Въпреки исторически силната индустрия в региона Стара Загора не успява

...
Въпреки исторически силната индустрия в региона Стара Загора не успява
Коментари Харесай

Стара Загора трябва да се отвори за света

Въпреки исторически мощната промишленост в района Стара Загора не съумява да разгърне капацитета си. Глобалната експозиция на района - като вложения и експорт - остава измежду най-ниските в групата на огромните индустриални райони.Стара Загора е забавен районен образец за свиваща се промишленост в област на юг от Стара планина и на евентуално най-предпочитания от индустриалните вложители транспортен кулоар - автомагистрала " Тракия ". Разбира се, обикновено и предстоящо е свиването в някои браншове, само че свиването във всички е нехарактерно за тези елементи на България. Трябва да уточним, че това са калкулации за последните пет години, за които разполагаме с данни, последната от която е 2021 година Каквото и да се е случило през 2022 година, дългият отрицателен тренд би трябвало да разсъни локалните водачи за нови хрумвания и дейности, с които да създадат района по-приветлив за интернационалните вложения.

Въпреки исторически мощната промишленост в района Стара Загора не съумява да разгърне капацитета си. Глобалната експозиция на района - като вложения и експорт - остава измежду най-ниските в групата на огромните индустриални райони.

Стара Загора е забавен районен образец за свиваща се промишленост в област на юг от Стара планина и на евентуално най-предпочитания от индустриалните вложители транспортен кулоар - автомагистрала " Тракия ". Разбира се, обикновено и предстоящо е свиването в някои браншове, само че свиването във всички е нехарактерно за тези елементи на България. Трябва да уточним, че това са калкулации за последните пет години, за които разполагаме с данни, последната от която е 2021 година Каквото и да се е случило през 2022 година, дългият отрицателен тренд би трябвало да разсъни локалните водачи за нови хрумвания и дейности, с които да създадат района по-приветлив за интернационалните вложения.

Индустрията на региона е виновна за към 31 хиляди работни места, които се свиват с към 3700 бройки за интервал от пет години. Процесните производства се свиват с към 1700 работни места, облека и текстил с към 1800, само че най-интересно е свиването на мехатроника и аутомотив бранша с към 1200 бройки. Производството на храни и питиета остава устойчиво, само че също прекомерно обемно като дял от промишлеността - към 14% - което в дълъг проект допуска съкращения.
Реклама
По индикатора " принос на локалната промишленост към общо основаната от промишлените предприятия в страната добавена стойност " Стара Загора попада в групата на седемте огромни индустриални района в страната. Но в тази елитна група региона е на последно място, което замени с Бургас при последните калкулации на показателя. Въпреки огромния дял на индустриална претовареност - региона е в топ 4 по този индикатор - и релативно огромното наличие на динамичния бранш мехатроника и аутомотив (около 30%) региона губи позиции поради ниска продуктивност и едва присъединяване в интернационалните вериги на добавената стойност.

Номиналната продуктивност (добавена стойност приблизително на едно работно място) в преработващата индустрия в района е най-ниската измежду седемте огромни индустриални района. Там тя е по-ниска от всички дестинации, които в Стара Загора бихме смятали за " съперници за вложители ", като да вземем за пример Бургас и Пловдив, само че по-напред са също Русе, Варна и София.

Стара Загора е близо до индустриалните зони на Пловдив и мобилният труд подвига заплатите с към 8% средногодишно. Но работодателите не съумяват да основават задоволително бързо нови работни места с по-висока продуктивност. Част от повода е прекомерно дребното количество нови вложители, изключително интернационалните. Едва 16% от работните места в индустрията са основани от задгранични компании. Сред огромните райони по-малък е този дял само във Варна (10.6%). В Пловдив и Бургас този дял е надлежно 28% и 36%.
Реклама
Регионът има потребност от повече вложения, повече добавена стойност на едно работно място, повече експорт в продажбите. По последния индикатор региона също изостава, въпреки и не толкоз колкото в вложенията, само че дистанцията от водача София-област е забележителна. Стара Загора занапред ще би трябвало да се отваря за света. Градът и районът, както се вижда от изоставането им по отношение на другите огромни райони, няма да могат да разчитат единствено на старите си производства.
Индекс " Индустриално развиване " Регионалните стопански разлики могат да бъдат обяснени с разнообразни модели, само че един фактор би участвал във всяко пояснение. Това е притокът на вложения в инициативи, които основават нови по-производителни работни позиции. До каква степен един район има капацитет за това (а и се възползва от него) е обект на този относителен разбор сред областите. Класацията на областите съгласно показателя е налична.Индексът е изчислен посредством комбинирането на осем знака (чрез тяхното нормализиране и непретеглено усредняване), в това число: продуктивност (добавена стойност на едно работно място), дял на промишлеността в локалната стопанска система (според брой работни места), дял на експорт в приходите на индустриалните предприятия, дял на непознатите вложители в работните места в промишлеността и други Последните данни са налични за 2021 година, а смяната на показателя е изчислена по отношение на 2020 г.Географското разделяне е на регионално равнище, като това има избрани взаимни отстъпки, само че за потребностите на локалната икономическа политика евентуално дава най-ясни послания. За потребностите на разбора показателят е изчислен общо за 28 области, само че представянето на резултатите е в две групи: огромните седем индустриални области, които концентрират 60% от добавената стойност в промишлеността в България, и всички останали 21 области. Големите седем са - София (две области - град и област), Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Националният принос на една област е употребен само за представянето на резултатите в две групи, само че не оказва въздействие на класацията. Ето по тази причина по-малки и хомогенни области могат попаднат на по-предни позиции по отношение на други, огромни индустриални центрове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР