Въпреки положителните тенденции по отношение на средния размер на пенсията,

...
Въпреки положителните тенденции по отношение на средния размер на пенсията,
Коментари Харесай

Хората с най-ниски пенсии са най-облагодетелствани

Въпреки позитивните трендове във връзка с междинния размер на пенсията, продължаваме да считаме, че разпределението на този резултат сред самите пенсионери е несиметричен и унищожава доверието в пенсионно-осигурителната система – най-облагодетелствани са тези с най-ниските пенсии. Това се споделя в мнение на Фискалния съвет по Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година

Увеличаването на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст с 23% от януари и с още 6,1% от юли, а на всички останали единствено с 6,1% от юли, води до доближаване на размера на пенсионния приход на хора с друг самостоятелен принос към социално-осигурителната система, написа още в мнението.

Според специалистите мярката би се отразила отрицателно върху осигуряващите се лица като ги демотивира да не се обезпечават на високи приходи, тъй като по този начин или другояче самостоятелният им принос към осигурителната система няма да им подсигурява по-високи пенсии. Фискалният съвет поддържа политиката по увеличение на приходите на пенсионерите, само че смята, че това би трябвало да стане по обективен и финансово-устойчив метод посредством нужните промени на пенсионно-осигурителния модел.

Разходите в бюджета на ДОО за 2022 година се усилват с още 8,3% по отношение на обновения през септември проект за 2021г., откакто от началото на пандемията към този момент се усилиха с 25%. Увеличението на осигурителните доходи е със 7,4%. Изоставащият ритъм на растеж на приходите по отношение на този на разноските продължава да задълбочава недостига по бюджета на ДОО, предизвестяват от Фискалния съвет.

Според тях планирането на обществените разноски следва да се реализира точно и консервативно, доколкото ускорения ритъм на повишаването им в номинално изражение би имало проинфлационе резултат.
 istock istock
Степента на покритие на разноските с доходи от осигурителни вноски се резервира от 56% (при 65% през 2019 г.), а останалите разноски се финансират с трансфер от държавния бюджет.

С какъв брой ще се подвигат пенсиите и възрастта за пенсиониране

Увеличаването на прехвърлянето от държавния бюджет за покриване на дефицита по бюджета на ДОО през 2022 година покачва зависимостта на социално-осигурителната система от дофинансиране посредством доходи от налози, което крие риск за дълготрайната финансова резистентност на пенсионно-осигурителната система, е различен извод на специалистите.

Увеличаването на минималния и оптималния размер на пенсиите и добавките по 60 лева на всички пенсионери трансформира покупателната им стойност в друга степен и се отклонява от правилата на общественото обезпечаване. Препоръчително е да се откри по-справедлив метод за актуализиране на пенсионните приходи съгласно самостоятелния принос на лицата към осигурителната система. Фискалният съвет поддържа политиката по увеличение на приходите на пенсионерите, само че предлага то да се осъществя посредством съответните промени на пенсионно-осигурителния модел, с цел да се подсигурява и дълготрайната финансова резистентност на осигурителната система, заключват от Фискалния съвет.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР