Въпреки отхвърления вот на недоверие, протестите в България продължават. Радостта

...
Въпреки отхвърления вот на недоверие, протестите в България продължават. Радостта
Коментари Харесай

Протестите в България – тревога за еврофондовете

Въпреки отхвърления избор на съмнение, митингите в България не престават. Радостта от признатия бюджет на Европейски Съюз е прекомерно спестовна. Хората се притесняват, че парите от него няма да стигнат до народа, заяви в репортаж в централната си осведомителна емисия  „ Тагесшау ” немската социална тв ARD. В миналата седмица доста задгранични медии отразяват протичащото се в България.

Хиляди хора бяха излезли на необятния бул. на пешеходната зона в София. Много от тях надуваха вувузели и бяха наметнали флагове на раменете си. Независимо от несполучливия избор на съмнение против държавното управление на премиера Бойко Борисов, препоръчан от опозицията, те скандираха: „ Оставка! Оставка! ”.

По улиците в столицата и в доста градове от страната са излезли най-вече младежи.

„ Ние викаме „ Оставка! ”, само че в реалност желаеме присъди. Искаме правдивост. Не желаеме те просто да подадат оставка и да се махнат. Искаме правдивост за това, което ни предизвикаха през последните 10-15 години, а дори и повече ”, споделя IT-специалистът Тодор Попов.

Тревожен взор върху бюджета на Европейски Съюз

„ Тук съм, с цел да стачкувам, само че не поради себе си, а поради тяхното бъдеще ”, споделя Алина Добрева, която е помощник в Европейския парламент в Брюксел, само че е решила да изкара отпуска си по майчинство с 10-месечната си щерка в родината.

„ Виждате, че бебето ми е тук. Аз желая тя да живее в България. Не желая да гледа на България като на родината на майка си, само че не и като страната на своето бъдеще. Искам страна, в която тя да може да живее безвредно и да просперира ”, споделя младата жена.



Много от протестиращите са обезпокоени, че големите суми, които министър председателят Борисов получи за България за идващия 6-годишен бюджетен интервал на Европейски Съюз – 29 милиарда евро, може да потънат на погрешно място.

Христо Иванов беше съдружен сътрудник на Борисов сред 2014 и 2015 година и министър на правораздаването, преди да подаде оставка поради отпора на Бойко Борисов за правосъдна промяна.

„ Хората знаят, че Бойко не вади парите от личния си джоб. Става въпрос за взаимност сред европейците. Но хората знаят още нещо: в случай че няма смяна в държавното управление, има огромна възможност тези пари или огромна част от тях или да бъдат изхарчени просто по този начин, или да бъдат откраднати ”, съобщи Иванов.



Хората в България знаят, че са част от европейското семейство и „ ние желаеме да сме там, желаеме да бъдем равни, а това значи тъждество пред закона и равни гаранции, че парите, които нашите немски братя – в случай че мога по този начин да се изразя, ще жертват общия европейски дом, няма да бъдат откраднати ”.

Министър-председателят има две благоприятни условия

Непосредствено преди несполучливия избор на съмнение на опозицията Борисов беше оповестил сериозна смяна в държавното управление. За да понижи натиска на митингите, които продължиха съвсем две седмици, министър председателят имаше две благоприятни условия: или да подаде оставка от поста си и да повери управлението на кабинета на член на своята партия, или да отиде на предварителни избори – идващите постоянни парламентарни избори би трябвало да се състоят през март следващата година. Протестиращите упорстват за незабавната оставка на Борисов, с цел да се предотврати възможна корист с новите милиарди на Европейски Съюз:



„ Не имам вяра, че парите ще стигнат до народа. Голяма част от тях ще отидат в джобовете на хора на високи позиции, а не при хората, които се нуждаят от тях. Затова сме на улицата, тъй като ни пристигна до гуша от операции и агитация и от това, което хората с власт вършат, все едно светът им принадлежи. ”

Става въпрос за системата, която основава механизмите за корист с власт и кражба от страната. Ще протестираме и ще бъдем политически дейни, до момента в който не получим система, която в действителност да подсигурява върховенството на закона ”, считат протестиращите. /БГНЕС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР