Въпреки поредния локдаун и затварянето на множество браншове, властта не

...
Въпреки поредния локдаун и затварянето на множество браншове, властта не
Коментари Харесай

Властта не предвижда нови мерки за затворените бизнеси


Въпреки следващия локдаун и затварянето на голям брой сектори, властта не планува нови стопански ограничения, нито пък счита да форсира приемането на старите, които по този начин и не доближиха до част от нуждаещите се.

От понеделник страната влиза в непълен локдаун за 10 дни. Затварят заведения за хранене, молове, фитнеси, спортни зали, културни обекти, детски центрове, хипермаркети, в които не се продават хранителни артикули...Част от браншовете моментано желаеха обезщетения и то незабавно, а не след няколко месеца.От Българска социалистическа партия пък настояха да се разгласи данъчна почивка за бизнеса, а за семействата да има обществени помощи.

Властта обаче не планува нищо сходно. Появи се общественият министър Деница Сачева, която изясни по какъв начин ще работят старите ограничения за „ обезщетения на бизнеса и на работещите “.

Ще продължат да работят схемите за опазване на заетостта, известни като 60/40 и 80/20, които ще могат да бъдат употребявани и от работодателите, където има отчасти затваряне. На държавното съвещание в сряда те бяха удължени до края на май, подсети тя по време на брифинг в Добрич.

Мярката " Запази ме ", която обезщетява работещите с 75% от осигурителния им приход, пък ще работи до края на юни. Компенсациите ще се изплащат за не повече от 60 дни в границите на 2020 година и за не повече от 90 дни в границите на 2021 година, в които наетите лица са употребили неплатен отпуск поради наложени ограничавания за реализиране на активността, за която са наети, с акт на държавен орган. Средствата за финансиране на мярката бяха увеличени с близо 25 млн. лева

Сачева подсети, че хората, които ще излязат в неплатен отпуск в идващите 10 дни, ще бъдат със непокътнати осигурителни права.

Всички родители, които ще употребяват неплатен отпуск, с цел да останат с децата си вкъщи за онлайн образование в идващите 10 дни, могат да аплайват в Агенцията за обществено подкрепяне и ще получат съразмерно за интервала финансова поддръжка. Тя е 650 лв. месечно за едно дете и 975 лв. месечно - за две и повече деца, сподели още Деница Сачева.

Министърът добави, че и програмата " Родители в претовареност " продължава да работи. Чрез бюрата по труда могат да бъдат наети за детегледачи безработни родственици или хора със съответните качества, които родителите биха избрали. Заплащането е в размер на минималната работна заплата с осигуровките.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов също провежда брифинг, с цел да успокои затворените бизнеси, че щели да имат " цялостна поддръжка " от страната по отношение на оповестените противоепидемични ограничения.

Фирмите ще могат да аплайват през Национална агенция за приходите и по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ", с цел да покрият закрепените си разноски като наем, вноски по заеми и други " Подкрепата ще бъде предоставена на безусловно всички възможни браншове, наранени от новата заповед на здравния министър, която чакаме. Веднага след нея продължаваме с нашата работа по нотифициране на Европейска комисия, с концепцията да продължим новаторската процедура, която разработихме дружно с Националната организация по приходите (НАП). С нея Национална агенция за приходите към този момент стана разплащателна организация, тъй че засегнатите бизнеси да бъдат подкрепени в границите на тези 10 дни ", съобщи Борисов. Компаниите ще могат да аплайват и преди известието от Европейска комисия, с цел да се пести време.

Продължава действието на ограниченията през Българската банка за развиване за жителите и бизнеса, както и през Фонда на фондовете. Кабинетът неотдавна обезпечи още 100 млн. лева за безлихвени заеми до 6900 лева на физическите лица.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР