Въпреки ограниченията ведомството ще продължи да обработва искания за авансови,

...
Въпреки ограниченията ведомството ще продължи да обработва искания за авансови,
Коментари Харесай

МРРБ ще разрешава временно спиране на проектите по програмите за трансгранично сътрудничество

Въпреки рестриктивните мерки ведомството ще продължи да обработва претенции за предплатени, междинни и дефинитивни заплащания по трите стратегии.

Министерството на районното развиване и благоустройството, като Управляващ орган на стратегиите за трансгранично съдействие с Република Турция, Република Сърбия и Република Северна Македония, ще позволява краткотрайно прекъсване на периода за осъществяване на финансираните посредством тях планове поради изключителното състояние в страната и ограниченията, въведени в прилежащите страни.

За задачата водещите сътрудници по плановете би трябвало да подадат искане за краткотрайно прекъсване, подкрепено със съответните доказателства за фактическа неспособност за осъществяване на дейностите по тях, на имейл адрес: [email protected]. Задължително би трябвало да се уточни съответен интервал с начална и последна дата, който не може да бъде по-дълъг от оповестения интервал за изключително състояние.

Бенефициентите ще бъдат известени за интервала на краткотрайното прекъсване по всеки самостоятелен контракт, като то ще може да бъде удължено при продължение на изключителното състояние на територията на съответната страна и/или обоснована нужда от страна на бенефициентите. След отпадане на изключителното състояние бенефициентите не следва да изпращат искане за обновяване на периода за осъществяване на плановете.

Срокът за осъществяване на договорите за дотация няма да бъде удължаван над оптимално допустимия, според посочените в Насоките за кандидатстване.

Управляващият орган на стратегиите ще продължи да обработва претенции за предплатени, междинни и дефинитивни заплащания, да обработва сигнали за неправда във връзка с сътрудниците на територията на Република България и да издава решения за налагане на финансови корекции, както и да издава писма за възобновяване на суми по финансови корекции и неусвоени задатъци.

Всички останали насоки, инструкции и условия, свързани с кандидатстването и осъществяване на планове по стратегиите остават непроменени. Подготовката на контракти за дотация следва открития ред, като те ще бъдат изпращани посредством куриерски услуги за полагане на автограф и щемпел от страна на Водещия сътрудник.

Министерство на регионалното развитие приканва също сътрудниците по планове да извършат разбор на плануваните действия. При нужда обещано събитие да бъде анулирано или отсрочено, заради рестриктивните мерки от въведените изключителни ограничения сътрудниците следва да преценяват опциите за различни способи осъществяване – да вземем за пример онлайн конференции, видео конференции и други, а във връзка с ограниченията за информация и гласност – посредством онлайн лъчение в обществените медии, малките екрани, радиа и други.

Водещият сътрудник следва да поддържа непрекъснат контакт със Съвместния секретариат по отношение на всички промени в контракта за дотация, които могат да бъдат провокирани от въведените изключителни ограничения.

Подробни инструкции за осъществяване на плановете по отношение на изключителното състояние в страната може да намерите:

· за Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България – Сърбия 2014-2020 - тук;

· за Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България – Турция 2014-2020 - тук;

· за Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България – Република Северна Македония - тук.
Препоръчваме да бъде следена настоящата информация на интернет уеб страниците на стратегиите ИНТЕРРЕГ ИПП България – Сърбия 2014-2020: http://www.ipacbc-bgrs.eu/, Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България – Турция 2014-2020: http://www.ipacbc-bgtr.eu/, за Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България – Република Северна Македония: http://www.ipa-cbc-007.eu/, както и уеб страницата на Министерството на здравеопазването: www.mh.government.bg, във връзка с изключителните ограничения, годни за Република България. Всички съответни въпроси, свързани с осъществяването на договорите в интервала на въведените изключителни ограничения в България и партньорските страни, да бъдат отправяни на следната е-поща: [email protected].
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР