Въпреки че през последната седмица се забелязва драстичен спад на

...
Въпреки че през последната седмица се забелязва драстичен спад на
Коментари Харесай

Русия се бори с огромни горски пожари

Въпреки че през последната седмица се вижда фрапантен спад на горските пожари в Русия, изключително в регионите на Сибир, страната продължава да се бори с огнената буря, обхванала големи горски площи, съобщи ТАСС, представен от БГНЕС.

Необичайно топлото време в огромни сектори на Сибир от януари насам, съчетано с ниска почвена мокрота, способстваха за възобновяването на горските пожари, които опустошиха района предишното лято, заяви мрежата за мониторинг на климата на Европейския съюз.
И броят, и интензитетът на пожарите в Сибир и елементи от Аляска са се нараснали от средата на юни. Това докара до най-високите равнища на възгеродни излъчвания за юни - 59 милиона тона CO2, което е връх в статистиката, която се води от 2003 година насам.

Russia`s Aerial Forest Protection Service says firefighters are using explosives to contain the fires, and cloud seeding with silver iodide to encourage rain. https://t.co/Rb9eHDfRop
— Rappler (@rapplerdotcom) July 11, 2020
Според съветската противопожарна работа сега огнеборците се пробват да загасят 136 пожара на близо 333 000 хиляди хектара повърхност (около 333 хиляди квадратни километра). Това е доста по-малко по отношение на предходната седмица, когато управляващите се бориха с пожари на над 2 милиона хектара повърхност.
В битката с огъня управляващите употребяват и специфични ракети, заредени със сребърен йодид, с цел да провокират дъжд.
От средата на юни районите на крайния север на Русия, в това число оттатък Арктическия кръг, записват невиждани топлинни върхове.
Според специалисти от метеорологична работа на Русия антициклоните, които основават извънредно ясно небе без облаци или дъжд, са се нараснали в северното полукълбо. В Арктика, където слънцето не залязва през лятото, това значи, че слънчевата светлина непрекъснато загрява земната повърхнина, което усилва риска от пожари.
Според сателитни фотоси от събота най-големите пожари към момента са локализирани в големия съветски район Якутия, който е рядко обитаем и граничи със Северния ледовит океан. Якутия разгласи изключително състояние на 2 юли поради пожарите, за които губернаторът му съобщи, че са породени от " сухи гръмотевични стихии ".
Според представители на Greenpeace в Русия, които проучват сателитни данни, общо 9,26 милиона хектара - повърхност, по-голяма от размера на Португалия, са били наранени от пожари от началото на 2020 година От екоорганизацията показват, че неналичието на финансиране на горската работа е причина за зачестилите пожари. Недостатъчното средства попречват чиновниците да предотвратяват горски пожари, считат от Greenpeace.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР