Въпреки че Земята изглежда като голям и стабилен камък, който

...
Въпреки че Земята изглежда като голям и стабилен камък, който
Коментари Харесай

На какво се дължат земетресенията

Въпреки че Земята наподобява като огромен и постоянен камък, който се носи из галактическото пространство, в действителност под твърдата обвивка протичат интензивни и рискови процеси. И единствено от време на време планетата ни припомня за тях - по време на изригване на вулкан или при земетресение.

Твърдата повърхнина на земята се назовава земна кора. Тя се разполага върху полутвърда, полутечна и доста гореща земна тога. Най-горният пласт на мантията е по-плътен и дружно със земната кора образува литосферата.

Литосферата не е тъкмо сфера - тя е построена от обособени елементи или тектонски плочи, които се носят върху горещите по-вътрешни пластове на мантията. А под нея има течно външно ядро и твърдо вътрешно ядро в центъра на планетата ни.
 Снимка 454904

Именно придвижването на плочите върху вискозната тога води до основаването на напрежение, което при освобождението си основава трус. Земетръсните области се разполагат най-често по продължение на разломите сред тектонските плочи и в тези области по земното кълбо земетресенията са най-силни.

Въпреки че земетресението е най-силно покрай мястото на възникването му - епицентъра, то може да провокира опустошения или най-малко да се усети на стотици километри. Вибрациите, които освободената сила провокира по земната кора, се назовават сеизмични талази. С помощта на сеизмограф учените поучават доста информация за настъпилото събитие - време, място, мощ на земетресението, само че даже и какъв е типът на скалите, през които са минали вълните.
 Снимка 454905

Земетресения пораждат и на другите планети. Така земетресенията на Марс (или може би би трябвало да ги назовем марсотресения) може да ни дадат информация за това какво тъкмо се крие под повърхността на планетата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР