Дълбокият застой, обхванал пазарите на недвижими имоти в Европа, откакто

...
Дълбокият застой, обхванал пазарите на недвижими имоти в Европа, откакто
Коментари Харесай

Имотните сделки в Европа се сринаха до 13-годишно дъно

Дълбокият застой, обхванал пазарите на недвижими парцели в Европа, откогато разноските по заемите скочиха, се задълбочава. През първото тримесечие на годината покупко-продажбите са спаднали до най-ниските си равнища от 2011 година насам, написа Bloomberg.

През първото тримесечие на 2024 година продажбите в бранша в Европа се равнява на 34.5 милиарда евро, което е с 26% по-малко спрямо година по-рано, сочат изчисленията на MSCI Real Assets. Това е седми следващ тримесечен спад, като несигурността към предстоящото понижаване на лихвените проценти задълбочава пропастта сред ценовите упования на купувачите и продавачите.
Срив на офис пазара
Офис парцелите, най-голямата част от пазара на търговски площи, са водещи в спада през първото тримесечие, като размерите им са намалели с 45%.

Данните за Париж са изключително мрачни. Във френската столица е записано най-лошото до момента тримесечие във връзка с продажбите на офиси, като са подписани единствено осем покупко-продажби на обща стойност под 500 млн. евро.

По-високите лихвени проценти доведоха до внезапна промяна на пазара на недвижимости на Стария континент, изострена от изменящите се модели на работа и възходящите екологични условия, които са изключително тежки за старите офис здания. Но защото се чака лихвените проценти да се намалят в границите на няколко месеца, а инфлацията се забавя, доста евентуални продавачи остават с вярата, че цените скоро ще стартират да порастват.

След доста бавната 2023 година имаше очаквания, че европейските вложения в парцели ще стартират да се повишават през първото тримесечие на 2024 година “, сподели Том Лийхи, началник на отдела за проучване на недвижимите активи на MSCI.

„ Но продължаващото и от време на време мъчително пренастройване към края на исторически ниските лихвени проценти значи, че пазарът остава мъчно място за транзакции “, споделя още Лихий.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР