Въпреки че тази година България не участва на Евровизия, песенният

...
Въпреки че тази година България не участва на Евровизия, песенният
Коментари Харесай

Подводните камъни на Евровизия 2019

Въпреки че тази година България не взе участие на " Евровизия ", песенният конкурс продължава да провокира интереса на необятната аудитория.

Музикалното съревнование ще събере в Тел Авив от 14 до 18 май представители на 41 страни: 35 участници, класирали се от национални селекции, както и реализатори от Голямата петорка - Германия, Франция, Испания, Англия и Италия (основателите и главните спонсори на надпреварата).

Също по този начин автоматизирано на финала се класира страната победител. Нета Барзилай обезпечава семейството на Израел, откакто се класира първа през 2018 година в Португалия.

Има много отказали се да пеят на " Евровизия 2019 " - Андора, Босна и Херцеговина, България, Люксембург, Мароко, Монако, Словакия, Турция и Украйна. Също по този начин няма да се случи и авансово декларираният дебют на три страни - Казахстан, Лихтенщайн и Косово.

Интересно е обаче, че на сцената на състезанието ще излязат реализатори, които към този момент имат опит в европейското музикално съревнование. От Унгария това е Йоци Папаи, класирал се на осмо място във финала на " Евровизия 2017 ". Руснакът Сергей Лазарев е стигнал до трета позиция в конкуренцията през 2016 година По същото време Серхат от Сан Марино е бил 12-и, само че в един от полуфиналите. Тамара Тодевска е десета в междинното класиране на " Евровизия 2008 ". Невена Божович от Сърбия стартира от " Детска Евровизия 2007 ", където се разписва с бронз, само че шест лета по-късно е едвам 11-а като част от групата Moje 3.

В първи подводен камък на тазгодишния конкурс се трансформира изборът на града хазаин. След неколкомесечното разглеждане на претендентите Ерусалим и Ейлат и по-нататъшното им изрично отменяне поради митинги, нестабилната политическа конюнктура и неналичието на подобаваща зала за компромисен вид се показва Тел Авив. Втората изложбена зала на огромния му Конгресен експо център ще се трансформира във впечатляваща сцена на полуфиналните и финалните осъществявания.

Неразбории по организирането на състезанието породиха и поради средствата, които би трябвало да бъдат вложени за организирането на " Евровизия 2019 ". Израелското министерство на финансите и управлението на публичната корпорацията за радио- и телевизионно разпространяване " Кан " са се договорили за внасянето на 12 млн. евро като обезпечение за провеждането на конкуренцията. В противоположен случай страната бе застрашена от лишаването от домакинство, а за различна сцена бе спрягана Австрия. Сумата бе преведена в последния вероятен период и се твърди, че за задачата е взет заем. Бюджетът за реализирането на надпреварата е избран на 35 млн. евро, без в тази сума да е включена гаранцията.

Вероятността състезанието да се провали бе подсилена и от ябълката на раздора, прехвърляна от евреи и палестинци, враждуващи в продължение на десетилетия. В интервал, когато конфликтите посред им се обострят, от ХАМАС заплашват да объркат проектите за организирането на " Евровизия 2019 ". Бойците на групировката снимат видео, в което желаят от Израел да смъкна блокадата от Палестина и да съблюдава споразуменията. В противоположен случай не изключват вероятността да нанесат огромен удар в епицентъра на песенната конкуренция.

Добре е да се знае, че " Евровизия 2019 " насочва значимо обръщение към света с девиза си " Позволи си да мечтаеш " (Dare to Dream). Всъщност точно въображението, фантазията и копнежът са главната тематика на състезанието. В тази стилистика ще са издържани сцената и всички останали атрибути на музикалното съревнование. Официалното му лого пък съставлява три триъгълника, формиращи златна звезда.

Водещи на събитието ще са известни израелски звезди: Бар Рафаели, Ерез Тал, Аси Азар и Луси Аюб.

Прогнозите на букмейкърите

Независимо от общоприетото мнение, че прогнозите на
букмейкърите са много размито разбиране, практиката демонстрира, че те постоянно съответстват с финалното класиране на " Евровизия ", най-малко що се отнася до първата петица.

Според последните
залагания тази година за победител е най-вероятно да бъде разгласен представителят на Кралство Нидерландия Дънкан Лоуренс, който е отпред на турнирната таблица към този момент над два месеца. 25-годишният хубавец обаче може да бъде дисквалифициран дни преди началото на състезанието. В мрежата се появи видео от 2017 година с няколко композиции, изпълнявани от надарения чаровник, като измежду тях е и парчето Arcade, с която артистът желае да се показа и в Тел Авив. По този метод музикантът нарушава едно от основните условия на конкуренцията, което не разрешава песента участник да се презентира преди септември 2018 година

Фаворип дълго време беше и руснакът Сергей Лазарев, само че след представянето на песента Scream актьорът " слезе " на второ място.

Третата позиция съгласно
букмейкърите ще бъде заета от Швейцария, следвана от Италия и Швеция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР