Въпреки че някои продукти вървят много добре заедно в кухнята,

...
Въпреки че някои продукти вървят много добре заедно в кухнята,
Коментари Харесай

Девет двойки храни, които не бива да съхранявате заедно

Въпреки че някои артикули вървят доста добре дружно в кухнята, те не могат да съществуват взаимно, когато става въпрос за предпазване.

Някои храни отделят етилен - газ, който провокира прибързано узряване, до момента в който други са чувствителни на него.

Bright Side изяснява кои плодове и зеленчуци са положителни другари и кои би трябвало да стоят надалеч един от различен.

Ябълки и моркови

Ябълките създават доста етилен, заради което би трябвало да внимавате, когато ги съхранявате с други храни. Например не ги слагайте до моркови. В противоположен случай морковите ще придобият горчив усет единствено след две седмици.

Краставици и домати

Краставиците са мощно чувствителни към етилен. По-добре е да не ги съхранявате с домати, макар че са идеална двойка в салата. Краставиците ще стартират да пожълтяват по-рано, в сравнение с би трябвало. По-добре е да ги съхранявате в хладилника, а доматите на плота.



Лук и картофи

Лукът всмуква влагата бързо, само че би трябвало да остане изсъхнал, а картофите отделят прекалено много влага, тъй че не могат да съществуват дружно. С времето картофите пускат кълнове, а лукът - зелени издънки.

Банани и авокадо

Ако авокадото ви е презряло, дръжте го надалеч от бананите. Ако обаче желаете да узрее по-бързо, тогава умерено можете да го поставите в книжен плик и да го съхранявате до банани.

Праскови и банани

Зрелите праскови би трябвало да стоят надалеч от бананите, защото етиленът, обособен от тях, ще ги накара да презреят.

Патладжани и пъпеши

Пъпешите могат да накарат патладжаните да се скапват по-бързо. Затова се уверете, че не ги съхранявате дружно. Ако желаете да съхранявате патладжаните в хладилника, по-добре е да ги държите надалеч от всевъзможни плодове.

Грозде и манго

Гроздето е доста „ нежно и внимателно “, когато става въпрос за съхранението му. То не понася други плодове или зеленчуци наоколо. Мангото отделя прекалено много етиленов газ и процесът на узряване и изгниване се случва по-бързо. Освен това, мощно миришещите зеленчуци са ужасни спътници на гроздето, защото последното елементарно всмуква миризмите.

Боровинки и ягоди

Боровинките изпускат етилен, а ягодите не. Ако ги съхранявате дружно, ягодите може да узреят и да се скапват по-бързо. Но пък може да съхранявате неузрели ягоди с боровинки.



Нектарини и зеле

Нектарините създават доста етилен, тъй че в случай че ги съхранявате дружно, зелето бързо ще се скапе. По-добре е да съхранявате зелето в найлонов плик в хладилника до 2 седмици, до момента в който нектарините могат да се съхраняват в купи или найлонови торбички.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР