Служебното правителство е платило 12 млн. лв. обезщетение на фирмата

...
Служебното правителство е платило 12 млн. лв. обезщетение на фирмата
Коментари Харесай

Кабинетът Главчев плаща 12 млн. лв. обезщетение на частната фирма със златната локва

Служебното държавно управление е платило 12 млн. лева обезщетение на компанията " Пи.Еф.Си. ", к оято се занимава с дезинфекцията на влизащите от Турция транспортни средства, съобщи " Сега ".

На 22 април в Държан вестник излиза разпореждане за разпределяне на огромна сума на частна компания. В него написа, че Министерският съвет " утвърждава спомагателни разноски в размер 12 000 000 лева за извънсъдебно съглашение за преустановяване на Договор № 9 от 12 март 2013 година за възлагане от Българската организация по сигурност на храните на осъществяване на активността по осъществяване на стерилизация на влизащите в страната транспортни средства от Турция на частна компания и вдишване на активността от страната ". От " Сега " означават, че липсва аргументация за какво се отпуска тази сума.

Фирмата " Пи.Еф.Си " се занимава с стерилизация на колите и камионите, които идват от Турция. Това по закон би трябвало да се извършва от Агенцията по храните (БАБХ) и по-конкретно от ветеринарни лекари. Тази компания без конкурс е назначена от първия кабинет на Бойко Борисов.

" Златната локва " на границата ни с Турция въпреки всичко ще се проверява

Апелативната прокуратура в София анулира отхвърли на СГП да образува досъдебно произвеждане

По сходен метод и други действия като товаро-разтоварването на тировете с плодове, зеленчуци, месо и други с е оказаха в ръцете на предприемачи, свързвани с Христофорос Аманатидис, Красимир Каменов-Къро, който беше погубен в ЮАР, и Размиг Чакърян.

Когато през май 2023 година Къро беше погубен, Филип Гунев, някогашен заместник-министър на вътрешните работи, разяснява, Красимир Каменов е един от наследниците на структурите на ВИС, който продължавал да управлява посредством легални компании част от паркингите и борсите в София. Той е бил съучастник с други представители на ВИС за така наречен " Златен мочур ". По думите на Гунев да се управлява " златния мочур " в продължение на години, е политически обезпечено.

За услугите на компанията леките коли са плащали по 5 лв., а камионите и рейсовете - по 10 лева В сумата е включена държавна такса за превантивно отнасяне, която е планувана в цената на БАБХ, и 20% комисион за " Пи.Еф.Си. ", който на никое място не е регламентиран. До края на 2018 година частното сдружение печели 27 милиона лв.. Информацията е по публични данни, оповестени от самото сдружение.
 Договорът за
Договорът за " Златната локва " на границата е противозаконен, твърдят от Антикорупционния фонд

Само на турската граница преминаващите заплащат такса

През януари Явор Ганчев , някогашен министър на земеделието и храните, е съобщил, че договорът на въпросната компания изтича в 14 март 2023 г . Но на 22 април кабинетът " Главчев " е дал своя вот обезщетение за " Пи.Еф.Си. " от 12 млн. лева

Според Иван Христанов , заместник-министър на земеделието в кабинета " Петков ", още когато договорът е бил подписан, в него са заложени клаузи клопки , които към днешна дата са почнали да работи.

Една от тези клаузи е, че когато в Турция няма епидемии и стерилизация не се прави, тези интервали се изключват от периода на контракта . Така в действителност се оказва, че договорът не е изминал през март 2023 година, както е оповестил Явор Гечев.

При развалянето на контракта държавното управление е задействало и друга уговорка капан - че при предварително преустановяване страната дължи отплата на компанията за направените вложения, освен това в двоен размер.
 АКФ апелира отхвърли на прокуратурата да проверява
АКФ апелира отхвърли на прокуратурата да проверява " златната локва " на границата

В постановлението си СГП декларират, че липсват данни за осъществено закононарушение

За първи път през 2021-2022 година бяха направени опити страната да си върне контрола върху един от най-големите в света сухоземни гранични пуктове.

При инспекции, извършени от Национална агенция за приходите и Агенцията за финансова ревизия, са открити голям брой нарушавания, като е открито, че касовите апарати на компанията, която работи от 2013 година, не са били свързани с Национална агенция за приходите . През юни 2021 от Национална агенция за приходите споделят, че има разминаване с 32 млн. лв. сред заявените и действителните касови наличия на компанията.

В началото на 2023 година Иван Демерджиев, някогашен вътрешен министър, разгласи, че стартира следствие цялата спекулация със " златния мочур " на границата, включително данните за данъчни нарушавания и измами.

Припомняме, че Антикорупционният фонд направи следствие по случая още през 2019 година Също държавното управление на Николай Денков откупи от " Европал 2011 " частна лаборатория на 10 млн. лева. 
 Искат Спецпрокуратурата да ревизира
Искат Спецпрокуратурата да ревизира " златната локва " на границата ни

Фирмата, която дезинфектира колите на границата, прибира и таксите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР