Въпреки че Microsoft активно внедрява нови функции в Edge, през

...
Въпреки че Microsoft активно внедрява нови функции в Edge, през
Коментари Харесай

Microsoft Edge загуби второто място в класацията на най-популярните браузъри за компютър

Въпреки че Microsoft интензивно внедрява нови функционалности в Edge, през април тя загуби дребен дял от пазара на настолните браузъри. Според портала Statcounter, браузърът на Microsoft е изгубил второто си място, отстъпвайки го на Safari – единственият браузър, употребен с компютрите единствено на един производител, компанията Apple.

Трябва да се означи, че статистиката на Statcounter и другите платформи в никакъв случай не е 100% точна, само че те дават визия за общото положение на нещата на пазара.

Safari към този момент е на второ място с 11,87% пазарен дял, което е растеж от 0,95 процентни пункта, съгласно Statcounter и това е спрямо предходния месец. Сега Edge е на трето място, откакто не съумя да преодолее границата от 11% съвсем една година. През април 2023 година, браузърът загуби 0,15 п.п. Що се отнася до Chrome, той леко ускори позицията си с 0,36 процентни пункта, до 66,13%. Най-популярните настолни браузъри:

Гугъл Chrome – 66.13% (+0.36 п.п.); Apple Safari – 11.87% (+0.95 п.п.); Microsoft Edge – 11% (-0,15 п.п.); Firefox – 5.65% (-0.82 п.п.); Opera – 3.09% (-0.08 п.п.).

На пазара на мобилните браузъри обстановката не се е трансформирала изключително. Chrome и Safari съставляват съвсем 90% от всички консуматори. До по-малко от 5% доближава браузъра на Samsung и до 2% на Opera. Останалите са още по-малко известни измежду потребителите:

Гугъл Chrome – 61.96% (-2.66 п.п.); Apple Safari – 26.85% (+1.73 п.п.); Samsung Internet — 4,8% (+0,31 п.п.); Opera — 1,88% (+0,08 п.п.); UC Browser – 1.71% (+0.18 п.п.).

Повече информация по отношение на статистиката за потреблението на другите браузъри в света и обособените райони може да се откри на портала Statcounter.

Напоследък Microsoft подхваща разнообразни стъпки за битка с главния си съперник – компанията Гугъл. Например, бета версията на Microsoft Edge стартира да демонстрира реклами за ИИ-бота на Bing на страницата на конкурентния Гугъл Bard. Може би, задачата е единствено да се нервират потребителите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР