Въпреки оставката на правителството, ситуацията в Казахстан ескалира. Бунтовете, възпламенени

...
Въпреки оставката на правителството, ситуацията в Казахстан ескалира. Бунтовете, възпламенени
Коментари Харесай

Извънредно положение в Казахстан: Превзеха летище и запалиха...

Въпреки оставката на държавното управление, обстановката в Казахстан ескалира. Бунтовете, възпламенени от повдигането на цените на газа, не стихват, а президентът Касим-Жомарт Токаев разгласи, че застава отпред на Съвета за сигурност.

По време на конфликтите са починали 8 служители на реда и военни от Националната армия, оповестява локалният портал Tengrinews.kz, като се базира на данни от вътрешното министерство на страната. Посочва се, че още 317 военни и представители на силите на реда са били ранени.

" На набези бяха подложени редица обекти на държавни институции, както и коли за спешна помощ и противопожарни коли, оповестява пресслужбата на Министерството на вътрешните работи. Нападателите са хвърляли камъни, арматура и възпламенителни смеси.

Държавният глава разпореди изключителното състояние да се вкара на територията на цялата страна, считано от 5 януари до 19 януари. Първоначално то бе оповестено единствено в столицата Нур-Султан.

Президентът разпореди и неотложно страната да поеме регулирането на цената на горивото, само че все пак обстановката не се успокои.

До момента над 500 цивилни, измежду които 130 дами и възрастни хора, са били ранени при конфликтите на протестиращите и силите на реда в Алмати, заяви по-рано началникът на полицейското ръководство Канат Тимерденов. По думите му вследствие на протестите са изгорели 120 автомобила, измежду които 33 коли за спешна помощ и пожарни. Нанесени са вреди на 120 магазина и търговски обекти, 180 заведения и още 100 офиса, съгласно полицията.

Тимерданов заяви, че подразделения на Националната армия и армията са задействани в интервенцията за възобновяване на сигурността в Алмати, в помощ на полицията.



Около 45 протестиращи пък нахлуха на 5 януари вечерта на територията на летището в Алмати и го превзеха. Няма жертви при щурма. Служителите на летището са напуснали региона незабавно след окупацията му, оповестява локалната медия Orda.kz. Твърди се, че и военните са напуснали територията на аеропорта. Пътниците са били евакуирани по време на нахлуването на бунтовниците.

Снимка: БТА

По време на метежа бе опожарена и постройката на кметството в града.

Протестиращите в град Талдъкорган пък събориха в гнева си паметника на дългогодишния президент на страната Нурсултан Назърбаев.

В първото си послание към нацията сегашният държавен глава Токаев съобщи, че апелите на протестиращите да се нападат цивилен и военни институции са безусловно противозаконни. Той се закани, че страната ще отвърне с твърди ограничения. И даде обещание, че каквото и да стане, ще остане на поста си, с цел да опази целостта на страната.

Държавният глава на страната позволи, че може би зад митингите стоят заговорници, които са " финансово стимулирани ".

Снимка: БТА
Токаев беседва по телефона и с съветския президент Владимир Путин. По думите на прессекретаря на Кремъл - Дмитрий Песков, Русия се надява Казахстан да се оправи самичък вътрешните си проблеми. Песков акцентира, че е значимо никой да не се меси извън, съобщи Ройтерс, като се базира на РИА Новости. По думите му към този момент страната не е потърсила помощ от Москва.

Междувременно Европейски Съюз изрази през днешния ден вяра, че ситуацията в Казахстан ще се успокои по кротичък път и в разговор. Подкрепяме намирането на спокойно решение при съблюдаване на главните цивилен права, съобщи представител на Европейската работа за външна активност.

Той прикани всички към въздържаност, както и управляващите в страната да извършват интернационалните си отговорности, в това число във връзка с правото на жителите на кротичък митинг и на достъп до информация, включително онлайн. По неговите думи управляващите имат правото в отбрана на националната сигурност да употребяват съразмерна мощ.

Брюксел чака да се избегнат деянията на принуждение.

Протестите в Казахстан се възпламениха след повишението на цената на пропан бутана от 1 януари, която скочи двойно за жителите, а това е главното гориво за колите в средноазитаската страна.
Свързани вести Кървави протести в Казахстан - газта за коли скочила на 46 ст. ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР