Въпреки много по-ниските цени на природния газ това лято в

...
Въпреки много по-ниските цени на природния газ това лято в
Коментари Харесай

МАЕ: Европа може да зъзне през зимата

Въпреки доста по-ниските цени на природния газ това лято спрямо предходната година, Европа към момента не е в сигурност и не е изключен нов скок при енергоносителите.

Студената зима и цялостното прекъсване на към момента преминаващия тръбопроводен газ от Русия може да провокира нов интервал на неустойчивост на пазара и високи цени преди и по време на идния зимен сезон. Това предизвестиха от Международната организация по енергетика (МАЕ) в нов отчет тази седмица.

Референтните цени на природния газ в Европа към този момент са с 90% по-ниски и са под $33,68 (30 евро) за мегаватчас, спрямо рекордните върхове, следени през август 2022 година

Газохранилищата в Европа са цялостни на повече от 82% по данни на Gas Infrastructure Europe, което се приближава до задачата на Европейски Съюз да има 90% цялостни складове до началото на ноември. Европа евентуално ще реализира тази цел месеци по-рано и даже може да види газовите складове запълнени на 100% още през септември, регистрират анализатори, представени от OilPrice.com.

Спот търсенето на полутечен природен газ в Азия се охлади и цените предходната седмица паднаха с 12,5% по отношение на миналата седмица до $10,80 английски топлинни единици (MMBtu), съгласно оценки от източници от промишлеността, представени от Reuters.

В развитите стопански системи на Европа търсенето на газ е намаляло през първата половина на годината

спрямо предходната година заради по-ниското му потребление в енергийния бранш. То съставлява 70% от общото понижение на търсенето на газ през второто тримесечие, на фона на намаленото търсене на електрическа енергия и по-силното произвеждане на сила от възобновими източници, изяснява от МАЕ в своя годишен Глобален обзор на газовата сигурност.

По-ниското търсене и увеличеното ползване на полутечен природен газ и потоци от тръбопроводи от източници, разнообразни от Русия - Норвегия и Северна Африка - облекчиха огромна част от натиска върху цените на газа и страховете от повтаряне на енергийната рецесия.

Въпреки това Европа не би трябвало да бъде самодоволна от идната зима, изясняват от МАЕ. " Остават огромни неясноти преди идния отоплителен сезон. Студената зима, дружно с

цялостното прекъсване на доставките на газ за Европа по съветски тръбопроводи при започване на отоплителния сезон, може елементарно да възобнови напрежението на пазара ",

изясняват от организацията.

" Ожесточена конкуренция за доставки на газ също може да възникне, в случай че в Североизточна Азия времето е по-студено от нормалното и икономическият напредък в Китай е по-силен от предстоящото. " Сега Европа разчита доста на вноса на полутечен природен газ и

една студена зима би възобновила конкуренцията с Азия за привличане на товари.

През първата половина на 2023 година LNG държеше близо 40% пазарен дял от потреблението на газ в Европа, пресмята МАЕ. Този дял е сходен на доставките на Русия към европейския газов пазар преди нахлуването ѝ в Украйна. Понастоящем делът на търсенето на газ в Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Европа, задоволяван от съветски тръбопроводен газ, е под 10%.

Единственият максимален снабдител на газ в Европа в този момент е най-големият производител на нефт и газ в Западна Европа - Норвегия, непосредствен съдружник на Европейски Съюз и член-основател на НАТО.

Въпреки притока на LNG и високите равнища на предпазване на газ, неустойчивостта на пазара може да се върне, предизвести МАЕ.

" Високите равнища на ресурси в газохранилищата на основни азиатски и европейски пазари дават съображение за внимателен оптимизъм преди зимния отоплителен сезон 2023-24 година в Северното полукълбо ", сподели организацията, само че добави, че " цялостните места за предпазване не са гаранция против неустойчивост на пазара през зимата ".

Агенцията също прикани за по-тясна съгласуваност сред огромните производители и консуматори на газ на фона на известията, че Япония възнамерява да предложи

основаването на световен запас за природен газ, сходно на условията за запас за петрол за страните-членки на МАЕ.

" Нов световен газов пазар се оформя след рецесията от предходната година. Като се има поради това, виновните производители и консуматори би трябвало да преразгледат своите подходи към сигурността и гъвкавостта на доставките, като си сътрудничат още по-тясно ", изяснява Кейсуке Садамори, шеф на енергийните пазари и сигурност на МАЕ.

В близко бъдеще несигурността е висока по отношение на зимното време в Европа и Азия и способността на възобновимите източници да обезпечат повече електрическа енергия за Европа.

Откакто стартира енергийната рецесия, Европа към момента не е виждала в действителност студена зима.

В случай на нова мека зима - което е допустимо, само че надалеч не несъмнено - цените на газа в Европа може да паднат от актуалните равнища и да понижат на половина до 16,83 $ (15 евро) за MWh, съгласно анализаторите на Morgan Stanley. В другия завършек на сюжетите на банката, цените могат да скочат до $112 (100 евро) за MWh, в случай че зимата 2023/2024 е по-студена от естественото и възобновимите енергийни източници не могат да генерират прекалено много спомагателна електрическа енергия.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР