Въпреки че двоен стандарт в храните между Западна и Източна

...
Въпреки че двоен стандарт в храните между Западна и Източна
Коментари Харесай

Нормално било да има разлики в храните по място

Въпреки че двоен стандарт в храните сред Западна и Източна Европа има, и той е приет от проверяващи организации и лаборатории, въпреки всичко е обикновено питателните продукти да са с разлики и то освен що се отнася до географията. Такова е мнението на ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, което той изрази пред бТВ.

„ Проблемът с двойния стандарт е разпознат и всички признават, че съществува. Никой не твърди, че той е единствено не географски принцип или касае единствено по-изостаналите пазари. Търсят се способи този проблем да бъде решен”, добави ръководителят на КЗП.

Димитър Маргаритов съобщи, че е обикновено да има разлики, като даде образец с лютеницата. „ Не може доматите в Пловдив да са същите като тези в Испания”, добави той. Последното проучване по тематиката сподели, че единствено при 9% от проучените от Европа артикули са открити основни разлики сред етикета на продукта и наличието му.

„ Излезе едно обективно проучване. Важни са изводите – макар разликите, това не демонстрира разлика в качеството на географски принцип. Тези открити разлики са в разлики в качеството. Има справедливи и законосъобразни аргументи за тези разлики”, уточни Яна Иванова, изпълнителен шеф на Сдружение „ Храни и питиета България”.

Яна Иванова разяснява по-ниското наличие на калций в сухото млякото за бебета на българския пазар. По думите ѝ, това не значи, че качеството е неприятно.

„ Това изследване се основава единствено на параленост на информацията от етикетите, без да са осъществявани лабораторни разбори. Нашето изследване планува на тези артикули, които ние ще тестваме, освен да бъде направена параленост за разлика в наличието на етикета, само че и в самия състав”, разяснява Димитър Маргаритов.

Изпълнителният шеф на Сдружение „ Храни и питиета България” съобщи, че досегашните проучвания на БАБХ не са правилни, тъй като са сравнявани „ ябълки с круши”. Тя добави, че е сравняван шоколад 150 гр. с шоколад 300 гр. и по тази причина са се появили разлики в съставките.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР