Въпреки липсата на канализация и инфраструктура Манастирски ливади остава най-перспективният

...
Въпреки липсата на канализация и инфраструктура Манастирски ливади остава най-перспективният
Коментари Харесай

Forton: Южните и югоизточните райони движат жилищния пазар в София

Въпреки неналичието на канализация и инфраструктура " Манастирски ливади " остава най-перспективният квартал за бъдещи жилищни планове

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Търсенето на тристайни жилища в София настига двустайните през януари

Близо 35% от всички покупко-продажби през януари са за жилища с две спални. Купувачите отделят приблизително по 140 хиляди евро за подобен парцел в София, демонстрират данните на организация " Имотека "
13 фев 2018
Bulgarian Properties: Средната цена на жилище в София към този момент е над 1000 евро/кв.м

През 2017 година цените са нарастнали с 16% по отношение на миналата година. Новото строителство ще успокои растежа в цените, предвиждат от организацията
4 фев 2018
Сделките с жилища са се повишили с 10% към края на октомври

Цените на парцелите са постоянни, ползата към избрани региони се резервира и няма изгледи за нов заможен балон, разясняват от " Имотека "
10 дек 2017
Новите здания се усилват, само че жилищата в тях понижават

Издадените разрешителни за градеж са над 2.7 хиляди през третото тримесечие
7 ное 2017
Расте търсенето на жилища в разрастващите се квартали на София

Купувачите със междинни приходи се преориентират към региони като " Витоша ", " Кръстова вада " и " Манастирски ливади-изток ", сочи разбор на BLD
26 сеп 2017 Над 1 млн. кв. м са били жилищните площи в градеж в София към края на 2017 година Най-голяма част от тях са били в квартал " Витоша ", а като цяло южните и югоизточните райони са най-привлекателни за нови планове в сегмента. Това демонстрират резултатите от изследване на консултантската компания за бизнес парцели Forton, която е стратегически сътрудник на Cushman&Wakefield за България и Македония, за жилищния пазар в столицата. В обсега на отчета са включени над 270 плана на стадий градеж, план или капиталово желание, с обща разгъната застроена повърхност от над 2.5 млн. кв. м., като са обсъждани здания от над 3000 кв. м, показват създателите.

Южни любимци

Данните демонстрират, че зоната с най-голямо жилищно строителство е квартал " Витоша ", където към края на предходната година в градеж са били здания с обща разгъната застроена повърхност от близо 137 000 кв. м. Втората позиция е за квартал " Малинова котловина ", където започнатото строителство в сегмента е било с обща повърхност 112 000 кв. м. В топ пет на най-активните региони влизат и кварталите " Манастирски ливади – Изток ", " Младост 4 " и " Студентски град ".

Характерно за всички посочени региони е, че в ценови проект те попадат в междинния сегмент на пазара. Според изследването цените на квадратен метър ново строителство в тях варират от 1020 евро в Студентски град до 1160 евро в прилежащия квартал " Малинова котловина ".

" Като цяло строителството на жилищни здания остава съсредоточено в южните и югоизточните региони на София, където през последните години бяха подписани и по-значими покупко-продажби за придобиване на имоти ", разяснява Пламен Бачев, който е управител " Консултиране и оценки " във Forton. " Интересът е главно към по-големи незастроени региони и остарели промишлени зони в тази част на града, които с развиването на метрото и инфраструктурата са на път радикално да трансформират образа си ", добавя той.

От компанията показват още, че в обсега на изследването влизат и квартали като Овча купел и Кръстова вада, където построяването на метрото напредва или към този момент е реалност, което води след себе си и нараснал интерес за ново строителство.

Бъдещи звезди

Резултатите от изследването демонстрират още, че макар неналичието на канализация и инфраструктура най-перспективният квартал във връзка с бъдещото развиване в сегмента е " Манастирски ливади – Изток ". От Forton показват, че с решаването на тези проблеми в вероятност ползата към региона е висок, като към края на 2017 година на стадий план или капиталово желание там са били над 220 000 кв. м жилищни площи.

В групата на кварталите, в които от компанията чакат нараснал интерес в сегмента, въз основата на регистрирания висок дял на площите в план или капиталово желание, попадат още " Овча купел 1 ", " Младост 1 " и " Младост 3 ", " Кръстова вада " и прилежащата някогашна индустриална зона " Хладилника ", както и " Дружба 2 ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР