Тим Кук трансформира Apple, откакто пое поста главен изпълнителен директор

...
Тим Кук трансформира Apple, откакто пое поста главен изпълнителен директор
Коментари Харесай

Кой ще ръководи Apple след Тим Кук: инвеститори и анализатори посочиха днешния фаворит

Тим Кук трансформира Apple, откогато пое поста основен изпълнителен шеф през 2011 година, въвеждайки нови продуктови категории (смарт-часовници), нов бизнес (поточно видео) и самоуверен опит за преодоляване на нов вид калкулации (смесената реалност). Той към този момент е в ролята си доста по-дълго от средностатистическия изпълнителен шеф на Fortune 500 и на 63 години е по-възрастен от доста от своите сътрудници. Сега е моментът да стартира планирането някой различен да стане идната глава на Apple, написа Bloomberg. Но обстановката се усложнява от неналичието на очевиден претендент.

Apple има с какво да се бори. Тя е под наблюдаване от регулаторите в Съединени американски щати и Европейския съюз и се пробва да предотврати срутва на своя App Store. Продажбите на смарт телефоните спадат и компанията се бори да продава устройствата си в Китай, като в същото време се пробва да прекрати производството отвън страната, без да ядоса Пекин. Освен това има непрекъсната потребност от откриването на идващият огромен артикул. С стартирането на пазара на Vision Pro и отдалечаването от електрическите автомобили, това евентуално ще бъде определящата задача за наследника на Кук.

В изявление предишния ноември, Кук приказва за първи път за наследника си, само че с доста меки думи. „ Моята работа е да приготвя няколко души да съумеят и в действителност желая този човек да идва от Apple. Така че моята роля е да се уверя, че съветът има от кого да избира. “ Той не загатва кои са тези хора, само че назова проектите на компанията доста подробни.

Тони Саконаги, анализатор в Sanford C Bernstein, споделя, че наследяването се е трансформирало в тематика измежду вложителите. Няколко души, осведомени с вътрешната работа на Apple, неотдавна приказваха с Bloomberg Businessweek при изискване за анонимност. Ако Кук се отдръпна скоро, споделят те, той съвсем несъмнено ще бъде сменен от основния действен шеф Джеф Уилямс, който преди няколко години се очерта като най-хубавия претендент за правоприемник на Кук.

Но Уилямс е единствено две години по-млад от Кук и инсайдъри от компанията допускат, че сега е малко евентуално той да стане новият дълготраен изпълнителен шеф. Бордът на шефовете на Apple евентуално би желал да види нов началник, като Кук и Стив Джобс, да остане на поста си най-малко 10 години.

Засега няма причина да се счита, че следва смяна в управлението на Apple. Кук може да е по-възрастен от останалите механически ръководители, само че надали е най-възрастният човек, управлявал огромна корпорация.

Близки до Кук считат, че той ще бъде изпълнителен шеф най-малко още три години. След това, споделят те, той ще сътвори благотворителна фондация, с цел да подари благосъстоянието, което е натрупал от Apple.

След три години най-вероятният правоприемник на Кук ще бъде Джон Тернус, актуалният началник на отдела за хардуерни разработки. В компания, чийто триумф постоянно е бил обвързван със основаването на характерни категории джаджи, назначението на хардуерен експерт на позицията основен изпълнителен шеф е разумно. Тернус, който към момента не е навършил 50 години, е по-вероятно от останалите членове на изпълнителния екип да остане в компанията за дълго време.

Тернус е обичан в Apple (той се причислява към компанията през 2001 г.) и е спечелил уважението на Кук, Уилямс и други ръководители, написа Bloomberg. „ Тим Кук го харесва доста, тъй като може да направи добра презентация, има доста мек изказ, в никакъв случай не написа нещо спорно в имейлите си и е доста запазен, когато става въпрос за взимане на решения “ — споделя човек, непосредствен до управлението на Apple. Кристофър Стрингер, някогашен старши разработчик в отдела по хардуер на Apple, назова Тернус „ благонадежден човек “, който „ в никакъв случай не се е провалял на никоя позиция “. Твърди се, че Еди Кю, изпълнителен шеф на Apple, прочут като най-близкия поддръжник на Кук, е споделил на сътрудниците си, че Тернус би трябвало да бъде идващият основен изпълнителен шеф.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР