Въпреки че ИТН няколко пъти през последните дни декларираха, че

...
Въпреки че ИТН няколко пъти през последните дни декларираха, че
Коментари Харесай

Политически реакции след разцеплението в ИТН: Опозицията очаква предсрочни избори


Въпреки че Има Такъв Народ няколко пъти през последните дни заявиха, че са единни, през днешния ден огромна изненада от разцеплението нямаше.

Първо от „ Продължаваме промяната “ оповестиха, че към този момент са обезпечили част от нужните гласове, с цел да мине бюджета.

Останалите партии пък бяха на мнение, че незабавно след приемането на бюджета е нужна оставка и предварителни парламентарни избори.

Необходими са 12 депутати, с цел да има болшинство и мандатът на обединението да продължи.

Въпреки че Има Такъв Народ няколко пъти през последните дни заявиха, че са единни, през днешния ден огромна изненада от разцеплението нямаше.

На брифинга на отделилите се депутати Радостин Василев разгласи, че петимата с него са „ по-смелите “. Иначе Василев разгласи, че още преди 2 месеца е получил предложение да остане на поста, който заема като министър на спорта, даже в случай че полицията се скапе.

Макар и иносказателно, от „ Продължаваме промяната “ денем потвърдиха думите на Слави Трифонов, че разединение ще има.

„ Това, за което ние се пазарим, са хора с вярната мотивация да трансформират България. Хора с обичаната ни дума – „ топките “, към този момент сме намерили “, съобщи Атанас Михнев от „ Продължаваме промяната “.

Останалите съдружни сътрудници бяха по-обрани в думите си и приказваха главно за болшинства за бюджета.

„ Не съм чел въпросният статус, нито имам някаква информация по тематиката, само че споделям следното нещо - всеки национален, който не поддържа антикризисните ограничения, дължи отговор “, съобщи Мартин Димитров от „ Демократична България “.

„ Решават българските гласоподаватели както са ни подредили Народното събрание, само че ние сме длъжни в границите на обединението и на предварителното си съглашение - да го осъществим “, казая Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Опозицията обаче беше безапелационна - с или без пазарлък бюджетът няма късмет и е време за избори. ГЕРБ обмислят избор на съмнение.

„ Ние обмисляме внасянето на подобен избор, само че отново споделям - неприемането на бюджета си е избор на съмнение “, сподели Христо Гаджев от ГЕРБ.

Движение за права и свободи няма да поддържа бюджета на първо четене, само че на второ – да, в частта за пенсиите и бизнеса. Вече обаче намерено заприказва за избори.

„ Оставка, отново се завърта конституционната рулетката. Аз съм скептично надъхан, че в този парламент може да има втори кабинет, тъй че - избори. Може би едно изречение за хаоса - безпорядък няма, когато има избори “, счита Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

„ Няма да продължи дълго животът на този парламент и вървим към предварителни избори наесен “, разяснява Петър Петров от „ Възраждане “.

От изказванията на партиите излиза наяве, че актуализацията на бюджета сега е на кантар - половината депутати са за, половината срещу.

.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР