Въпреки че съвременната традиция повелява бялото, слонова кост и бежовото

...
Въпреки че съвременната традиция повелява бялото, слонова кост и бежовото
Коментари Харесай

Защо сватбената рокля е бяла?

Въпреки че актуалната традиция повелява бялото, слонова кост и бежовото да са съществени цветове на сватбената рокля, в предишното булчинските тоалети са били разнородни по цвят и орнаменти.

През Средновековието булчинската рокля била знак на избран статут в обществото. Тя се изработвала от скъпи платове като кадифе, сатен, естествена коприна. Втори по значимост след плата, бил цветът. Само най-богатите си разрешавали да носят рокля в виолетов или червен цвят.

Първа се появява в бяло на сватбата си британската Принцеса Филипа през 1406г. Одеждата й била бяла рокля и мантия, обкантена със сива катерица и бял хермелин.

По-късно, друга кралска персона още веднъж облича бяла рокля на сватбата си - през 1840 година, когато Кралица Виктория се омъжва за Принц Алберт Саксонски. По това време синьото, а не бялото е знак на чистотата. Белият цвят, от своя страна, символизирал благосъстояние. Тъй като една бяла рокля не можело да бъде изпрана и облечена наново, това означавало, че фамилията има опция да си разреши лукса да има екстравагантни облекла. До началото на 20-ти век единствено богатите дами имали достойнството да се обличат в бяло на сватбения си ден. Повечето дами предпочитали шарени цветове или пък пребоядисвали белите си сватбени рокли след церемонията, с цел да ги носят и по други мотиви.

В началото на предишния век модата става по-екстравагантна, само че това стопира с експлоадирането Първата Световна война. Стилът стартира да се опростява. По това време доста мощно фешън въздействие има Коко Шанел. Тя вкарва наклонността на късата сватбена рокля през 1920 година Роклята е бяла, къса, с дълъг шлейф. Това дефинитивно затвърдява бялото като брачен цвят.

Най-широко навлиза наклонността на бялата рокля през 50-те години на предишния век, когато тя „ възкръсва “ след Великата Депресия и Втората Световна Война. Голяма роля за това имат холивудските звезди, кралските особи и членовете на висшето общество, които се появяват с впечатляващи бели сватбени тоалети от коприна и дантели.

През предишния век модата на сватбената рокля минава през балеринския тип през 50-те, към буфан-воалите по време на хипи революцията, дългите ръкави на 70-те години, буфан-ръкава и дългия воал на 80-те, с цел да доближи до през днешния ден в типичния си корсет и „ принцеската “ пола на 21-вия век.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР