Въпреки остро критикуваната парична политика на страната, изпратила инфлацията до

...
Въпреки остро критикуваната парична политика на страната, изпратила инфлацията до
Коментари Харесай

Въпреки 80% инфлация: Турската икономика отбеляза силен ръст

Въпреки остро подложената на критика парична политика на страната, изпратила инфлацията до нежеланите 80%, турската стопанска система набъбна със 7.6% през второто тримесечие по отношение на същия интервал на 2021 година Данните акцентират продължаващата наклонност на мощни вътрешно търсене и експорт. Все отново упованията са за закъснение на икономическата интензивност до края на годината, защото търсенето се охлажда.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Турция през второто тримесечие се е нараснал с 2.1% по отношение на предходното на сезонно и календарно поправена база, демонстрират данни на Турския статистически институт, представени от Reuters.

Икономическият проект на президента Redxep Тайип Ердоган дава приоритет на растежа, заетостта, вложенията и износа. Той е движен от поредност от необикновени понижения на лихвените проценти, които провокираха валутна рецесия и инфлационна серпантина в края на предходната година.

Това лято инфлацията в Турция доближи 23-годищен връх от съвсем 80%, откакто централната банка понижи лихвения си % със 100 базисни пункта през август до 13%.

Нарастващите цени спомогнаха за увеличение на разноските, до момента в който падащата лира подтиква на износа.

Износът на артикули и услуги се е нараснал с 16.4% през второто тримесечие спрямо миналата година, до момента в който вносът е повишен с 5.8%.

Потреблението на семействата добави 13.6 процентни пункта към растежа, а външното търсене го увеличи с 2.7 пункта, съгласно изчисленията на банкерите.

Джейсън Туви, старши икономист за нововъзникващите пазари в Capital Economics, сподели, че ограниченията за поддръжка на семействата на фона на растящата инфлация са помогнали за поддържане на потребителските разноски.

Стабилният напредък през първата половина на тази година, високите международни цени на силата и политиките за отбрана на семействата от скока на инфлацията значат, че инфлацията ще се затвърди и дефицитът по настоящата сметка ще остане огромен “, сподели той в записка.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР