Въпреки че сред определени кръгове имаше очаквания за по-сериозен напредък

...
Въпреки че сред определени кръгове имаше очаквания за по-сериозен напредък
Коментари Харесай

Може ли да има приятелство с РСМ? Говори експерт

Въпреки че измежду избрани кръгове имаше упования за по-сериозен прогрес след съвещанието на историческата комисия, действителните резултати бяха много скромни. Може би упованията идваха от това, че на предходната среща успяхме да завършваме по какъв начин би трябвало да наподобява цар Самуил в учебниците в РСМ.

Това сподели шефът на Института за исторически проучвания при Българска академия на науките проф. Даниел Вачков в студиото на " Денят ON AIR ". По думите му най-сетне е стихотворец ангажимент от македонска страна, че ще се отрази главната теза в международната историография - че цар Самуил е последовател на Първото българско царство.

" Един от основните моменти е да се внесат промени в учебниците по история. Именно учебниците дават всеобщата визия на един жител в дадена страна за неговата история ", уточни проф. Вачков.

Той е на мнение, че в случай че се внесат корекции в учебниците, които да бъдат в посока уместност във връзка с историческите заключения и основаване на другарска атмосфера, ще бъде реализирано доста в връзките сред Северна Македония и България.

" Четвърта година работи комисията. За тези години не се направи никаква сериозна крачка да се приготви популацията на РСМ, че това е историята и че има една друга позиция, която е по-аргументирана ", акцентира проф. Вачков пред Bulgaria ON AIR.

Процесът за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз няма да се развива доста бързо, счита той.

" Историците се опитваме да използван на процедура Договора за другарство и добросъседство. Няма по какъв начин да има другарство, в случай че наричаш своя комшия фашист, окупатор, татарин ", сподели проф. Вачков.

Той изрази подозрения, че е допустимо историците в РСМ да бъдат подложени на напън и да се опасяват да подхващат на процедура промени и да завършват рекомендациите.

За преброяването в РСМ проф. Вачков посочи, че има доста хора, които се пишат българи заради стопански аргументи, а в действителност нямат самосъзнанието, че са такива.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР