Въпреки отказа на Продължаваме промяната – Демократична България“ да подкрепят

...
Въпреки отказа на Продължаваме промяната – Демократична България“ да подкрепят
Коментари Харесай

Мария Габриел започва разговори за конкретни имена и се връща при президента с изпълнен мандат

Въпреки отхвърли на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ да поддържат държавно управление с първия мандат на ГЕРБ-СДС, номинираната за министър председател Мария Габриел съобщи, че не се отхвърля да предложи състав на държавното управление и ще отиде при президента Румен Радев с съответни оферти за министри. „ За мен в този момент е пристигнало време да преминем към идващ стадий – поддръжка на държавно управление с първия мандат, експертно държавно управление за 1 година с съответни имена. Оставам отворена за диалози с всички. Ще извърша мандата “, съобщи преди днешното парламентарно съвещание Габриел пред кореспонденти.

Тя акцентира, че има за решение значими задания, които единствено постоянен кабинет може да реши. " Евентуално държавно управление с министър председател Мария Габриел ще работи за цялостна правосъдна промяна ", сподели още Мария Габриел.

Запитана дали от ГЕРБ-СДС биха подкрепили държавно управление с втория мандат, Мария Габриел сподели: „ Не виждам политическата логичност в такова решение ”.

А на въпрос дали е пожертвала еврокомисарското си място, тя отвърна: „ За мен беше значимо да бъдат спазени процедурите - от отпуск, до връчване на мандат, до доста ясната отговорност и съблюдаване на контракти. За мен е значимо да излъча същото обръщение, за което приказвам. Не може седмици и дни да приказваш, че искаш държавно управление и да не го направиш ”, счита тя.
Опит за държавно управление с втория мандат
„ Това, което се предлага с първия мандат, не може да реши огромните проблеми на България “. Така Х ристо Иванов  от " Продължаваме промяната - Демократична България " разяснява пред кореспонденти в парламентарните коридори реализирането на първия изследователски мандат на ГЕРБ-СДС.Според Иванов с итуацията в страната е сериозна и всяко решение във връзка с ръководството би трябвало да бъде взимано доста деликатно.

" При срещите ни с Мария Габриел сложих на нея и цялото управление на ГЕРБ за следващ път въпроса какви промени в Конституцията плануват, тъй като това е пътят към систематична смяна в България.   Не просто да опитаме да махнем един досадил на всички основен прокурор, с цел да оправим казуса, а в действителност да решим нещата в дълготраен проблем. На този въпрос отговор не получих ", сподели Иванов.Затова и ПП-ДБ методът по втория мандат ще е старт на диалози за конституционни промени, които да решат съществени проблеми на обществото.

Според Христо Иванов в ъпросът не е на кого е мандатът, а кой може да предложи формула , фокусирана върху същинските решения. Ще опитаме да създадем това във втория мандат и се надяваме на отговорно отношение, уточни той.

По думите му проектокабинетът на ПП-ДБ с премиер  Николай Денков  не е минал дефинитивно гласоподаване на парламентарна група.
Неясноти към позицията на ДПС
От изявлението на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пред кореспонденти в Народно събрание през днешния ден по този начин и не стана ясно какво е окончателното решение на партията по въпроса с поддръжката на проектокабинета „ Габриел “. Ръководството и ПГ на придвижването трябваше да заседава във вторник по здрач, само че по този начин и не бе обявено каква е последната им дума.

Според Карадайъ законодателната власт не действа, а в този момент и правосъдната, поради свадите в прокуратурата. И настоя да се отстоява разделянето на управляващите и да не се разрешава „ някой олигархичен кръг да овладее и трите “.

" Отговорността извънредно се пада на политиците, да могат с доста разсъдък и отговорност, и в разговор, да намерят оня нужен механизъм за обществото и страната в тази обстановка, с цел да може да се структурират системите отначало, с цел да стартират да действат ", сподели още Карадайъ. И пресметна, че болшинството от депутатите ще се опълчват на държавно управление на ПП-ДБ.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР