Въпреки общоприетите схващания, тя е прекрасен сезон за тренировки, а

...
Въпреки общоприетите схващания, тя е прекрасен сезон за тренировки, а
Коментари Харесай

Как да се храним през зимата

Въпреки общоприетите схващания, тя е прелестен сезон за тренировки, а храненето е основата за триумф. Тази година дават обещание по-топла зима, а това значи по-качествени тренировки. И упования за по-силни резултати напролет, а дори и през есента. Защото при нашите географски ширини базата, която се прави през зимата, е доста значима. Но зимата си е зима, без значение дали е по-мека или не. И твърдо постанова своите условия към спортистите. идващите редове ще се спрем на няколко съществени момента, свързани с храненето на спортистите през зимния интервал. Храненето е един от най-важните фактори освен да упражняваме добре, само че и в мъгливите и неведнъж мрачни зимни дни да имаме чудесно самочувствие. Ето и препоръките на Боян Ив. Бойчев от atletikabg.com.

Каква би трябвало да бъде храната ни през зимата? Най-важното изискване е да е уравновесена. Не споделих нещо ново, нали? Тя по принцип би трябвало да си е уравновесена, само че през зимата, около многото празници, се получава клатушкане в една или друга посока. А и организмът ни, предизвикан от студа, гледа да резервира нещо за топлинка под формата на мазинини, които обаче ни излизат през носа под формата на непотребни килограми тъкмо когато тренировките би трябвало да са интензивни и дойдат надпреварите.

Вярно е, че калоричността на храната би трябвало да е малко по-висока през зимата, в сравнение с през лятото. Но това би трябвало да става за сметка на белтъчините. Те са изключително значими през зимния интервал. Недостигът им води до намаляването на виталните сили на организма. Освен това през зимата тренировките са базови и са главно за размер и мощ. Затова е значимо да се одобряват белтъчини за възобновяване на изтощения мускул. Не бързайте да се радвате, че всички изкушения на празничните трапези са ви позволени. Става дума за постно месо, риба, пиле, кисело мляко, яйца, морски блага. Ще обърна изключително внимание на рибата. Тя би трябвало да участва в менюто ви най-малко два – три пъти седмично. Освен всичко друго през зимата организмът ни страда от дефицит на слънчеви лъчи, а това значи и от дефицит на витамин D. Именно посредством по-тлъстите риби този дефицит може да бъде обезщетен.

         И отново внимавайте. Белтъчините би трябвало да са толкоз, че да възстановят мускулите ви, а не да се натрупат като „ зимнина “ по проблематичните места на тялото.

         Това напълно не значи, че би трябвало да се отхвърляме от мазнините. Напротив. Защото в тях се съдържа витамин А и Е, които са доста значими за общото положение на организма, само че и за положението на кожата съответно. Разбира се, би трябвало да доминират нерафинираните растителни мазнини – зехтин и слънчогледово олио. Но и филийка, намазана с масло, няма да ви навреди. Само не би трябвало да се прекалява. А по отношение на сланинката… По-добре я забравете. Макар че съветските бегачи на дълги дистанции хапват малко за спомагателна сила, изключително в студено време, в случай че на идващия ден им следва дълъг пробег или съревнование.

         Друг значим миг са течностите. Не, не си мислете за греяно вино и ракия. Водичка, другари, елементарна водичка. Вярно е, че тялото изразходва по-малко течности спрямо лятото, защото не се потим толкоз, само че разликата не е фрапантна. Пак към 2 литра са наложителни, останалото – съгласно тренировката. Разбира се, водата може да бъде частично сменена с чай, компот и други Пак припомняме за ролята на зеления чай. Проучвания демонстрират, че изключително през зимата чаша от него работи по-ободряващо от чашка кафе. Освен това зеленият чай е мощен антиоксидант, понижава риска от онкологични болести и равнището на холестерола в кръвта, усъвършенства работата на сърдечно-съдовата система.

         Към чая върви да хапнеш нещо сладко. А и през зимата се разсънва още по-голямо предпочитание за сладки изкушения. И въпреки че, ах, по какъв начин ухаят коледните меденки, другите маслени сладки и сладкиши, по-добрият вид е да изберете сушени плодове. Много са потребни, а и вкусни. В тях на процедура при процеса на сушене се съхраняват съвсем всички потребни субстанции и витамини. Например сливи, стафиди, кайсия, смокини, фурми… В краен случай може ди пиете чай и с домашно приготвено сладко с високо наличие на плодове – традиция, позабравена у нас през последните години след нашествието на готовите десерти в лъскава опаковке. Тук към този момент витамините са по-малко, само че пък ги няма и мазнините, които другояче участват във всички сладкиши – скрито или очевидно и в обилни количества. И които към този момент изцяло очевидно се трансферират и в тялото.

 

         А с какво да подсладим чая си? Аз го пия чист, само че в случай че сте привикнали да е подсладен, дано да е с мед. И е потребно, и е зимно, коледно някак си.

         Хранете се на дребни порции, само че по-често. Повечето диетолози означават, че подобен метод на хранене е по-подходящ, тъй като човек не усеща апетит, който през зимните месеци е симетричен на температурата на открито – колкото е по-студено, толкоз повече ни се яде.

Наблегнете на подправките. Едно ядене може да се получи вкусно и без да го заливате с тежки майонезни или сметанови сосове, а като употребявате букет подправки. Освен че са нискокалорични, те имат и доста потребни субстанции. Специални овации за чесъна, който е като чичо Доктор в това грипаво време. А подправки като черен пипер, карамфил, канела, джинджифил, кардамон, куркума въздействат позитивно на термогенеза (изработването на топлота от организма). Неслучайно се поставят в коледните сладки, а и в греяното вино.

         И незабавно отваряме още веднъж тематиката за антиоксидантите. Те са нужни на организма ни целогодишно, само че през зимата са изключително са значими, тъй като му оказват помощ да се оправи с пагубното влияние на околната среда, напрежението, физическата изтощеност и други фактори. Къде се съдържат в по-големи количества? За зеления чай стана към този момент дума, само че и в пресните плодове, зеленчуците, ядките, какаото и виното. За последното – с мярка, не повече от чаша дневно, поучават експертите.

         Какви плодове и зеленчуци да ядем? Днес в магазините целогодишно може да намерите на практика всякакави, стига цената им да ви е по джоба. Но въпреки всичко моят съвет е: дайте препочитание на сезонните. Цитусовите плодове, райската ябълка, елементарната ябълка, тиквата, както и всички корнеплодни. Напълно задоволително, не е належащо да се прехласвате по всякакви екзотики. И в добвка – наложителното за българина кисело зеле. Да, не е това гурме, което сте видели в последното телевизионно кулинарно предаване и което всякакви претенциозни сякаш „ вип персони “ ви поучават да опитате. Но пък киселото зеле е богато на витамин С, както и цитрусите – доста значим миг в студеното време. Не пренебрегвайте сухите плодове, за които към този момент стана дума нагоре. И другите ядки: орехови, лешникови, бадемови… Не е належащо да ви увещавам. Само ще напомня, че в сантименталния интервал на спорта, когато питателните добавки още ги нямаше или най-малко не се бяха трансформирали според, главният допинг беше мед с орехи. А апропо, какво по-коледно от тази композиция?

         В магазините има богати вариации на замразени плодове и зеленчуци. Не ги подценявайте, макар че доста мастър шефове (или казано на български, основни готвачи, но нали би трябвало да сме криворазбрано модерни) ги отхвърлят. Всъщност няма друга причина, с изключение на вкусова, заради която да не ползвате тези толкоз комфортни пликове. Витамините и минералите при процеса на замразязане в огромна степен се резервират. Особено скъпо е да имате на разположение замразени дребни плодове: боровинки, малини, къпини, касис, френско грозде. Да, не са сезонни, само че са извънредно потребни през всеки сезон. А и са отлично допълнение към утринната порция овесени ядки.

         Топла храна – това е другото, от което има потребност организмът ви. По принцип топлата храна е по-полезна за него. А зимата – още повече. Консумирайте повече супи: те се усвояват по-лесно, възвръщат загубата на течности, усъвършенстват работата на храносмилателната система, стоплят в студено време. Например пилешкият бульон има противовъзпалителен резултат, оказва помощ да се оправим с простудата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР