Въпреки глада за кадри у нас, все повече хора не

...
Въпреки глада за кадри у нас, все повече хора не
Коментари Харесай

Половината безработни у нас са със средно образование

Въпреки глада за фрагменти у нас, от ден на ден хора не съумяват да се осъществят на пазара на труда, тъй като работодателите не ги наемат. Причините са няколко, само че главната се оказва образованието на безработните. В Деня на труда Ева Костова провери става ли пазарът все по-затворен за необразованите, усилва ли се делът на неактивните младежи и върви ли заетостта към застойм, съобщи NOVA.

Ниска безработица, само че и намаляло търсене на труд. Така разбор на Института за пазарна стопанска система дефинира пазара на труда за миналата година. След пандемията от COVID-19 и рецесията, до която тя докара трудовия пазар, в този момент той е спокоен. След като се сви, коефициентът на безработица към този момент две години се задържа на малко над 4%, а броят на безработните продължава да пада. През предходната година, регистрирани в бюрата по труда са били 132 хиляди души, което е по-малко даже от предпандемичната 2019-а.

Защо обаче измежду тях има хора, които трайно не съумяват да се осъществят на пазара на труда, макар глада за фрагменти, за който все по-често приказваме? Според специалистите, аргументите са несъответствуващото им обучение, уменията или пък региона, в който се намират. Или казано с други думи, проблемът не е в неналичието на свободни работни места, а в профила на безработните. Оказва се несъответствуващ за работодателите и това ги отхвърля да наемат хора. Ето и с какъв избор разполагат те. 14% от безработните на пазара сега са висшисти, при тях коефициентът на безработица е под 2. При хората със приблизително обучение също остава невисок – към 4, с такава просветителна степен са половината безработни. Значително по-висок обаче, е коефициента при безработните с главно обучение, а най-голям като не стопира да пораства, е той при тези с начално обучение – съвсем 27. Това трансформира пазара във все по-затворен за необразованите.

И района, в който живеят безработните, може да бъде фактор - той също може да попречи на тяхната реализация. Докато коефициентът на безработица се движи сред 2 и 4 в другите области, в близо една трета от страната, той е над 10. Под 60% претовареност има във Враца, Монтана и Силистра. Спад в заетостта бележат близо половината области в страната, в това число и София-град. Въпреки че там специалистите отдават това на свиването на аутсорсинг бранша и на закъснение в търсенето в бранша на осведомителните и информационни технологии.

За обстановката способства и един дял от популацията, за който сме говорили и преди. Това са младежи на възраст сред 15 и 29 години, които нито учат, нито работят. У нас те съставляват близо 14% от всички в тази възрастова група. Макар да се намираме в топ 5 по дял на такива младежи в Европа, положителната вест е, че те въпреки всичко понижават - за 10 години – с 10%. Броят им се пресмята на 153 хиляди души, като за тях знаем, че са повече дами, най-вече с по-ниска степен на обучение, живеят в едва обитаеми места и разчитат на прехрана от близки, родители или от брачен партньор, когато става въпрос за омъжени дами. И защото тези младежи не са по никакъв начин малко, биха могли да бъдат апетитна таргет група за работодателите в бъдеще. За задачата обаче са нужни промени, които да обиден освен тях, само че и останалите безработни. Само по този начин, съгласно специалистите, пазарът на труда ще продължи да се развива. Заетостта ще се усили, а безработицата ще се свие. В противоположен случай рискува да остане в застоя, в който навлиза в този момент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР