Въпреки че марката обикновено се асоциира с лукс и престиж,

...
Въпреки че марката обикновено се асоциира с лукс и престиж,
Коментари Харесай

5 ключови момента. 130 години история. Мерцедес в света на моторните спортове

Въпреки че марката нормално се асоциира с разкош и авторитет, Mercedes-Benz има дълга история на невероятни подвизи в моторните спортове.

Повече от 100 години марката от Щутгарт е в челните редици в разнообразни надпревари, без значение дали става въпрос за ралита, Формула 1, скоростни върхове или надпревари за устойчивост.

Много от тях са довели до основаването на фантастични коли за пътя, а даже и когато не са, достиженията на немския авто производител заслужават да бъдат подчертани.

Тази година Mercedes има какво да чества, тъй че без повече приказки, дано погледнем обратно към 130 години величие на моторните спортове на Mercedes-Benz.

Имайте поради, че това са единствено шепа акценти от разнообразни столетия, тъй че не се обиждайте, в случай че вашият обичан миг не попада.

1903: Mercedes-Simplex 60 к.с. печели победа в Semmering

Преди 120 години Херман Браун с Mercedes-Simplex 60 к.с. Gordon Bennett реализира победа в Semmering, австрийско нанагорнище на рид, основано през 1899 година Браун изминава трасето с дължина 10 км/ч с невероятна скорост, като го изминава за 8:47,6 мин. при междинна скорост от 68 км/ч. Произвеждан в продължение единствено на две години, Mercedes 60 к.с. е удивително прогресивен.

Благодарение на големия си 9,3-литров мотор първокласният автомобил развива оптималната скорост от 109 км/ч. Благодарение на мощния си задвижващ елемент Браун няма проблем да ръководи Mercedes нагоре по Semmering – лъкатушен планински път с девет завоя и междинен надолнище от 10%. Като състезателен първокласен автомобил, Mercedes 60 к.с. може да се преглежда като Mercedes-AMG SL 63 на своето време.

По-късно Браун се завръща в Semmering с Mercedes 120 к.с.Зад кормилото на този по-мощен модел Браун смъква една минута от времето си, като изминава трасето за 7:47,0 мин. при междинна скорост от 80 км/ч.

1913: Бенц с 200 к.с. счупва международния връх за скорост

В желанието си да показва, че колите му са по-напред от останалите, Mercedes не се отхвърля и в края на 1913 година Benz 200 hp (по-известен като Blitzen Benz) слага два нови върха.

Британският спортен водач Лидстън Гранвил Хорнстед се подрежда на правата на овала на Брукландс и се приготвя да разбие визиите на хората за това какво съставлява един мощен автомобил.

Хорнстед слага нов връх за скорост на половин миля със междинна скорост от 112 км в час. При другия връх, подложен на километър, Бенцът реализира междинна скорост от 117 км/ч на това разстояние.

Въпреки че тези скорости звучат като скорост за по-смели тротинетки по днешните стандарти, Blitzen Benz е бил необикновено бърз за времето си.

Тази забележителна продуктивност е реализирана с помощта на 21,5-литров четирицилиндров мотор. С мощ от 200 конски сили и аеродинамичен дизайн той в действителност е изпреварил времето си.

През идната година Хорнстед счупва още повече върхове с Benz 200 к.с. и съгласно сведенията развива приблизително 200 км/ч на трасе с дължина километър и шестотин метра.

Произведени са единствено шест такива автомобила, което ги прави извънредно редки.

1963: SL “Пагода ” се трансформира в рали легенда

По някаква причина рали подвизите на Mercedes-Benz остават незабелязани. Имаше време, когато колите на марката умееха да подвигат прахуляк и да преодоляват най-трудни пътища, а 230 SL „ Pagoda “ беше един от най-хубавите.

Макар че мнозина преглеждат Pagoda като първокласен типичен GT автомобил, тя сподели, че има същински благоприятни условия на състезателен автомобил, когато през 1963 година Ойген Борингер завоюва рали „ Спа-София-Лиеж “. 

Борингер изминава невероятните 5500 км единствено за 90 часа. Смелият водач се любува на късото междуосие и острото ръководство, като отбелязва, че „ просто би трябвало да натиснеш крайници и да не спираш прекомерно доста “.

И това не е по никакъв начин малко. Истинско тестване за устойчивост, 230 SL беше единствено един от 20-те автомобила, които доближават до финала. Това е впечатляващо, изключително като се има поради, че започват 129 тима.

На 2,3-литровия редови шестцилиндров мотор са добавени 20 конски сили, с което общата мощ доближи 170 к.с. Освен това са инсталирани по-големи резервоари за гориво, както и подсилено шаси.

1998: Мерцедес CLK-LM демонстрира своята мощност на пистата Лагуна Сека

Mercedes-Benz CLK-LM е един от най-желаните коли, които напущат Щутгарт. През 1998 година в шампионата FIA GT Клаус Лудвиг и Рикардо Зонта се изправят един против различен със своите съотборници Бернд Шнайдер и Марк Уебър.

По време на сериите Сребърните стрели разгромяват конкуренцията, като се класират преди всичко във всяко съревнование, в което вземат участие. С по пет победи Лудвиг и Зонта изпреварват по точки своите съотборници и стават международни първенци. 

На този стадий Мерцедес-Бенц от дълго време си бяха обезпечили успеха, като печелят всичките 10 надпревари и оставиха Порше на второ място. Направени са единствено 26 пътни екземпляра, а през днешния ден CLK GTR Strassenversion е един от най-желаните хомологационни модели, които могат да се купят с пари – в случай че можете да си го позволите, несъмнено.

Въпреки че пътният автомобил е получил разкош като ABS и климатик, моторът е бил всичко друго, само че не и спокоен и цивилизован. 7,3-литровият V12 мотор генерира цели 622 к.с., което разрешава време от 0 до 100 км в час от 3,8 секунди.

1998: Мика Хакинен печели международния шампионат във Формула 1

Когато McLaren и Mercedes вземат решение да обединят напъните си във Формула 1, нито една от двете компании не може да си показа какъв брой сполучливи ще бъдат.

През 1997 година състезателите от F1 на McLaren-Mercedes, известни като „ Сребърните стрели “, дебютират и незабавно превземат всички. Дейвид Култард печели първото съревнование през сезон 1997 година в Гран при на Австралия.

Година по-късно Мика Хакинен се бори с Михаел Шумахер от Ferrari. Шумахер има сложен старт, като спрял мотор го води в задната част на колоната. Въпреки това той реализира най-бързата обиколка и се пребори за място на стартовата решетка.

Но щета погуби фантазиите на Шумахер. Хакинен завоюва Гран при на Япония на 1 ноември 1998 година и си потегли с купата в шампионата на водачите.

Освен изброените нагоре значими моменти, Mercedes е имал доста емблематични моменти. Остава единствено да забележим какво още може да реализира немската марка. Ако зависеше от нас, щяхме да желаяме завръщане в Льо Ман…

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР