Въпреки изявленията на много чуждестранни компании, вкл. фармацевтични, за намаляване

...
Въпреки изявленията на много чуждестранни компании, вкл. фармацевтични, за намаляване
Коментари Харесай

В този сектор на руската икономика делът на получилите държавни поръчки чуждестранни компании достигна 63%

Въпреки изказванията на доста задгранични компании, включително фармацевтични, за понижаване на интензивността им в Русия или овакантяване на страната, делът на фирмите от фармацевтичния бранш на вътрешния пазар на държавни поръчки през първите 7 месеца на тази година се е нараснал с 6,7 процентни пункта по отношение на същия интервал на 2022 година, до 63,4%. Това демонстрират данните на компанията за разбори DSM Group, написа " Ведомости ".

Според тези данни, това е най-високата стойност на този индикатор от най-малко последните шест години (по-ранни данни не са предоставени). В парично изражение, за 7-те месеца на годината, задграничните фармацевтични компании са получили държавни поръчки в Русия на обща стойност 294 милиарда рубли.

За съпоставяне: през януари - юли 2022 година делът на задграничните фармацевтични компании в сегмента на държавните поръчки в Русия е 56,7% (313 милиарда рубли), за същия интервал на 2021 и 2020 година той е надлежно 57% (259 милиарда рубли) и 57,6% (205 милиарда рубли).

По-конкретно, по данни на DSM Group, за последната година доставките за съветски държавни организации от региона на медицината, са нараснали следните крупни компании: швейцарската Roche (от 6,03% до 9,94% от общите доставки), американската Johnson & Johnson (от 4,24% на 5,91% от общите доставки) и британо-шведската AstraZeneca (от 4,19 на 5,11%).

Впрочем, Johnson & Johnson и AstraZeneca оповестиха още предходната година, че ще спрат провеждането на клинични тествания и вложението в бизнеса си в Русия, допълват от " Ведомости ".

Що се отнася до Roche , тази компания също все още не организира нови проучвания в Русия, излиза наяве от публична информацията от компанията.

Независимо от посочените изказвания на трите крупни фармацевтични компании, те не престават да са първите три водачи на съветския пазар в техния сегмент за държавни поръчки.

Общият размер на подписаните с тях контракти през първите седем месеца на 2023 година възлиза на 97,2 милиарда рубли. За съпоставяне, за първите 7 месеца на 2022 година тази сума е била 80 милиарда рубли, а за същия интервал на 2021 година - 59 милиарда рубли. Уточняваме, че в тази ситуация не се прави преизчисление по отношение на курса на рублата към $, който е изменчив, изключително през последната година.

Във връзка с питането на " Ведомости " за коментар на посочената информация, представител на Roche споделя, че " увеличението на каузи на един или различен (лекарствен) препарат зависи от методиката на пресмятане и може да бъде обвързвано с понижаване на сегмента на публичните поръчки (като цяло) ". От Johnson & Johnson не са дали отговор на запитването на " Ведомости ".
 Западни фармацевтични компании свиват активността си в Русия, кой има полза от това
Западни фармацевтични компании свиват активността си в Русия, кой има полза от това

Трима производители отстраниха от пазара обособени лекарства
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР