Въпреки категоричното надмощие на Черноморския флот, украинската съпротива има успехи

...
Въпреки категоричното надмощие на Черноморския флот, украинската съпротива има успехи
Коментари Харесай

Кои са най-големите загуби, които Украйна нанесе на Русия в Черно...

Въпреки безапелационното превъзходство на Черноморския флот, украинската опозиция има триумфи и по вода. Руските плавателни съдове на Москва са подложени на непрекъснати офанзиви от разнообразни типове ракети, морски и авиационни дронове.

 

Резултатът е забележим. Според интернационалните анализатори, като Atlantic Сouncil, Русия към този момент няма военно предимство в Черно море. Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хийпи даже сподели, че сполучливите украински офанзиви са довели до " функционален погром на Черноморския флот ", написа.

Само от началото на ноември тя понесе няколко значими загуби. На 4 ноември корветата " Асколд " от клас " Каракурт " бешe изумена от крилата ракета в корабостроителница в Керч. На 10 ноември украинската войска заяви, че с морски дронове са изумени два десантни катера от план 11770 (клас " Серна " ) до село Черноморское в Крим.

 

През септември Украйна извърши и серия офанзиви над главната база на Черноморския флот в Крим. Още тогава се появиха известия, че Русия към този момент изтегля огромна част от плавателните си съдове от нелегално анексирания през 2014 година полуостров. На този декор пристигна новината, че Москва е подписала съглашение за създаване на военноморска база на брега на Черно море в сепаратисткия район Абхазия в Грузия.

 

Сателитни фрагменти от началото на октомври демонстрират, че съветски съдове, измежду които три подводници клас " Кило ", две фрегати с управляеми ракети и патрулен транспортен съд са изтеглени от Севастопол и преместени в съветското пристанище Новоросийск на източния бряг на Черно море.

 

Ето кои са най-големите военноморски загуби на Русия в Черно море до момента

 

Корвета " Асколд "

.
" Асколд " на пристанището в Крим през 2021 година

На 4 ноември съветското министерство на защитата заяви, че Украйна е изстреляла 15 крилати ракети по оборудването, 13 от които са били прихванати. По-късно Украйна разгласи, че е унищожила чисто новата корвета " Асколд " от клас " Каракурт ", а Русия призна само, че той е " развален ".
 
По време на обстрела корабът е в корабостроителницата " Залив " в окупирания от Русия кримски град Керч. По всяка възможност той е изумен от крилати ракети SCALP (френски вид на английските Storm Shadow). В интернет се появиха фотоси и видео, на които се виждат вредите, нанесени по " Асколд ".
 

От фрагментите излиза наяве, че въпреки да е останал на повърхността, корабът е получил сериозни вреди по значими детайли в централната част, където се намират пусковите установки за изстрелване на крилати ракети.

 

Десантен транспортен съд " Минск "

 

Големият съветски десантен транспортен съд " Минск ", който ВСУ удариха през днешния ден, не е просто развален, а изцяло погубен, потвърдиха специалисти. Единствено Кобзон може да се вози на него в бъдеще.?
— Дани Иванов???? (@Taralejblog)

През септември няколко ракети удариха корабостроителницата във военноморската база в Севастопол.

 

Според английското министерство на защитата десантният транспортен съд " Минск " съвсем несъмнено е бил " функционално погубен " при удара. Снимки на следствията демонстрират, че корабът тлее и е съществено развален.

" Минск " е издигнат в Полша през 1983 година и е планиран с отварящ се нос, през който може да дебаркират до 25 бронетранспортьора на крайбрежието.

 

Подводница " Ростов на Дон "

.

Подводницата " Ростов на Дон ", която е спусната на вода през 2014 година, също е ударена при удара по военноморската база в Севастопол през септември.

 

През декември 2015 година подводницата беше снимана да изстрелва крилати ракети " Калибр " в Сирия.

 

Десантен транспортен съд " Оленегорски горняк "

.

През август видеоклипове демонстрираха по какъв начин морски дрон удря десантен транспортен съд в съветското пристанище Новоросийск. Плавателният съд беше разпознат като " Оленегорски горняк ".

 

Според английското министерство на защитата корабът е с " тежки повреди " при офанзивата. По-късно се появи и видео, на което се виждаше съдът се накланя мощно до момента в който е на закачен на буксир.

 

Десантен транспортен съд от клас " Серна "

 

.

Два съветски високоскоростни десантни катера от клас " Серна " бяха ударени до с. Черноморское през нощта на 10 ноември 2023 година Според украинското военно разузнаване на борда им е имало претрупан екипаж и бронирана машина БТР-82.

 

Катерите от клас " Серна " бяха употребявани от Русия по време на окупацията на Змийския остров за прекачване на военно съоръжение и войски. Именно подобен съд беше ударен с ракета, изстреляна от дрон " Байрактар ", до момента в който дебаркира на Змийския остров през май 2022 година

 

Катерите " Серна " са основани да транспортират бронирани машини за десанти на плаж и да транспортират товари. Те употребяват неповторима структура с " въздушна празнина ", която вкарва въздух под корпуса на кораба за понижаване на съпротивлението на водата.

 

Ракетен крайцер " Москва "

 

.

Флагманът на съветския Черноморски флот - ракетният крайцер " Москва ", стана необятно прочут, откакто беше потънал през април 2022 година край украинското крайбрежие, южно от Одеса. Това беше най-големият боен транспортен съд в Черно море.

 

Украйна твърди, че корабът е потопен, откакто е бил изумен от две противокорабни ракети " Нептун ", локално произвеждане. Русия обаче твърдеше, че потопяването му е породено от неизяснен " пожар, който е взривил муниции на борда ".

 

Това е и най-големият съветски боен транспортен съд, потъвал след Втората международна война. Крайцерът е превозвал към 500 моряци и е разполагал с огромен набор от оръжия, в това число 16 огромни крилати ракети.

 

Още преди да бъде потънал, " Москва " се появи на украинска пощенска марка с надпис " Русский военный корабль, иди на хуй! ". Тази фраза беше изречена на 24 февруари 2022 година от украински граничар Роман Грибов, който е на пост на Змийския остров в отговор на предлагането на командира на " Москва " да се съобщи.

 

Десантен транспортен съд " Саратов "

 

.

Десантният транспортен съд " Саратов " от клас " Тапир " също добавя листата с военноморски загуби на Русия. Той беше ударен от балистична ракета " Точка-У " и потънал в украинското пристанище на Азовско море - Бердянск.

 

Видеозапис, уловил следствията от удара, демонстрира по какъв начин други съветски кораби бягат от пристанището, до момента в който " Саратов гори ". По-късно овъглените остатъци на кораба бяха извадени на повърхността благодарение на пристанищен кран.

 

Патрулен катер от клас " Раптор "

 

.

Най-малко два от високоскоростните патрулни катери от клас " Раптор " бяха унищожени от украински дрон " Байрактар " край Змийския остров през март 2022 година

 

" Раптор " са оборудвани с отдалечено управляемо оръжие, ризница и устойчиви на патрони стъкла. За първи път те влизат на въоръжение в съветските военноморски сили през 2015 година

 

Спасителен влекач " Велики Бех "

 

.

През юни 2022 година Украйна разгласи, че е унищожила избавителния влекач " Велики Бех ", за който има данни, че е превозвал доставки до окупирания от Русия Змийски остров. Съдът беше ударен с две противокорабни ракети " Харпун ". Мемориал на екипажа на влекача беше открит в Севастопол през юни тази година.

 

" Велики Бех " е планиран да тегли аварирали кораби, да се бори с пожари и да служи като база за избавителни водолазни интервенции. Пуснат е на вода през 2016 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР