Операциите оттатък океана се водят от организации като СВР, които наследяват Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Понякога се употребява и военното разузнаване – ГРУ.

Фуентес най-вероятно в никакъв случай не е знаел кого тъкмо би трябвало да следи и не е разбирал тежестта на делата си. Поради тази причина не се е старал да задоволи настояванията на непознатите. Резултатът от всичко това ще задейства серия от проблеми, в това число и изгонването на 10 съветски дипломата през април 2021 година

Премахването на по-сериозни фрагменти от съветското посолство е удар, който малко на брой са очаквали, само че място за взаимни отстъпки няма. Байдън остава безапелационен, че сходни дейности на външни сили, изключително в демократична страна, нямат място и законът ще работи в отбрана на своите лични жители. Малко по-късно Русия прогонва 10 американски дипломати.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР