Въоръжените сили на Гърция в Източното Егейско море са приведени

...
Въоръжените сили на Гърция в Източното Егейско море са приведени
Коментари Харесай

Гърция поставя военните си в повишена готовност заради Турция

Въоръжените сили на Гърция в Източното Егейско море са приведени в нараснала бойна подготвеност заради продължаващите закани от страна на Турция, изразени през последните дни от високопоставени чиновници на държавното управление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, написа електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Въпреки че Гърция сложи военните си в източното Егейско море в подготвеност, с цел да предадат обръщение за своята зоркост, държавното управление не се стреми да влиза в риторичен спор с Анкара. Въпреки това Гърция следи дейностите на Турция, тъй като се притеснява за опцията за ескалация през лятото.

Атина също чака усилване на турските старания за показване на Гърция като страна, която оспорва интернационалните конвенции и закони.

Показателно е, че тази седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу заплаши, че в Източно Егейско море, в случай че Атина не ги демилитаризира, а в петък той жигосах Гърция като страна, която не почита съседите си. Той засяга и случая със Северна Македония, която съгласно него Гърция е принудила да промени името си като изискване за присъединение към НАТО.

" Колко години продължи присъединението на Македония? Единадесет години. Защо лиши 11 години? Защото Гърция изиска от Македония да си смени името. Тя стана Северна Македония. Едва по-късно съумя да стане член на НАТО и това лиши 11 години ", сподели Чавушоглу, който също се обърна към Европейския съюз.

" Условията, сложени от някои държави-членки на Европейски Съюз, изключително във връзка с Северна Македония и македонците, с цел да се получат дата за договаряния, а не за присъединение, не са допустими ", сподели той, като добави, че Турция не желае страните да трансформират имената си или да им диктува националната еднаквост (тук Турция засяга българските условия).

Коментарите на Чавушоглу са последната внезапна ескалация на реториката, идваща от Анкара след, където той загатна все по-агресивното държание на Турция.

Припомняме, че при започване на седмицата Ердоган разгласи, че няма желание да се среща още веднъж с Мицотакис след при неотдавнашното му посещаване в Съединени американски щати.
 Напрежение сред Гърция и Турция за противоречиви острови
Напрежение сред Гърция и Турция за противоречиви острови

Анкара с нови искания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР