Въпреки фокусът върху Западните Балкани, българското председателство на Съвета на

...
Въпреки фокусът върху Западните Балкани, българското председателство на Съвета на
Коментари Харесай

Експерти: България ще постигне слаб напредък в преговорите със Западните Балкани

Въпреки фокусът върху Западните Балкани, българското председателство на Съвета на Европейския съюз евентуално ще реализира единствено стеснен прогрес по договарянията за присъединение на страните от района. Това демонстрира изследване на авторитетната консултантска компания IHS Global Insight.

От компанията означават, че един от целите на българското председателство е " Европейска вероятност и съгласуваност " за Западните Балкани, а през май 2018 година София ще е хазаин на среща на върха сред водачите на Европейски Съюз и на Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Косово и Сърбия.

През април 2018 година ще се организира и среща за европейските начинания за развиване на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Оценяваме, че Европейски Съюз желае да употребява българското председателство, с цел да извлече изгоди от географската непосредственост и да показва интереса си към района без значение от рисковете, произлизащи от засилената държавна неустойчивост и бавния прогрес в използването на европейското законодателство в страните от Западните Балкани, показват от компанията.

Въпреки този фокус, на фона на договарянията за излизането на Англия от Европейски Съюз и нежеланието да се одобряват нови страни, е евентуално да се реализира единствено слаб прогрес в договарянията за присъединение, считат специалистите.

Вместо това е по-вероятно Европейски Съюз да усили средствата за района, с цел да поддържа районните инфраструктурни планове.

На срещата в София се чака да бъдат оповестени нови начинания за районната газова и транспортна инфраструктура.

В момента Сърбия и Черна гора водят договаряния за присъединение, а Македония и Албания са със статут на кандидатки за участие.

Миналата седмица по време на взаимна конференция с премиера Бойко Борисов ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази убеденост, че Сърбия и Черна гора ще станат членки на Европейски Съюз преди 2025 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4594)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР