Въпреки че повече от половината население на САЩ ще бъде

...
Въпреки че повече от половината население на САЩ ще бъде
Коментари Харесай

„Повечето от нас са носители на този вирус, но малцина са чували за него“: CMV инфекцията

Въпреки че повече от половината население на Съединени американски щати ще бъде инфектирано с CMV до 40-годишна възраст и заболяването е постоянно срещана в международен мащаб, малко хора са чували за нея.

CMV принадлежи към същото семейство вируси като херпеса и варицелата и, сходно на тези вируси, живее в тялото цялостен живот. Повечето деца и възрастни изпитват доста леки или даже никакви признаци при първичната си зараза. Здравата имунна система нормално е в положение да държи CMV под надзор, тъй че хората да не се разболяват или даже да знаят, че вирусът живее в тялото им.

Cytomegalovirus lies dormant in most US adults and is the leading infectious cause of birth defects, but few have heard of it
— The Conversation U.S. (@ConversationUS)
Така че, в случай че множеството хора е малко евентуално да се разболеят от CMV на която и да е възраст, тогава за какво е толкоз значимо да се разбере вирусът? Една от главните аргументи е, че CMV – за разлика от другите вируси в своето семейство – може да премине от майката на плода по време на бременност.

Вроденият CMV или cCMV е най-честата зараза преди раждането и водещата инфекциозна причина за вродени недостатъци. Около едно на всеки 200 бебета – нормално 20 000 до 30 000 бебета в Съединени американски щати – се раждат с cCMV годишно и близо 20 % от тях имат трайни увреждания на неврологичното развиване, като загуба на слуха или церебрална парализа.

Всяка година повече деца са наранени от cCMV, в сравнение с няколко познати детски положения като синдром на Даун и фетален алкохолен синдром. В съпоставяне с по-късните стадии на бременността, CMV инфекцията през първия триместър носи най-голям риск от мъртво раждане или тежки последствия, когато имунната система и органи като мозъка се развиват.

lies dormant in most US adults, but few have heard of it
— Medical Xpress (@physorg_health)
Процентите на cCMV се разграничават доста съгласно раса, етническа принадлежност и други демографски фактори, като чернокожите и многорасовите бебета са два пъти по-склонни да имат cCMV спрямо други групи. Чернокожите и индианските бебета също имат по-висок риск от гибел от cCMV спрямо белите бебета.

CMV по време на бременност

Скринингът за рубеола, ХИВ и сифилис е обикновен за ранна пренатална грижа в Съединени американски щати. Консултациите за отбягване на котешки боклуци за попречване на токсоплазмоза също са постоянно срещани. Ако CMV може да болести плода и да аргументи вродени недостатъци, тогава за какво бременните не се изследват и не се лекуват и за този вирус?

Пренаталният CMV скрининг не е общоприета грижа заради няколко ограничавания на сегашния метод за тестване. Някои налични проби могат да бъдат сложни за пояснение от доставчиците на здравни услуги. Тестването дава информация дали родителят има CMV, само че не предсказва в задоволителна степен риска от фетално предаване или тежки признаци.

Пренаталният скрининг за здрав човек с естествена бременност нормално не предлага потребна информация. Това е по този начин, тъй като всеки може да има бебе с cCMV, без значение дали е дал позитивен или негативен тест за него преди или по-рано по време на бременност. CMV тестването може да бъде потребно за бременни хора, които страдат от остро заболяване, като продължителна тресчица и отмалялост, или които имат необикновен фетален ултразвук.

Cytomegalovirus Lies Dormant In Most US Adults And Is The Leading Infectious Cause Of Birth Defects, But Few Have Heard Of It
— MENAFN Business (@MENAFN)
Дори и да има по-точни проби, понастоящем няма медицински интервенции, утвърдени от Администрацията по храните и медикаментите за понижаване на риска от фетална CMV зараза. Антителата против CMV на всеки две седмици наподобява понижават феталното предаване, когато се дават към зачеването или през първия триместър, само че CMV рядко се диагностицира толкоз рано по време на бременност.

Изследователите сега правят оценка лекарството валацикловир като евентуално лекуване за попречване на фетално предаване. Валацикловир нормално се употребява за попречване или лекуване на генитален херпес по време на бременност. Резултатите от скорошно клинично изпитване в Израел демонстрират, че валацикловир може да понижи риска от предаване на CMV на плода.

Като цяло валацикловирът не работи толкоз добре, колкото другите медикаменти за CMV, които хората не могат да одобряват по време на бременност. В резултат на това е нужна доста по-висока доза, с цел да се понижи рискът от фетална CMV зараза, която може да аргументи обилни странични резултати при бременни хора.

Въпреки че използването на валацикловир за попречване на cCMV не е стандарт в Съединени американски щати и проучванията за неговата успеваемост остават лимитирани, лекарството се употребява за тази цел в някои елементи на света.

Скрининг на новородени за CMV

Подобно на бременните хора, бебетата се изследват за доста евентуално съществени положения. Наличен е прецизен CMV тест за новородени и доста изследвания поддържат изгодата от ранната диагностика на CMV. Защо тогава няма повсеместен CMV скрининг за кърмачета?

Докато някои родилни центрове дават ранно проучване за CMV, множеството щати на Съединени американски щати не изискват скрининг за CMV на новородени.

Разпространяване на осведоменост за CMV, а не зараза

Намаляването на честотата на cCMV инфекцията е малко евентуално без повишение на информираността. Повечето хора не са чували за CMV или не знаят какво могат да създадат, с цел да понижат възможностите си да получат CMV по време на бременност.

Много възрастни са неведнъж изложени на един от главните рискови фактори за CMV зараза: малко дете, което постоянно посещава детска градина в огромна група. Инфекции като CMV се популяризират елементарно измежду децата в условия, където груповите игри, храненето и промяната на пелените стават ежедневни благоприятни условия за предаване.

Децата могат да наподобяват много здрави, само че да носят CMV в слюнката и урината си седмици или даже месеци след заразяването. Когато нищо неподозираща бременна болногледач влезе в контакт с тези телесни течности, те също могат да се заразят.

За хора, които са бременни, елементарни промени в държанието като целуване на дете по главата вместо по устните, не шерване на храна или принадлежности и постоянно миене на ръцете могат доста да понижат риска от приемане на CMV.

Обучението на обществеността, политиците и доставчиците на здравни услуги ще усъвършенства диагностиката, предварителната защита и лекуването на cCMV, тъй че никой родител да не страда от мисълта „ Ако знаех… “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР