Въоръженото крило на палестинската групировка Хамас заяви, че е изстреляло

...
Въоръженото крило на палестинската групировка Хамас заяви, че е изстреляло
Коментари Харесай

Въоръженото крило на Хамас твърди, че е изстреляло 16 ракети срещу Израел от Южен Ливан

Въоръженото крило на палестинската формация Хамас съобщи, че е изстреляло бараж от ракети против Израел от Южен Ливан в отговор на израелските удари против Газа. < /p>

В изказване в Telegram в понеделник ливанският клон на бригадите Касам на Хамас съобщи, че е изстрелял 16 ракети, ориентирани към северния израелски град Нахария и южните околности на град Хайфа. Израел сподели, че е разпознал към 30 изстрелвания от Ливан за един час.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Семейство, в това число три деца, убити при израелска офанзива на юг Ливан Облекчение в Ливан, защото Насрала на Хизбула въздържа по-широката война в Израел Променя ли се траекторията на граничния спор сред Ливан и Израел? завършек на списъка

Групата сподели, че ракетите са възмездие за „ кланетата и експанзията против нашия народ в Газа “, където палестинските управляващи споделят, че безмилостните израелски въздушни удари са умъртвили повече от 10 000 души от началото на боевете на 7 октомври след офанзива на Хамас в Южен Израел, който съгласно израелските управляващи е умъртвил повече от 1400 души.

Докато Газа беше в центъра на офанзивите до момента, напрежението остана високо на границата на Израел с Ливан, където няколко въоръжени групи, в това число мощната подкрепяна от Иран Хизбула, размениха стеснен огън с израелските сили в продължение на съвсем месец.


Подобни трансгранични обмени са умъртвили минимум 81 души в Ливан, в това число 59 бойци на Хизбула и шестима бойци и двама цивилни от израелска страна, съгласно данни на организация AFP.

Бригадите Касам не дадоха повече детайлности в изказването си, само че изстрелването на ракети към Хайфа е най-далечната цел от Ливан, откогато започнаха конфликтите по границата.

Репортаж от Бейрут, кореспондентът на Ал Джазира Зейна Ходр сподели, че израелски удар по транспортно средство в неделя е умъртвил три деца и тяхната баба. Хизбула сподели, че е дала отговор, като е изстреляла ракети по северния израелски град Кирят Шмона, убивайки израелски граждански.

„ В петък генералният секретар на [Хизбула] Хасан Насрала даде обещание, че всеки граждански, погубен в Ливан, ще бъде виновен [на] с нахлуване в Израел, убиващо граждански. Така че той откри, в случай че желаете, това уравнение “, сподели Ходр.

Анализатори показаха угриженост, че войната на Израел против Газа може да провокира по-широка районна ескалация, като Хизбула и други въоръжени групировки, подкрепяни от Иран, се причислят към борбата против Израел, до момента в който филантропичните условия в Газа доближат своята сериозна точка.


Досега и двете страни са съумели да избегнат стъпките, които биха могли да провокират по-голяма борба, като вместо това са избрали непрекъсната акция от двубойни обстрели и ракетни удари.

„ И двете страни в действителност схващат следствията от разширението на спора в Южен Ливан “, сподели Ходр.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР