Въпреки че досега процесите за членство на Северна Македония и

...
Въпреки че досега процесите за членство на Северна Македония и
Коментари Харесай

Вархели: Възможни са преговори с Албания за членство в ЕС без Северна Македония

Въпреки че до момента процесите за участие на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз протичат дружно, Брюксел може да ги раздели и да стартира договаряния за присъединение с Тирана, в случай че продължи и в случай че не бъде открито взаимно задоволително решение със София. Това съобщи за Евронюз еврокомисарят по разширението и политика на съседство.
Според него Брюксел може евентуално да продължи диалозите с за участие в Европейски Съюз, даже в случай че договарянията със Северна Македония спрат.
" Ако още веднъж се натъкнем на компликации със Северна Македония, което значи, че не сме съумели в убеждаването на България и Северна Македония за взаимно задоволително решение, тогава въпросът е дали можем да продължим напред единствено с Албания. И ще би трябвало да разгледаме този въпрос ", сподели той.
Запитан дали официално „ делене “ е алтернатива, той отговори: „ Може да е алтернатива, да. “
Възможността за делене на Македония и Албания Вархели разгласи по време на визитата си в Скопие във вторник.
„ Работим интензивно по случая със Северна Македония, само че към момента не сме достигнали мечтаната цел. Работим с членовете на Европейски Съюз, с цел да намерим решение и да се реализира съглашение “.
 Пендаровски на двудневно посещаване в Брюксел Пендаровски на двудневно посещаване в Брюксел
Днес и на следващия ден президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски ще бъде на работно посещаване в Брюксел, където е планувано да се срещне с ли...
Според него Албания е изпълнила критериите за участие, само че в случай че няма съглашение по въпроса за Северна Македония, следва да се обмисли разновидността за делене на двете страни. По този въпрос Вархели е разговарял и с премиера и е било в съгласие, че би трябвало да се реализира прогрес от страна на България и районен съд Македония.
Албания и Северна Македония трябваше да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз, до момента в който процесът не беше блокиран през 2019 година от Франция и Нидерландия, и двете враждебни към нови членове от Западните Балкани. Но Евронюз разкри по-рано този месец, че Брюксел възнамерява нов подтик на Албания за присъединение към блока, а Дитмир Бушати, някогашен министър на външните работи на Албания, съобщи, че възможен график може да бъде разискван на междуправителствена конференция през юни.
Мненията в Албания за присъединението към Европейски Съюз са съвсем единомислещи, като неотдавнашно изследване на Европейската комисия откри, че 97% от албанците са „ за “. На неотдавнашните избори в страната никоя от партиите не се опълчи на участието в Европейски Съюз, а единствено подлага на критика своите противници поради закъснение на процеса.
Вархели може също да даде подтик на очакванията за напредване на кандидатурите за участие на други страни от Западните Балкани, като Черна гора и Сърбия, които имат мощно предпочитание за прогрес в процеса на присъединение към блока.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР