Въпреки че част от държавните енергийни компании се похвалиха с

...
Въпреки че част от държавните енергийни компании се похвалиха с
Коментари Харесай

Печалбата на БЕХ е спаднала с 19% през първото полугодие

Въпреки че част от държавните енергийни компании се похвалиха с положителни финансови резултати за първите шест месеца на тази година, Българският енергиен холдинг (БЕХ) свива облагата си по отношение на интервала януари - юни 2016 година с 19.1%. Това демонстрира докладът на държавната мегаструктура, под чиято шапка е държавната енергетика.
БЕХ регистрира финансов резултат преди налози в размер на 106.2 млн. лева Намалението по отношение на първото полугодие на 2016 година е с 25 млн. лева, или с 19.1%, разкрива документът. Основната причина за това са понижените с 30.9 млн. лева доходи от дивиденти и съучастия. В момента ставката за отчисление от облагата на държавните сдружения в интерес на страната е 50%. От БЕХ регистрират, че това демонстрира " значима институционална поддръжка от страна на българската страна на подобен сериозен и с висока обществена значителност бранш, какъвто е енергетиката ".
На фона на по-малката облага БЕХ регистрира и растеж на разноските с 47.6%, или с 16 млн. лева Основната причина за това е поетият спомагателен външен дълг посредством пласираната облигационна емисия през август 2016 година в размер на 550 млн. евро.
Все отново БЕХ съумява да свие разноските си за външни услуги по отношение на предходната година. Те понижават с 30.4%, или с 564 хиляди лева, до 1.2 млн. лева Намалението се дължи на това, че холдингът е икономисал от юридически услуги по другите каузи. В същото време през 2016 година БЕХ е платил на организация " Муудис " за отсъждане на кредитен рейтинг.
В същото време финансите на подопечната на БЕХ компания - НЕК, се усъвършенстват, само че сдружението продължава да изпитва дефицит на пари и да бави погасяването на отговорностите си към сътрудниците. НЕК регистрира негативен финансов резултат за първото полугодие на 2017 година в размер на 945 хиляди лева В съпоставяне със същия интервал на миналата година той е усъвършенстван с 92 917 хиляди лева Интересно е, че приходите на НЕК от фонд " Сигурност " порастват със 121.5% по отношение на година по рано. Така в случай че през предходната година те са били 112.4 млн. лева, то в този момент към този момент са към този момент 249.1 млн. лева, демонстрира докладът. Във фонда 5% от приходите си отчисляват производителите на електрическа енергия, написа Сега.
Индиректно компанията още веднъж се оплаква от евтината сила. Продажбите на ток понижават в най-голяма степен вследствие на по-ниските продажни цени за крайните доставчици. Приходите по това перо се топят с 6.2% по отношение на същия интервал на предходната година и към този момент са на равнище от 789 845 хиляди лева
И до момента в който приходите на НЕК се генерират най-много от дотациите на фонд " Сигурност ", то АЕЦ " Козлодуй " съумява да натрупа доходи от 418 млн. лева, което е с над 22 млн. лева над регистрираните за същия интервал на 2016 година Основната част от тях са образувани от продажбата на ток и са общо 408 млн. лева, написа в доклада на компанията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР